May Day: Calm la Berlin, cocktailuri Molotov în Paris

Un număr semnificativ de muncitori şi activişti au marcat Ziua de 1 Mai în întreaga lume cu mitinguri şi marşuri sfidătoare, cerând salarii şi condiţii de muncă mai bune. În timpul unor proteste de extremă dreapta în oraşul german Apolda, poliţia a arestat 100 de persoane.
Ofiţeri de poliţie cuprinşi de flăcări în timpul unor proteste violente în Paris cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, 1 mai 2017.
Ofiţeri de poliţie cuprinşi de flăcări în timpul unor proteste violente în Paris cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, 1 mai 2017. (Zakaria Abdelkafi/AFP/Getty Images)

Oameni din întreaga lume au marcat luni Ziua Internaţională a Muncii cu marşuri, mitinguri şi proteste care au variat de la paşnice la violente.

Poliţia germană a arestat 100 din cei 150 de manifestanţi la un protest de extremă dreapta în oraşul estic Apolda. Ofiţerii de poliţie nu au raportat răniţi, precizând că persoanele arestate au aruncat cu pietre şi dispozitive pirotehnice.

În Erfurt, 1.200 de susţinători ai partidului Alternativa pentru Germania (AfD) au afişat pancarte pe care erau scrise slogane precum “Fără moschei în Germania”. Totuşi, poliţia a susţinut că demonstraţia a fost paşnică.

Poliţia a mai declarat că nu au fost raportate incidente semnificative în Berlin, unde aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat la un festival în aer liber cu ocazia zilei de 1 Mai în districtul Kreuzberg. Totuşi, întrucât au fost planificate demonstraţii politice de susţinere a muncitorilor, autorităţile au mobilizat un număr de 5.400 de poliţişti pentru cazul în care evenimentul ar fi scăpat de sub control.

Ultimii ani s-au dovedit a fi relativ calmi în Berlin, care a fost lovit în trecut de revolte majore de Ziua Internaţională a Muncii. Totuşi, o ciocnire scurtă dar violentă între autorităţi şi manifestanţi s-a soldat cu rănirea a aproximativ 50 de poliţişti în 2016.

“Violenţe intolerabile”

În Franţa, poliţia s-a confruntat cu un grup mic de manifestanţi care au aruncat cu cocktailuri Molotov în timpul unui marş “May Day” în Paris. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi bastoane, lovind mai mulţi manifestanţi. Ministrul francez de Interne, Matthias Fekl, a denunţat “violenţele intolerabile”.

Conflictele violente din Paris s-au soldat cu răniţi în rândul poliţiei şi manifestanţilor. Cel puţin şase ofiţeri de poliţie au fost răniţi, unul dintre ei suferind arsuri grave la mâini şi faţă.

În Istanbul, poliţiştii au arestat 165 de persoane în timpul evenimentelor organizate de 1 Mai. Departamentul de securitate al Turciei a raportat că poliţia a arestat alte 18 persoane după ce le-a acuzat de plănuirea de demonstraţii ilegale şi posibile acte de violenţă în cursul zilei de luni.

Turcia a interzis, în al treilea an consecutiv, desfăşurarea de manifestanţii în Piaţa Taksim din Istanbul cu ocazia zilei de 1 Mai. Poliţia a blocat punctele de acces şi a permis doar unui grup mic de reprezentanţi ai sindicatelor muncii să depună coroane la un moment ridicat în piaţă.

Zeci de mii de persoane au manifestat în Atena şi alte 3.500 de persoane au ieşit pe străzile oraşului elen Salonic pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditorii externi ai Greciei.

La Budapesta, câteva mii de demonstranţi şi-au manifestat sprijinul pentru UE cu ocazia celei de-a 13-a aniversări a aderării Ungariei la blocul european. Marşul a fost organizat de Partidul Momentum şi manifestanţii au trecut pe lângă ambasada rusă. Partidul relativ nou a declarat că va participa la alegerile parlamentare de anul viitor împotriva premierului Viktor Orban, după ce a organizat cu succes o campanie de strângere de semnături pentru a forţa Budapesta să renunţe la planul său de a obţine dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2024.

Petiţii şi greve

În Africa de Sud, preşedintele Jacob Zuma şi-a anulat discursul de 1 mai după ce sindicatele muncii l-au luat ironizat şi au izbucnit conflicte între susţinătorii săi şi muncitorii care îi cereau demisia.

În Cambodgia, poliţia a monitorizat peste 1.000 de muncitori din sectorul textilelor care au sfidat o interdicţie guvernamentală privind protestele şi au mărşăluit în capitala Phnom Penh pentru a depune o petiţie la Adunarea Naţională, în care au cerut creşterea salariului minim pe economie şi libertate mai mare pentru întruniri.

Peste Atlantic, opozanţii măsurilor de austeritate din Puerto Rico au organizat luni la rândul lor o grevă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe