Victoria societăţii civile. PNL înfrânt de partidul lui Nicuşor Dan
alte articole
La prima vedere PSD a câştigat pe toată linia la primăriile de sector. Totuşi merită notat că franţuzoaica Clotilde Armand a obţinut un rezultat foarte bun la Primăria Sectorului 1, devansându-i pe candidatul PNL, Alexandru Nazare, şi vicepreşedintele PMP, Eugen Tomac, care aveau notorietate mult mai mare. A pus suflet şi asta s-a văzut, ceea ce nu se poate spune despre campania şi mesajele neinspirate ale contracandidaţilor, care au venit cu sloganuri obosite şi puerile.
O supriză plăcută a fost şi că toţi candidaţii USB la primăriile de sector au obţinut scoruri bune, în jur de 20%, situându-se în general pe locul 2 şi devansând candidaţii liberali. La fel la Consiliul General, se pare că scorul obţinut de Uniunea Salvaţi Bucureştiul este 24,8%, ceea ce nu este deloc rău pentru un partid înfiinţat abia de curând. Oamenii lui Nicuşor Dan vor avea o prezenţă consistentă în acesta şi vor putea contrabalansa deciziile PSD şi ale primarului general Gabriela Firea, sau măcar vor semnala neregulile şi vor încerca să le împiedice.
Nicuşor Dan, chiar dacă nu a ieşit primar, a învăţat din alegerile din 10 iunie 2012, atunci când a candidat independent la Primăria Capitalei, clasându-se pe locul al treilea, cu 8,45% şi a ratat intrarea în Consiliul General. El a înfiinţat un partid cu şanse de a deveni a doua forţă politică a ţării, a creat o echipă de profesionişti şi a prezentat o ofertă consistentă pentru Bucureşti – program şi candidaţi la toate Consiliile locale şi Primăriile. Cei care chiar şi-au dorit o alternativă reală în Bucureşti au avut de unde alege, au avut toată paleta.
Nu este puţin lucru că Nicuşor Dan a reuşit să ajungă de la 8,45% în 2012 la 30,8% la alegerile de acum, ci este rodul unei munci de ani de zile, pentru salvarea spaţiilor verzi, a clădirilor de patrimoniu, a luptei împotriva mafiei imobiliare din Bucureşti. Toate acestea i-au adus o credibilitate şi o notorietate pe care a ştiut s-o folosească şi s-o transfere către un grup de oameni noi în politică, nu la fel de cunoscuţi, dar determinaţi să facă lucrurile altfel, şi cu o pregătire profesională solidă.
Uniunea Salvaţi Bucureştiul este într-adevăr o mişcare grassroots autentică, pornită de jos în sus, de la oameni simpli, care vor să facă o altfel de politică. Unii analişti răuvoitori s-au grăbit să condamne faptul că ei înfruntă Sistemul corupt şi se declară anti-sistem. I-au comparat cu Mişcarea de cinci Stele a comicului Beppe Grillo din Italia, dar diferenţa este majoră. Acest partid este anti-sistem, dar populist, eurosceptic şi s-a născut din liste civice de independenţi, fără un program real. În schimb, în România legislaţia nu permite liste de independenţi, iar USB vine cu soluţii concrete, nu populiste.
Dezastrul PNL
La finalul campaniei electorale, liberalii au încercat să acrediteze ideea că Nicuşor Dan ar fi iepuraşul PSD, deoarece refuză să se retragă din cursă în favoarea candidatului PNL, Cătălin Predoiu, şi sparge din voturile dreptei. S-a văzut însă că aşa-zisul vot util pentru Predoiu era o gogoriţă. Dacă adunăm procentul său şi al lui Nicuşor, Gabriela Firea ar fi fost bătută.
Scorul dezastruos al partidului şi candidaţilor acestuia în Bucureşti nu poate fi pus în cârca lui Nicuşor. Primii care ar trebui să-şi prezinte demisia după un asemenea eşec răsunător sunt liderii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. De câte astfel de fiasco-uri mai este nevoie ca aceştia să-şi asume şi ei răspunderea şi să plece?
PNL a făcut practic toate greşelile pe care le putea face şi a tratat cu aroganţă electoratul. Mai întâi, l-a livrat pe Cristian Buşoi, cel care-şi făcea campanie cu imagini de la cutremur şi cu victimele din Colectiv. Apoi, la a doua încercare din joben a fost scos un alt vechi lider, eternul candidat la Bucureşti, Ludovic Orban, care a terminat cursa înainte de a o începe pe scările DNA-ului. Mai departe, PNL a făcut cea mai mare greşeală – i-a făcut imagine pe gratis lui Marian Munteanu, popularizându-l şi pentru generaţia care nu prea ştie ce a fost cu Piaţa Universităţii, şi apoi l-a abandonat, deşi sondajele spuneau că putea câştiga Primăria şi s-o bată pe Firea.
Cât despre a patra variantă, Cătălin Predoiu, acesta s-a ferit de candidatură până în ultima clipă când a fost aruncat în luptă, probabil pentru ca să se scape de el şi să nu mai ajungă premier. Omul nu a făcut niciun secret din faptul că primăria îl interesa prea puţin, părând tot timpul să fie în contratimp, cu gândul la altă funcţie. La a patra încercare de candidat, numai soluţia serioasă nu mai poţi să pretinzi că eşti.
Bucureştenii au taxat faptul că PNL nu a luat în serios această cursă, cu Predoiu care nu a fost vârf de lance şi pe lista pentru Consiliul General pentru că nu prea-l interesa funcţia, cu Răzvan Sava, de la 4, care se spoieşte cu vopsea şi se afişează cu Piedone, urmărit penal, şi despre care acelaşi Predoiu spune că nu este în campania sa. Apoi atacurile murdare la adresa lui Nicuşor. Cu astfel de scheme şi cu aceleaşi figuri vechi, noul mare PNL, care este de fapt tot mai vechi şi tot mai mic, nu arată decât că n-a învăţat nimic din Revoluţia Colectiv.
Nicuşor Dan a transferat credibilitatea sa dobândită în 10 ani de luptă împotriva mafiei din Bucureşti către un grup de oameni noi în politică, nu la fel de cunoscuţi, dar determinaţi să facă lucrurile altfel. Rezultatul este că la alegerile locale din Bucureşti, societatea civilă activă a spart monopolul PSD-PNL, iar noua clasă politică se arată însfârşit la orizont.
E adevărat că atunci ”victimele” imediate ale Străzii au fost guvernul Ponta şi primarul Piedone, dar semnalul de avertisment a fost pentru întreaga clasă politică. Politicienii l-au ignorat, iar acum a venit rândul PNL să plătească şi cel al unor noi forţe politice să se nască. Cu actuala conducere care se ţine cu dinţii de scaune, liberalii se îndreaptă încet, dar sigur spre soarta pe care a avut-o PNŢCD.
PSD profită
Cât despre PSD, acesta a profitat masiv de alegerea primarilor într-un singur tur şi a demonstrat încă odată că are cea mai puternică maşinărie de partid şi cel mai disciplinat electorat. Nici măcar la Sectorul 5, Marian Vanghelie, primarul care nu mai este, sau la sectorul 4, unde Piedone a mers împotriva lui Daniel Băluţă, polarizarea votului nu a reuşit să împiedice victoria candidatului PSD.
Nu este deloc îmbucurător faptul că Robert Negoiţă, poreclit Betoniţă, a fost reales primar al Sectorului 3 cu largă majoritate, în ciuda problemelor penale. În general trebuie observat că din păcate românii au votat şi la aceste alegeri penali fără prea multă greaţă. Ilustrativă din acest punct de vedere este alegerea lui Cherecheş la Primăria Baia Mare cu 70%, din închisoare sau realegerea Olguţei Vasilescu la Primăria Craiova.
La fel de gravă este prezenţa scăzută la vot, mai ales în Bucureşti, care semnalează o apatie mare, dincolo de electoratul activ care s-a mobilizat. De absenteism a profitat tot PSD.
Perspectivele
Nicuşor Dan şi USB nu vor forma majorităţi în Consilii nici cu PSD, nici cu PNL, ci vor vota punctual în funcţie de proiecte şi vor încerca să-şi promoveze propriile idei. Orice asociere cu acestea i-ar fi fatală, aşa cum i-ar fi fost şi în alegeri. Publicul care a votat USB nu vrea combinaţii nici cu PSD, nici PNL, nici Predoiu, ci o schimbare reală în modul de a face politică.
Episodul următor din saga USB va fi la alegerile parlamentare. Dacă până atunci PNL şi PSD rămân neschimbate, vor mai avea surprize. Noua clasă politică mult aşteptată se arată la orizont, iar partidele vechi nu ştiu cum să-i facă faţă. La alegerile locale din Bucureşti, societatea civilă activă a spart monopolul PSD-PNL.