USR susţine protestele împotriva graţierii corupţilor

PSD are o singură miză, salvarea corupţilor, nu binele cetăţenilor, iar actuala putere se foloseşte în cel mai pervers mod de situaţia disperată a unora dintre deţinuţi pentru a-şi scoate corupţii din închisoare, consideră USR.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România susţine protestele de stradă împotriva votului PSD de miercuri, 3 mai, din Comisia Juridică a Senatului, în favoarea graţierii parţiale sau totale a faptelor de corupţie care implică luarea şi darea de mită, traficul de influenţă şi complicitatea la traficul de influenţă, transmite formaţiunea.

USR reaminteşte că miercuri, PSD a decis excluderea infracţiunilor prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infracţiunilor exceptate de la graţiere, şi să îi absolve de pedepse pe toţi cei condamnaţi pentru aceste infracţiuni comise până la data de 1 ianuarie 2017.

"Acest proiect de lege care urmează să fie discutat în plenul Senatului îi va absolvi de responsabilitatea ilegalităţilor comise pe Dan Voiculescu, Elena Udrea, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, aceştia fiind doar câţiva dintre cele aproape 250 de persoane potenţiale beneficiare ale legii", arată USR într-un comunicat de presă.

Formaţiunea mai aminteşte că s-a opus adoptării proiectului PSD şi va continua să o facă atât în Parlament cât şi în stradă, şi reaminteşte că senatorii din Comisia Juridică vor discuta joi despre graţierea infracţiunilor de serviciu, respectiv abuzul în serviciu şi conflictului de interese, iar USR va vota împotrivă.

În opinia USR şi a liderului acestuia Nicuşor Dan, PSD dovedeşte din nou că are o singură miză, salvarea corupţilor, nu binele cetăţenilor iar actuala putere se foloseşte în cel mai pervers mod de situaţia disperată a unora dintre deţinuţii din închisorile româneşti, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO.

„PSD urmăreşte doar noi modalităţi de a-şi scăpa membrii şi clientela politică de executarea pedepselor la care au fost condamnaţi pentru furtul sistematic din avutul public”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Astfel, în ultimele patru luni, au fost iniţiate o serie de demersuri promovate sub pretextul rezolvării situaţiei din penitenciare, precum:

"1. Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 a încercat reducerea sferei de aplicabilitate a infracţiunilor de serviciu sau chiar dezincriminarea totală a unora dintre ele: conflictul de interese, neglijenţa în serviciu, abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului etc. USR a protestat faţă de acest proiect demarând primul protest de tip sit-in din Parlamentul României, s-a solidarizat cu protestatarii din stradă şi a propus amendamentele care au dus la adoptarea legii de respingere a acestei ordonanţe.

2. Puterea a adoptat de curând legea care redenumeşte infracţiunea de conflict de interese şi îi reduce sfera până aproape de desfiinţare. Această lucrare s-a făcut cu complicitatea tăcută a partidelor care ar fi trebuit să facă parte din opoziţie: PNL şi PMP. Doar USR s-a opus în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor adoptării acestui proiect de lege, a depus amendamente pentru ca efectul legii să fie doar acela al adaptării textului de lege la deciziile CCR şi le-a susţinut în plen. USR a fost cenzurată în plenul camerei deputaţilor, PSD-ul dovedind încă o dată un profund dispreţ pentru regulile democraţiei. Singurul sprijin în această bătălie a venit din partea Ministrului Justiţiei care a susţinut acelaşi punct de vedere cu al nostru. Mai mult, Ministerul a demarat un proiect legislativ care propune aceeaşi soluţie ca şi amendamentul depus de USR. În acest moment ne evaluăm opţiunile pentru a încerca blocarea acestui proiect şi luăm în considerare solicitarea efectuării unei verificări de constituţionalitate. În caz contrar vor scăpa foarte mulţi politicieni cercetaţi pentru conflict de interese şi se va da liber la combinaţii cu banul public.

3. Proiectul de modificare a Legii privind executarea pedepselor a primit raport de adoptare de la Comisia juridică a Camerei deputaţilor. USR se va opune adoptării legii în forma adoptată de Comisia domnului Eugen Nicolicea şi va utiliza toate instrumentele parlamentare pentru a bloca acest proiect pe care îl considerăm o nouă încercare de a obţine o graţiere mascată", enumeră USR.

În aceste context, USR consideră că:

- beneficiul de 6 zile care se vor consideră executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii este mult prea mare. USR a susţinut varianta beneficiului de 3 zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii.

– posibilitatea de „a cumpăra” zile executate este imorală şi foarte periculoasă. De asemenea, se va crea o discriminare bazată pe avere: deţinuţii care au situaţie materială bună sau o familie care să îi susţină vor putea să renunţe mai uşor la salariul pentru munca prestată, faţă de un deţinut fără susţinere sau fără familie.

– este excesivă creşterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată şi de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.

– instituirea obligativităţii impusă autorităţilor din penitenciare de a acorda deţinuţilor unele recompense, fără a putea decide de la caz la caz, în funcţie de situaţia concretă, nu este justificat. Mai mult, printre aceste recompense, sunt enumerate unele care nu pot fi acordate simultan, ci doar alternativ, textul propus având carenţe din punctul de vedere al tehnicii legislative.

– formula propusă de PSD este incorectă pentru că nu ţine cont de situaţia individuală a fiecărui deţinut, ceea ce va conduce la situaţii inechitabile, în care unii deţinuţi care beneficiază de condiţii bune de detenţie se vor bucura de acelaşi beneficiu ca şi deţinuţii cazaţi în condiţii mult mai proaste.