Val de cutremure la nivel naţional

Efect cutremur
Efect cutremur (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)

România a fost zgâlţâită de cutremure foarte des în ultimul timp. După ce abia ne-am obişnuit cu activitatea tectonică neobişnuit de intensă din Galaţi şi Vrancea, joi Hunedoara a fost şi ea epicentrul unui seism.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs joi, la ora 8.10, în zona Hunedoara. Seismul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri şi a avut intensitatea III în zona epicentrală, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt: Haţeg (şase kilometri), Hunedoara (15 kilometri), Simeria (29 de kilometri), Deva (31 de kilometri) şi Orăştie (37 de kilometri).

Tot joi s-au mai produs alte două cutremure, în deja "consacrata" zonă Galaţi, unde din 23 septembrie şi până în prezent s-au înregistrat sute de cutremure de intensităţi medii şi mici, cel mai puternic având magnitutinea 3,9. Primul seism al zilei de joi s-a produs la ora 00.47 şi a avut intensitatea de 2,5 grade pe scara Richter, iar cel de al doilea a avut loc la ora 02.28 şi a avut magnitudinea de 2,6 grade.

Cu o zi în urmă, miercuri noaptea, şi în Prahova s-a produs un seism. Cutremurul a fost înregistrat la ora 00.56 şi a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

Cel mai puternic eveniment seismic înregistrat în România în acest an a avut loc în Vrancea, în data 6 octombrie. Seismul a avut intensitatea de 5,5 grade pe scara Richter, cea mai mare intensitate înregistrată în ultimii patru ani. Cutremurele s-au simţit, până în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

În zona Vrancea au mai avut loc în acest an şase cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

În zona Galaţi, satul Izvoarele, au avut loc mai mult de 250 de cutremure din 23 septembrie şi până acum. Intensitatea maximă înregistrată a fost 3,9 grade pe scara Richter. Numărul mare de seisme într-o perioadă atât de scurtă a fost catalogat drept fără precedent, stârnind inclusiv uimirea specialiştilor seismologi japonezi.

În urma cercetărilor întreprinse de specialişti, guvernul a informat că la baza cutremurelor stă "o cauză tectonică."

Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus", a declarat Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică Mihnea Costoiu pe 25 octombrie, într-o şedinţă de guvern.