Cutremur de 7,2 pe scara Richter zguduie Filipine

Un cutremur de magnitudine 7,2 a avut loc în Filipine, 15 octombrie 2013.
Un cutremur de magnitudine 7,2 a avut loc în Filipine, 15 octombrie 2013. (STR / AFP / Getty Images)

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a zguduit marţi Filipine, provocând moartea a cel puţin 20 de persoane, multe altele fiind rănite, raportează BBC. Cutremurul s-a produs a ora locală 08:12 (03:12, ora României) şi a fost urmat de două replici, cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter.

US Geological Survey (Institutul de Geofizică din Statele Unite) a informat că un cutremur a avut loc sub insula Bohol, la o adâncime de 56 de kilometri şi la 60 de kilometri de regiunea Cebu, o regiune turistică populară. Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a prăbuşirii clădirilor şi pieţelor din Bohol şi a unei pieţe de peşte din provincia Cebu aflată în apropiere. Printre clădirile avariate de cutremur se află şi cateva biserici.

Oficialii spun că majoritatea celor ucişi au fost în Cebu, considerat al doilea oraş ca importanţă din ţară.

Cel puţin cinci persoane au murit atunci când s-a prăbuşit o parte a unui port de pescuit. Totodată, două persoane au murit şi altele au fost rănite când un acoperiş de la o piaţa a căzut, a raportat AFP.

Edgardo Chatto, guvernatorul Bohol, a declarat că o biserică şi o clădire a primăriei au fost avariate. Cutremurul a provocat pene de curent în diferite părţi ale provinciei, potrivit presei locale.

Britanicul David Venables, care trăieşte în Cebu de şapte ani, a declarat că acesta a fost cel mai puternic cutremur pe care l-a trăit. "Este o experienţă foarte ciudată şi înfricoşătoare atunci când temeliile casei şi zona înconjurătoare se agită incontrolabil", a precizat acesta.

Bonita Cabiles, rezidentă în oraşul Mandaue din provincia Cebu, a declarat pentru BBC că s-a trezit atunci când a simţit huruitul solului. Ea a povestit că au fost o mulţime de daune structurale în zonă, inclusiv la turnul-clopotniţă al bisericii Santo Nino din Cebu, una dintre cele mai cunoscute biserici din ţară , considerând că a fost un noroc faptul că era sărbătoare naţională şi elevii nu au fost la şcoală.

Aflată în aşa-numitul Inel de Foc al Pacificului (aceasta include câteva sute de vulcani şi în regiune se produc frecvent seisme şi erupţii), Filipine înregistrează deseori cutremure. În august 2012, un cutremur cu magnitudinea de 7,6 a lovit insula Samar, aflată în partea de est a Filipine, cauzând daune majore şi întreruperea curentului electric.