Ziua 93. "NU graţierii corupţilor - OUG 13 revine. Şi noi! Trebuie să ne apărăm ţara de hoţi!"

La scurt timp după ce "elefantul" din Parlament a explodat în Comisia Juridică prezidată de Şerban Nicolae, mai precis s-a decis că vor fi graţiate inclusiv fapte de corupţie, în Piaţa Victoriei s-a anunţat un nou protest.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. În Piaţa Victoriei se cântă din nou imnul iar luminile telefoanelor mobile luminează în noapte. "România, trezeşte-te!" şi "Demisia!", s-a scandat după imn, la ora 23.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Unii protestatari s-au strâns lângă gardul metalic montant de jandarmi pentru a huidui echipa postului Antena 3 apărută în Piaţă. Se scandează puternic: ''Antena 3, nişte derbedei!''

"Faptul că încearcă să graţieze inclusiv fapte de corupţie este pur şi simplu strigător la cer! Nu am mai venit de mult timp, dar se pare că până la urmă va trebui iar să ne strângem mai mulţi. Nici nu ştiu ce rezultate or să fie pentru că am fost atunci 300.000, ne-am mobilizat super fain şi totuşi ei au continuat. E deprimant. Ei nu par să renunţe la ceea ce şi-au propus. E teribil! Şi mai au şi suportul fostului preşedinte (Băsescu n.r.) în care atâţia oameni ne-am pus speranţele", susţine un protestatar.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. La ora 22, protestatarii şi-au aprins luminile telefoanelor mobile şi au cântat imnul.

"Dacă vom continua să ţinem la ideile pentru care am venit aici în stradă, pe termen mediu şi lung, cred că doar aşa putem să schimbăm ceva. Altfel nu avem cum. Practic e o problemă de mentalitate.

Dacă lumea ar fi ieşit la vot atunci când trebuia în decembrie, nu mai eram aici. Şi mulţi dintre cei care au venit atunci – cei 300.000 – probabil că în marea lor majoritate nu fuseseră la vot. E trist. Pentru că acum trebuie practic să încercăm să reparăm chestia asta dar de fapt puterea este la cei cărora le-am dat-o atunci în decembrie prin faptul că nu am ieşit din casă ca să votăm", declară un protestatar.

"Era clar, la ce te puteai aştepta bun de la un grup de oameni care au încercat să dea lovitură după lovitură justiţiei şi poporului, practic. Se strâng bani şi ei încearcă să-i sifoneze, şi se sprijină unul pe celălalt, s-a creat aşa un sistem. Pare că aduce mai mult a sistem din ăla din America de Sud în care sunt vreo câţiva prieteni şi încearcă să se sprijine unul pe celălalt şi să se protejeze în detrimentul a 20 de milioane de oameni. Poate o să ajungem şi noi ca Venezuela, un stat cu foarte mare potenţial dar care colapsează. E trist pentru că eram până în decembrie ultima democraţie liberală din partea asta a Europei, acum am luat-o şi noi razna", adaugă protestatarul.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. "Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit!", "Justiţie, nu corupţie!" şi ''Şerban Nicolae, du-te la pârnaie!", se scandează în Piaţă.

"Nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat azi în Comisia juridică a Senatului cu amendamentele acelea aduse la proiectul de Lege a graţierii prin care cei care sunt condamnaţi pentru fapte de corupţie pot fi graţiaţi dacă se recuperează prejudiciul. Vrem şi recuperarea prejudiciului şi condamnarea penală şi cred că este de datoria societăţii civile să iasă în stradă şi să protesteze pentru aceste lucruri care nu sunt în ordine.

Avem impresia că pentru ce am luptat în iarnă reînvie aşa ca o fantomă care... nu se mai termină ce se întâmplă, sunt de o neruşinare extraordinară! Voi continua să ies în stradă. Acum, primăvara - ţin să le spun - că e mai uşor decât iarna. Dacă am rezistat în iarnă, rezistăm mai uşor acum!", spune o protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. "PSD, ciuma roşie", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "Să vă fie frică, ţara se ridică", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Mai am un sigur dor - Dragnea scriitor", "Justiţie, nu corupţie", sau "Fuga, fuga, la pârnaie", strigă protestatarii din Piaţa Victoriei.

* * *

UDPATE. După ce s-a cântat imnul, demonstranţii au trecut de linia albă de pe carosabil care delimitează zona unde se protestează înspre Guvern. Jandarmii le-au oprit înaintarea, creându-se o busculadă, după care un grup de circa 50 de protestatari s-au aşezat pe jos, refuzând, paşnic, să se lase împinşi înapoi.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Situaţia s-a stabilizat după ce jandarmii au amplasat garduri pe limita trotuarului dinspre Guvern.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UDPATE. "Nu vrem să fim o naţie de hoţi", "Nu scăpaţi, nu scăpaţi", "Nu daţi înapoi, venim peste voi", "Nu cedăm, rezistăm", "Parlament penal, marş la tribunal", "Zi de zi, aici vom fi", "Hoţii, hoţii", "România cere: fără graţiere", strigă mulţimea de protestatari.

"(Mă aduce aici n.r.) în primul rând spiritul civic. Nu mi se pare just faţă de mine şi faţă de viitorul meu ca în ţara asta să se întâmple ceea ce se întâmplă şi să decidă nişte oameni într-o direcţie negativă. (Acum) nu mai zicem "Noaptea ca hoţii, ci ziua ca hoţii!" Asta pot să spun. Am venit şi în februarie, şi atunci era frig. O să stăm şi acum mai multe zile dacă este nevoie. Sper să rezolvăm ceva", spune o tânără.

* * *

UPDATE. La ora 21:00, aşa cum ne-au obişnuit în fiecare seară, protestatarii şi-au aprins luminile telefoanelor mobile şi au cântat imnul naţional, după care au scandat în cor "Demisia".

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

În Piaţa Victoriei s-au strâns câteva mii de persoane revoltate de faptul că surzi la vocea Străzii, au votat pentru graţierea faptelor de corupţie.

"Arată ca o lege dată cu dedicaţie. Nu ar trebui acceptat aşa ceva şi trebuie să ieşim în stradă de fiecare dată când se întâmplă lucrurile astea. Nu există o normalitatea care trebuie să vină din partea politicienilor, nu există o încredere faţă de deciziile pe care le iau ei. Am venit să protestăm împotriva nenormalităţii.", declară o protestatară.

Un alt protestatar se arată şi el indignat de faptul că senatorii jurişti PSD şi ALDE şi-au dat giruil pentru graţierea corupţilor:

"Mă aşteptam să se întâmple, în acelaşi timp speram să nu. Mă aşteptam să fi primit mesajul de astă iarnă, din ianuarie, din februarie, din ultimele aproape 100 de zile când oamenii au ieşit în stradă aici... N-am cuvinte cumva să zic în ce mod, pur şi simplu, ne-au dat în derizoriu. Asta e, trebuie să le arătăm că nu suntem chiar în derizoriu.", spune protestatarul.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Comisia Juridică din Senat a votat, miercuri, nici mai mult nici mai puţin decât graţierea faptelor de corupţie, fapt ce a stârnit un nou val de revoltă în rândul opiniei publice. Cetăţenii şi-au dat întâlnire pe reţelele de socializare de la ora 19:00 în Piaţa Victoriei, unde deja de 93 de zile protestatarii #rezist aşteaptă o schimbare fundamentală a modului în care se face politică în România. Schimbarea se pare că vine constant, doar că din sens opus.

Grupul #Rezistenta îi cheamă pe români în Piaţa Victoriei, pentru a se opune ultimelor manevre din Parlament.

"NU graţierii coruptilor - OUG 13 revine. Si noi! Când legea devine fărădelege, rezistenţa este o datorie! Ne schimbăm azi programul şi ne re-vedem în stradă. Trebuie să ne apărăm ţara de hoţi", se arată şi pe pagina comunităţii Corupţia Ucide.

"Dacă până acum aveam "marţea neagră", acum există şi "miercurea neagră", ziua în care corupţii primesc undă verde la jefuirea ţării! Săptămâna trecută au adoptat o bucată din odioasa ordonanţă 13, au văzut că nu ne-am strâns prea mulţi în stradă, iar acum au mai adoptat o parte, cea mai dureroasă parte: condamnaţii pentru dare şi luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi!

Ni s-a furat ţara de sub ochi, iar acum nu va plăti nimeni! Ei fură miliarde, iar românii stau comozi în fotolii şi se prefac că trăiesc într-o ţară liberă şi frumoasă! Adevărul e altul, şi sper să nu se trezească România când va fi prea târziu! Adevărul este că am avut cândva o ţară, dar acum viitorul ne rezervă o dictatură şi o ţară săracă, împrumutată până la a 20-a generaţie şi furată până la ultimul fir de iarbă!

Cine va plăti pentru asta? Copiii şi nepoţii noştri, care, ori vor fi sclavii unui sistem condus de niste hoţi si niste corupţi, ori vor pleca prin alte ţări, unde vor avea cât de cât un viitor! Oricum ar fi, e grav! Cum se vor uita în ochii lor cei care astăzi stau în case, sau mai grav, cei care nu au găsit 10 minute să meargă să voteze pe 11 decembrie? Cine va plăti pentru distrugerea unei ţări?

Aleşii nostri, care au vile şi afaceri pe alte continente şi care pot pleca oricând cu buzunarul plin din banii românilor, ori copiii noştri care nu vor avea o ţară şi un viitor, din cauza împrumuturilor imense, hoţiilor şi jafurilor celor care ne-au confiscat puterea şi au vândut ţara? Ieşim în stradă în ziua 93, deoarece nu vrem sa pierdem şi ultima şansă de a nu trăi in dictatură, într-o ţară distrusă si făcută cadou hoţilor!", a declarat, pentru Epoch Times, unul dintre protestatarii #rezist de cursă lungă.

Aţi crezut cumva că "Elefantul" a murit?

"A ieşi în Piaţă, pentru mine, e o necesitate, nicidecum o plăcere. Chiar m-am săturat să-mi ocup serile strigându-mi nemulţumirile în faţa unei clădiri ce pare nelocuită, din moment ce, în cele 93 de zile de proteste #rezist, nimeni n-a ieşit din ea, n-a trecut strada şi n-a venit la noi să ne întrebe ce vrem! Mi-ar plăcea să pot sta acasă şi să-mi umplu serile cu altceva: o întâlnire cu prietenii, cititul unei cărţi, vizionatul unui film sau a unei piese de teatru, ascultatul unor piese muzicale sau atâtea şi atâtea alte activităţi plăcute! Aşa s-ar întâmpla dacă aş trăi într-o ţară normală, cu o democraţie consolidată, condusă de oameni competenţi şi responsabili!

Din păcate, noi nu suntem într-o astfel de situaţie fericită, dimpotrivă. Suntem obligaţi să ne apărăm, în stradă, prin proteste paşnice, dreptul inalienabil la libertate. Nu-i nicio exagerare în ceea ce spun, uitaţi-vă cum cei din coaliţia la putere, PSD+ALDE, fără nicio legătură cu programul de guvernare cu care au câştigat alegerile, îndreaptă ţara spre dezastru! Aţi crezut cumva că "Elefantul" OUG 13 a murit? Ei bine, v-aţi înşelat! E cât se poate de viu şi ameninţător!

Astă-iarnă, am îngheţat, stând zile în şir în stradă, până când, sub presiunea prezenţei a sute de mii dintre noi, aleşii noştri au abrogat OUG 13. Ştiam încă de atunci că nu e chiar o victorie, ci mai degrabă un armistiţiu şi, din păcate, am avut dreptate. Ei au continuat, schimbând doar strategia, nerenunţând nicio secundă la ideea de a se pune deasupra legii, atât ei, cât şi oamenii lor!

A trecut iarna, protestele s-au domolit aşa că, ceea ce n-au putut impune printr-o ordonanţă dată hoţeşte, noaptea, fac acum la lumina zilei! Aleşii noştri, profitând că au majoritate absolută în Parlament, transformă OUG 13 într-o lege, ba mai mult, adaugă la textul acesteia, "emanaţie" a fostului ministru Iordache - "altă întrebare", amendamente care fac ca efectele legii să fie chiar mai grave decât cele ale ordonanţei!

Astfel, azi, Comisia Juridică din Senat a continuat dezbaterea articolelor legii graţierii, dezbatere începută săptămâna trecută. După ce săptămâna trecută, printre alte amendamente controversate, au extins perioada avută în vedere pentru graţiere, de la 5 la 10 ani, azi au votat ca şi faptele de corupţie să facă obiectul graţierii! Bravo! Aici şi intenţionau să ajungă!

Comisia Juridică din Senat va continua joi dezbaterea legii şi mă aştept la tot ce poate fi mai rău! Odată ajunsă în formă finală, legea graţierii va fi supusă la vot în plenul Senatului, unde ne putem imagina care va fi rezultatul. Mă întreb cât vom mai răbda? Mă întreb când vă veţi întoarce în stradă, dragi compatrioţi? Eu vă aştept cu speranţă!", a declarat o altă protestatară din Piaţa Victoriei.