USB va cere în instanţă renumărarea voturilor în Sectorul 1

USB se va adresa instanţei după ce Biroul Electoral al Sectorului 1 a refuzat să permită renumărarea voturilor. USB se va adresa de asemenea AEP, unde va cere acces la procesele verbale şi la sacii cu buletinele de vot.
Clotilde Armand, Nicuşor Dan, conferinţă de presă 8 iunie 2016 la sediul USB (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.06.2016
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Preşedintele USB, Nicuşor Dan, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va cere în instanţă renumărarea voturilor la secţiile de votare din Sectorul 1, secţii în care PSD a avut câte trei reprezentanţi - unul PSD, unul UNPR şi unul din partea alianţei PSD-UNPR - ceea ce, în opinia lui Dan, a condus la "distorsiuni".

Cum Biroul Electoral al Sectorului 1 a refuzat cererea USB de renumărare a voturilor, organizaţia se va adresa instanţei şi AEP cu speranţa nu doar de a obţine renumărarea, ci şi de a crea un precedent. USB a semnalat două tipuri de abateri statistice: rezultatele candidatei USB, Clotilde Armand, au fost mai mici decât rezultatele pentru lista de Consiliu local, spre deosebire de toate celelalte secţii, pe de o parte, iar pe de altă parte, rezultatele ei erau mult mai mici decât rezultatele lui Nicuşor Dan pentru candidatura la Primăria Generală. Nicuşor Dan a subliniat că USB nu reclamă o fraudă, ci discrepanţe şi suspiciuni.

"Va exista un proces la Judecătoria Sectorului 1, prevăzut de Legea 215, prin care un judecător de la Judecătoria Sector 1 va valida aceste alegeri şi, în cadrul acelui proces, noi vom face o cerere de intervenţie principală, în care vom reitera argumentele din cererea pe care am făcut-o la biroul electoral şi vom cere judecătorului de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună el renumărarea voturilor în acele secţii de votare", a declarat Nicuşor Dan.

USB va adresa şi Autorităţii Electorale Permanente o solicitare în baza legii informaţiilor publice pentru a avea acces la procesele verbale şi la sacii cu buletinele de vot.

"Al doilea lucru, fără consecinţe asupra procesului de validare al candidatului, vom face o cerere de informaţii publice către AEP astfel încât să vedem toţi sacii cu toate semnăturile, şi vrem ca aceasta să devină o procedură curentă, după alegeri, oricine să se poată duce să poată verifica semnăturile", a adăugat liderul USB.

La rândul său, Clotilde Armand a arătat că efortul pentru renumărarea voturilor este mai redus decât impactul pe care-l produce în societate lipsa de transparenţă în procesul electoral.

"Ni se pare normal, democratic, să avem un proces perfect transparent. Faptul că nu este aşa, e în sine o problemă. Nu cerem ceva extraordinar, cerem ceva normal. Partidele se discreditează prin faptul că nu acceptă să lămurească situaţia", a declarat Armand.

Întrebată dacă va face ceva la nivel european pentru a contesta rezultatul alegerilor, Armand a răspuns că USB pune interesul României mai presus de orice.

"Nu e bine să fie îndoieli că în România procesul democratic nu e 100% respectat, nu vrem ca din cauza noastră România să fie considerată o ţară în care se fac încă fraude electorale. Aşa că, deşi suntem şocaţi de ce se întâmplă, nu menţionăm acest cuvânt! Folosim justiţia ţării şi e un lucru normal", a explicat Clotilde Armand.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor