Vaccinul produs de Sinovac, procurat de Republica Moldova cu 13,5 dolari o doză

Siringi şi vaccinul CoronaVac sunt înfăţişate de firma Sinovac Biotech la o conferinţă de presă din Beijing, China - 24 septembrie 2020
Siringi şi vaccinul CoronaVac sunt înfăţişate de firma Sinovac Biotech la o conferinţă de presă din Beijing, China - 24 septembrie 2020 (Kevin Frayer/Getty Images)

În contextul alegerilor parlamentare anticipate, preconizate să aibă loc în Republica Moldova la data de 11 iulie curent, secretarul de stat care asigură interimatul la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), Tatiana Zatîc, a precizat că Moldova este în aşteptarea următoarelor loturi de vaccin care urmează să vină gratuit de pe Platforma COVAX cu titlul de donaţie.

„Am primit 24.700 doze de Pfizer de pe platforma COVAX, după care am mai primit şi Astra-Zeneca. Aşteptăm şi următoarele doze. Conform angajamentului şi promisiunilor care sunt de pe această platformă, urmează să recepţionăm un număr de doze de vaccin care va fi destinat pentru circa 20 la sută din populaţia ţării, adică peste 700.000 de persoane ar trebui să se vaccineze, fiind vorba de 1.400.000 de doze din donaţia de pe platforma COVAX”, a declarat Zatîc, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Desigur, a precizat aceasta, Republica Moldova a beneficiat şi de alte donaţii, cea mai importantă fiind cea venită din România, şi anume cele 200.000 doze care au fost deja utilizate. Săptămâna trecută Moldova a mai primit 100.000 doze, acum urmând să purtăm discuţii cu statul român pentru a beneficia de următoarele doze de vaccin.

Pe de altă parte, secretarul de stat al MSMPS a specificat că Republica Moldova are posibilitatea şi de a procura vaccin, fiind stabilite mai multe reguli noi care ar putea facilita achiziţionarea acestora.

Iniţial, atunci când a fost recepţionat lotul de 100.000 de doze de vaccin Sinovac, produs de China, autorităţile de la Chişinău au declarat că mulţumeşte „Republicii Populare Chineze pentru această donaţie generoasă, care ne va ajuta să intensificăm procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova”, fără să precizeze că acesta a fost, de fapt, procurat.

Totuşi, Zatîc a subliniat că Moldova a făcut deja prima sa procurare de vaccin, precizând că este vorba anume de cele 100.000 de doze de vaccin Sinovac, donate fiind doar cele 150.000 de doze produse de compania Sinopharm din China.

De menţionat este faptul că Republica Moldova a achitat 13,5 dolari pentru o doză de vaccin CoronaVac, deci 27 de dolari pentru o persoană vaccinată, a precizat moderatoarea emisiunii. Deşi preţul este mult mai mare decât în cazul serului AstraZeneca, Tatiana Zatîc a menţionat că, la etapa respectivă, aceasta ar fi fost singura soluţie.

„În acea perioadă a fost o decizie impusă de circumstanţele create. La acea etapă disponibilitatea vaccinului în ţară era foarte redusă, şi la fel disponibilitatea vaccinului la nivel global. Ţara nu a avut alte oferte disponibile decât această oferă venită din China. Decizia a fost luată de comun acord la Comitetul naţional de imunizare. Specialiştii au venit cu dovezi suficiente privind eficacitatea acestui vaccin. N-a fost un lot atât de mare, dar el poate salva vieţi”, a explicat Zatîc.

Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că, în R. Moldova, au fost recepţionate 684.970 de doze de vaccin COVID-19, dintre care 266.400 vaccin AstraZeneca, 24.570 Pfizer, 142.000 Sputnik V, 2.000 Sinopharm (EAU), 150.000 Sinopharm (China), 100.000 de doze Sinovac. În total, pentru prima doză de vaccin au fost utilizate 132.687 de doze, iar pentru rapel 18.458 de doze. De asemenea, până în prezent s-au vaccinat 185.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova.