Cutremurele, o nouă intoxicare

Un bărbat iranian stă în mijlocul molozului rămas în urma prăbuşirii casei sale după un cutremur în Iran.
Un bărbat iranian stă în mijlocul molozului rămas în urma prăbuşirii casei sale după un cutremur în Iran. (ATTA KENARE / AFP / GettyImages)

Marţi, 23 octombrie, se împlinesc doi ani de la cutremurul cu magnitudinea de 7,3 pe scara Richter, care a ucis peste 600 de persoane şi rănit alte peste 4.000. în oraşul Van din Turcia.

Aniversarea, dacă o putem numi aşa, se suprapune pe un val de preziceri sumbre despre puternicele de cutremurele ce vor veni. Specialişti mai mult sau mai puţin titraţi avertizează că "s-ar putea" ca anul acesta să avem parte de un cutremur cam la fel de mare ca cel din Turcia. Vestea, dată de seismologul român stabilit la Frankfurt, Vasile Purcaru, nu a fost primită cu prea multă fericire într-o ţară în care consolidarea clădirilor pentru a reziste la seisme a fost pe ultimul plan. Specialiştii afirmă că peste 6.500 de bucureşteni ar muri dacă s-ar produce un cutremur ca în 1977.

Optimiştii (sau realiştii?) afirmă că Purcaru a făcut afirmaţiile despre un eventual cutremur care ar urma să aibă loc în 2012 sau în 2013. 2012 a trecut fără vreun cutremur major şi oamenii speră ca şi 2013 să treacă la fel.

Oricum ar fi, nimeni nu poate precize cu certitudine cutremure.

În ultima perioadă, România a fost zguduită de roiuri de cutremure fără precedent, nici unul dintre seisme nefiind însă major. Cea mai afectată zonă a ţării este Galaţiul, în Satul Izvoarele înregistrându-se peste 250 de cutremure din 23 septembrie şi până acum, cele mai puternice având magnitudinea de 3,9.

"Roiurile seismice se produc în condiţiile în care tensiunea acumulată în scoarţă se descarcă printr-o structură deosebit de neomogenă", au informat specialiştii seismologi.

Şi zona Vrancea s-a reactivat, pe 6 octombrie având loc cel mai puternic seism, de 5,5 grade, urmat de replici aproape zilnice, cea mai intensă replică fiind de 4,5. Astăzi, în Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea 3,1.

Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a declarat că seismul cu o intensitate de 5,5 grade Richter, produs în Vrancea pe 6 octombrie a fost marele cutremur al anului şi nu că este cazul să ne panicăm.

Totuşi oficialii români nu ar face rău să se gândească la consolidări. De curând, Le Monde a publicat rezultatele unui studiu de ultimă oră, asupra riscurilor seismice pentru următorii 50 de ani. Studiul a fost realizat de o echipă internaţională formată din 50 de experţi şi a folosit, pentru prima oară, criterii şi modele matematice unice pentru a alcătui o hartă a riscurilor de cutremur în ţările din UE şi în ţările vecine.

Studiul confirmă faptul că România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent, reiese dintr-un articol publicat de cotidianul francez.

“Seisme fără precedent istoric sunt posibile în Europa”, avertizează Le Monde.

Studiul se referă însă la evenimente ce se vor produce în viitorii 50 de ani fără să dea date certe asupra momentului în care se va produce un cutremur major.

“Nu ne aflăm decât la începutul înţelegerii funcţionării faliilor. În lipsa unor suficiente cunoştinţe, hazardul seismic este încă prost evaluat” mai declarat unul dintre autorii studiului respectiv.

Aşa "prost evaluat" hazardul seismic indicat totuşi ca lumea se poate aştepta la cutremure majore, de amploarea celor produs acum doi ani la Van.

Încă neînţelese “falii blocate" vor genera, într-o bună zi -seismologii nu precizează ziua respectivă- seisme "acolo unde nu au fost înregistrate în trecut”!

Seismele pot fi mai mari decât cele înregistrate în trecut. Autorul studiului din Le Monde a dat drept exemplu catastrofa de la Fukushima din martie 2011, când cutremurul corelat cu valul seismic tsunami care i-a urmat, a provocat moartea a 19.000 de oameni şi a devastat centrala nucleară japoneză de la Fukushima. Respectivul seism a fost de magnitudine 9, într-o zona în are seismele de referinţă nu au depăşit niciodată 7,3 grade.

Drama este că hidrocentralele, centralele nucleare, uzinele chimice etc. au fost construite având ca referinţă amploarea seismelor din trecut.

În ultima perioadă cutremure devasatoare s-au produs în Filipine si Pakistan.