Afluxul de romi sufocă serviciile sociale din Germania
alte articole
Afluxul de romi în marile oraşe germane precum Dortmund, Duisburg sau Mannheim le provoacă îngrijorare responsabililor municipali, în condiţiile în care beneficiile sociale garantate 'imigranţilor săraci' riscă să epuizeze bugetele sociale, relatează luni corespondentul din Germania al cotidianului belgian La Libre Belgique.
Germania, care nu uită de exterminarea a 500.000 de romi de către nazişti, a evitat să lanseze o dezbatere privind venirea masivă a membrilor acestei minorităţi din Bulgaria şi România. Astăzi însă îngrijorările locale par să fi depăşit limita, notează sursa citată. În consecinţă, Federaţia oraşelor germane a avertizat că lucrurile trebuie să se schimbe. Într-un memorandum făcut public recent, federaţia îşi exprimă temerea că 'UE este în pierdere de prestigiu', în condiţiile în care nu a reuşit să amelioreze soarta romilor în România şi Bulgaria. Aceasta îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea, în ceea ce priveşte 'ameninţarea pentru pacea publică'.
Între 2007 şi 2011, numărul 'imigranţilor săraci' din Bulgaria şi România s-a mărit cu peste 100%, de la 64.000 la 147.000. În iunie 2012 acesta era deja de 185.000, depăşind cifra de 200.000 la finalul anului trecut.
Romii au preferinţe atunci când aleg oraşele în care se deplasează, notează La Libre Belgique. La Duisburg, centrul bazinului Ruhr în care are loc o reconversie industrială, sunt înregistraţi în prezent 6.000 de imigranţi săraci. La Dortmund, o altă mare aglomerare urbană din regiune, numărul imigranţilor bulgari a crescut de patru ori, de la 570 în 2006 până la 2.500 în 2011. Din câte se pare, scrie corespondentul ziarului belgian, marea majoritate dintre ei provin din Stolipinovo, cartier rom din Plovdiv. La Berlin, pe de altă parte, romii sunt concentraţi în cartierul defavorizat Neukölln.
Foarte mulţi romi sosesc şi la Koln, Frankfurt, Manheim şi Munchen, însă dacă aceste oraşe sunt relativ bogate, zonele din Ruhr şi Berlin în care ajung aceştia sunt extrem de deficitare.
Începând de la 1 ianuarie 2014, cetăţenii bulgari şi români se vor putea stabili liber în Germania. Municipalitatea din Duisburg a prevăzut cheltuieli sociale suplimentare de 18 milioane de euro pentru a acoperi nevoile legate de romi anul viitor. La Mannheim, municipalitatea şi agenţia de şomaj au estimat cheltuieli suplimentare chiar mai mari în 2014, de 30 de milioane de euro.
Primăria din Dortmund nu a avansat o sumă totală a cheltuielilor suplimentare estimate, dar departamentul social evaluează că pentru 100 de persoane sosite trebuie alocate un milion de euro pentru solicitanţii de azil, 700.000 de euro pentru cheltuielile legate de sănătate, aproape 500.000 de euro pentru educaţia şcolară a copiilor şi 1,1 milioane de euro pentru măsuri de integrare. În 2011, primăria din Dortmund a cheltuit un milion de euro pentru preluarea de către sistemul de asistenţă socială a 45 de copii romi, care au fost luaţi din familiile lor întrucât trăiau în condiţii inadecvate.
Romii care se instalează în Germania au dreptul şi la alocaţii familiale. Instanţele germane nu au stabilit încă dacă ei pot beneficia şi de ajutor de şomaj, majoritatea dintre romii care ajung aici fiind lipsiţi de calificări sau bolnavi.
În prezent, mulţi dintre romii din Germania trăiesc în locuinţe improvizate în mahalale, plătind 200 de euro pe lună pentru un astfel de adăpost. În 2011, primăria din Duisburg a fost nevoită să degajeze 2.000 de locuri neamenajate de depozitare a gunoiului din apropierea imobilelor mizere în care locuiau romii, mai notează La Libre Belgique.