USB va cere în instanţă renumărarea voturilor în Sectorul 1
alte articole
Preşedintele USB, Nicuşor Dan, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va cere în instanţă renumărarea voturilor la secţiile de votare din Sectorul 1, secţii în care PSD a avut câte trei reprezentanţi - unul PSD, unul UNPR şi unul din partea alianţei PSD-UNPR - ceea ce, în opinia lui Dan, a condus la "distorsiuni".
Cum Biroul Electoral al Sectorului 1 a refuzat cererea USB de renumărare a voturilor, organizaţia se va adresa instanţei şi AEP cu speranţa nu doar de a obţine renumărarea, ci şi de a crea un precedent. USB a semnalat două tipuri de abateri statistice: rezultatele candidatei USB, Clotilde Armand, au fost mai mici decât rezultatele pentru lista de Consiliu local, spre deosebire de toate celelalte secţii, pe de o parte, iar pe de altă parte, rezultatele ei erau mult mai mici decât rezultatele lui Nicuşor Dan pentru candidatura la Primăria Generală. Nicuşor Dan a subliniat că USB nu reclamă o fraudă, ci discrepanţe şi suspiciuni.
"Va exista un proces la Judecătoria Sectorului 1, prevăzut de Legea 215, prin care un judecător de la Judecătoria Sector 1 va valida aceste alegeri şi, în cadrul acelui proces, noi vom face o cerere de intervenţie principală, în care vom reitera argumentele din cererea pe care am făcut-o la biroul electoral şi vom cere judecătorului de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună el renumărarea voturilor în acele secţii de votare", a declarat Nicuşor Dan.
USB va adresa şi Autorităţii Electorale Permanente o solicitare în baza legii informaţiilor publice pentru a avea acces la procesele verbale şi la sacii cu buletinele de vot.
"Al doilea lucru, fără consecinţe asupra procesului de validare al candidatului, vom face o cerere de informaţii publice către AEP astfel încât să vedem toţi sacii cu toate semnăturile, şi vrem ca aceasta să devină o procedură curentă, după alegeri, oricine să se poată duce să poată verifica semnăturile", a adăugat liderul USB.
La rândul său, Clotilde Armand a arătat că efortul pentru renumărarea voturilor este mai redus decât impactul pe care-l produce în societate lipsa de transparenţă în procesul electoral.
"Ni se pare normal, democratic, să avem un proces perfect transparent. Faptul că nu este aşa, e în sine o problemă. Nu cerem ceva extraordinar, cerem ceva normal. Partidele se discreditează prin faptul că nu acceptă să lămurească situaţia", a declarat Armand.
Întrebată dacă va face ceva la nivel european pentru a contesta rezultatul alegerilor, Armand a răspuns că USB pune interesul României mai presus de orice.
"Nu e bine să fie îndoieli că în România procesul democratic nu e 100% respectat, nu vrem ca din cauza noastră România să fie considerată o ţară în care se fac încă fraude electorale. Aşa că, deşi suntem şocaţi de ce se întâmplă, nu menţionăm acest cuvânt! Folosim justiţia ţării şi e un lucru normal", a explicat Clotilde Armand.