Cutremurele din Galaţi „cauzate de cauze tectonice” aşadar

Ministrul Delegat Mihnea Cosmin Costoiu
Ministrul Delegat Mihnea Cosmin Costoiu (Epoch Times România)

"Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus", a declarat Ministrul Costoiu vineri, încercând să explice ştiinţific şi logic cutremurul din Izvoarele, Galaţi, care sunt peste 250 de cutremure, de fapt.

Declaraţiile Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică Mihnea Costoiu vin la câteva zile după ce premierul Ponta a cerut autorităţilor să se mobilizeze pentru a veni cu date ştiinţifice despre cutremurele de la Izvoarele, pentru a îi calma pe "exaltaţii" din presă care încearcă (printre altele) să lege cutremurele de exploatarea gazelor de şist.

Se pare că specialiştii au găsit explicaţia pentru roiul de cutremure fără precedent din satul Izvoarele - Galaţi, unde "pământul se ridică şi coboară, parcă fierbe sub picioare" iar din adâncul lui se aud bubuituri, conform celor spuse de oamenii din sat.

Cutremurele au cauză tectonică, a explicat Costoiu, iar bubuiturile care i-au înspăimântat pe săteni sunt cauzate de pânza freatică care a amplificat semnalul sonor.

"Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus. Pânza freatică a amplificat semnalul sonor. Pânza freatică ridicată a amplificat semnalul sonor în zona Izvoarele şi, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumită parte a satului Izvoarele", a explicat în cel mai pur limbaj academic Ministrul pentru Învăţământ Costoiu, în Guvern.

Ministrul pentru Cercetare Ştiinţifică?! a mai explicat că sub biserica din sat (una dintre clădirile cele mai afectate de cutremure) s-ar afla două canale (Apanova, Radet, Rasub?), care canale amplifică şi ele zgomotul la rândul lor.

Declaraţiile au fost făcute în faţa premierului Ponta, în şedinţa de Guvern. Premierul l-a îndemnat pe Costoiu ca, după ce a "prestat" în Guvern să se ducă să facă public raportul ştiinţific [despre pânze freatice, canale, ape etc. n.r.], ca să îi calmeze pe "exaltaţii" şi "neprofesioniştii" care bat televiziunile "cu tot felul de prostii."

"O să vă rog să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi, în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, totuşi, în lucruri serioase cum e siguranţa oamenilor, cum e zona seismică, îi ascultăm pe specialişti şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii că să fie vedete", a spus premierul.

Ponta i-a solicitat vicepremierului Dragnea să elaboreze strategii de sprijinire a sătenilor din Galaţi. Plin de simpatie pentru sătenii din Izvoarele, Ponta a mai remarcat că oamenii de acolo trăiesc în case din chirpici aşa că statul nu va cheltui mulţi bani pentru repararea lor, iar cui nu-i place... aia e.

"În general e vorba de locuinţe, din câte am văzut, de chirpici, de pământ. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Dacă sunt oameni care eventual vor să se mute în altă parte...", a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne