Beppe Grillo: „Este inadmisibil pentru mine să asigur stabilitatea unui viitor guvern italian”
alte articole
Populistul Beppe Grillo are în mâinile sale soarta Italiei şi într-o oarecare măsură a Europei. Într-un rar interviu acordat duminică, cotidianului The New York Times, la casa sa din Marina di Bibbona (coasta Mării Ligurice, vestul Italiei), Grillo a declarat ca ar fi 'inadmisibil' pentru el să asigure stabilitatea unui viitor guvern italian.
'Ar fi ca şi cum Napoleon ar încheia un acord cu Wellington', a spus Grillo.
După ce a obţinut un sfert din voturi în alegerile legislative, Grillo este curtat de jucătorii politici tradiţionali din Italia, dar a exclus alianţele, aruncând în impas politica italiană.
L-a numit pe fostul premier Silvio Berlusconi 'piticul psiho' şi a respins ferm apelurile lui Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, de a-şi reuni forţele pentru a guverna, calificându-l drept 'un om mort care merge'.
Grillo a declarat pentru cotidianul american că scopul său a fost acela de a desfiinţa un sistem care ''a dezintegrat ţara' şi a construi 'ceva nou', care ar face din nou Italia o democraţie participativă. 'Putem schimba totul în mâinile oamenilor respectabili, dar clasa politică existentă trebuie să fie expulzată imediat', a spus el.
Grillo simbolizează un nou stil de politician care s-a ridicat pe valul crizei economice îndelungate a UE şi al nemulţumirii alegătorilor. Politicieni precum Alexis Tsipras, tânărul arogant din Grecia care s-a ridicat pe valul anti-austerităţii pentru a conduce al doilea partid parlamentar ca mărime, sau Yair Lapid, care a profitat de frustrarea naţională legată de inegalitatea socială din Israel, nu sunt extremişti, ci, în general, reformişti de stânga, apreciază NYTimes.
Refuzând asocierea cu puterile establishment-ului, pe care le consideră iremediabil corupte, noii veniţi se joacă cu nervii Bruxellesului şi Berlinului, potrivit cotidianului american.
'Există sentimentul că proiectul european este în pericol prin ceea ce se întâmplă în Italia, dacă Grillo dă vina pe UE pentru probleme cu Germania, ţara care îl pune în aplicare', a declarat Moisés Naim, senior associate la ''Carnegie Endowment for International Peace'' din Washington. 'Dacă câştigă partida şi alţi politicieni vor face aceasta şi poate exista contaminare', a adăugat el.
În contextul în care cruciadei politice ''Mişcarea Cinci Stele'' (M5S) îi revine un mandat puternic, provocarea lui Grillo va fi de a decide cum să-l folosească pentru a schimba un establishment care mult timp l-a privit drept un demagog şi chiar un nesăbuit ce riscă să împingă Italia pe urmele Greciei. Grillo a respins aceste acuzaţii în interviu. 'Cum putem fi acuzaţi că distrugem ceva ce e deja distrus?', a spus el. 'Au devorat ţara, iar acum nu pot guverna', a adăugat el.
Tacticile mişcării pot fi eficiente pentru agende electorale regionale, dar manevrarea rezervorului de ''rechini politici'' de la Roma necesită o abordare diferită, consideră ziarul.
Partidul se confruntă 'cu problemele unei mişcări care a crescut rapid,' a declarat Roberto Biorcio, profesor de sociologie la Universitatea Bicocca din Milano şi autorul unei cărţi recente despre M5S. 'Vor exista unele probleme generate de lipsa de experienţă', a subliniat el.
Duminică, toţi ''grillinii'' nou-aleşi au avut câteva zile de întâlniri la Roma, pentru a învăţa mai multe despre legiferare. 'Chiar dacă nu este un partid politic, va trebui să facă genul de lucruri pe care le face în mod normal un partid politic', a spus Biorcio.
În interviul acordat, Grillo a declarat că M5S va încerca să dezvolte o platformă de consens, prin discuţii, şi să stabilească obiective legislative până în luna mai. Printre măsurile de top se numără ''venitul minim de cetăţenie'', un tip de asigurare de şomaj pentru italienii greu loviţi. Politicile vor fi finanţate prin reducerea risipei, a corupţiei şi a cheltuielilor politice neînfrânate. Economii suplimentare vor veni din retragerea forţelor italiene din Afganistan, plafonarea pensiilor de stat la 5.000 de euro lunar şi invalidarea amnistierilor fiscale.
Marea întrebare este dacă parlamentarii din M5S vor fi pur şi simplu reactivi şi predispuşi la blocarea legislaţiei pe care o consideră nefavorabilă. După ce Grillo a refuzat să alieze mişcarea cu alte partide, detractorii săi au subliniat că cea mai mare parte din discursul său implică demolare mai degrabă decât construire.
Poziţia sa a reaprins temerile că Italia ar putea pivota spre centrul crizei euro, pe care Grillo o pune pe seama înrăutăţirii vieţii italienilor de rând. El a cerut un referendum naţional privind rămânerea Italiei în zona euro şi a declarat că ecartul dintre randamentele obligaţiunilor din Italia şi Germania este o 'halucinaţie' - o afirmaţie care sună goală în timp ce mii de întreprinderi mici se închid săptămânal.
Mario Monti a salvat Italia, cel puţin temporar, de la a fi nevoită să ceară un bailout internaţional. Riscul este ca Grillo să inverseze aceste câştiguri, înrăutăţind situaţia persoanelor pentru care luptă. El a respins aceste preocupări. Pieţele vor răspunde pozitiv, în opinia sa, 'dacă vom lucra cu transparenţă şi calm, dacă suntem oneşti şi eliminăm conflictul de interese, aprobăm legi împotriva criminalităţii şi dacă vom sprijini întreprinderile mici şi mijlocii şi transformăm Italia într-o comunitate'.
Rosario Crocetta, preşedintele de centru-stânga al regiunii Sicilia, s-a declarat sceptic cu privire la capacitatea lui Grillo de a conduce legislatorii M5S la Roma. 'A venit timpul pentru Grillo să decidă dacă este liderul care face promisiuni iresponsabile al unei mişcări de protest ce îşi este scop în sine, sau îşi asumă responsabilităţile instituţionale pentru care le-a cerut cetăţenilor un mandat', a afirmat el.