Japonia: cutremur de 7,3 pe scara Richter în regiunea Fukushima

Un cutremur puternic de 7,3 pe scara Richter a fost înregistrat în Japonia, la 320 km est de coasta insulei Honshu, cea mai importantă din arhipelag.
(SAM YEH / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.10.2013

Un cutremur puternic de 7,3 pe scara Richter a fost înregistrat în Japonia, la 320 km est de coasta insulei Honshu, cea mai importantă din arhipelag, potrivit Institutului American de Geofizică USGS.

Seismul cu magnitudinea de 7,3 pe scara Richter a lovit la o distanţă de 325 km est de coasta insulei Honshu, unde se află Fukushima şi centrala nucleară avariată de cutremurul din 11 martie 2011. Imediat a fost dispusă evacurea structurii.

Cutremurul a avut loc la 02:10 ora locală, la o adâncime de 10 km, conform Serviciului Geologic din SUA. Seismul s-a simţit în Tokyo, la aproximativ 480 de kilometri distanţă.

Prefectura japoneză din Miyagi, lovită de şoc, numără aproximativ 2,4 milioane de locuitori, este situată în regiunea Tohok din insula Honshu şi este vecină cu prefectura Fukushima.

Există pericolul ca Japonia să fie lovită şi de tsunami. Valurile mării, care au ajuns la un metru înălţime, au lovit coasta de nord-est. Potrivit agenţiei japoneze de meteorologie, centrala nucleară nu a fost deteriorată. Cu puţin timp înainte, autorităţile japoneze au ordonat evacuarea personalului centralei nucleare ca măsură de precauţie.

Complexul nuclear Fukushima Daiichi este plin cu apă radioactivă stocată în parte în cca. o mie de rezervoare, dar scurgerile acesteia se acumulează sub complexul atomic. TEPCO încearcă de peste doi ani şi jumătate să soluţioneze problemele create de acest lichid radioactiv. Nivelurile de radiaţii în apele marine lângă unul dintre reactoarele avariate de la Fukushima au înregistrat un nou vârf în prima săptămână a lunii octombrie din acest an, atingând cel mai înalt nivel de la sfârşitul anului 2011.

În 2011, un cutremur puternic şi tsunami-ul au lovit centrala Fukushima, care este gestionată de TEPCO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor