Mutări pe tabla de şah a Capitalei. Nicuşor Dan acceptă o parte din provocarea lui Predoiu

Sunt gata ca o mare casă internaţională de sondaje să facă un sondaj supravegheat de USB şi de PNL astfel încât bucureştenii să voteze în cunoştinţă de cauză ştiind cine are şanse mai mari să o învingă pe Gabriela Firea, a anunţat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Într-un mesaj postat marţi pe contul său de Facebook, copreşedintele PNL Alina Gorghiu declarat că Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, "poartă întreaga responsabilitate pentru divizarea voturilor anti-PSD".

"M-am dus ieri la sediul USB pentru a încerca, încă o dată, să-l conving pe candidatul lor de necesitatea ca, în urma unui sondaj - de orice tip, realizat de oricine - candidatul mai slab clasat să se retragă din cursa pentru Bucureşti. Am fost însoţită de un coleg şi de un sociolog, care ar fi urmat să fie reprezentantul nostru la efectuarea sondajului, dacă se agrea soluţia politică. Ne-am întâlnit cu Nicuşor Dan, cu un sociolog care ar fi reprezentat USB în realizarea sondajului şi un membru din staff-ul electoral al candidatului.

Am purtat toate aceste discuţii pentru că am sperat, până în ultima clipă, că raţiunea şi interesul bucureştenilor vor învinge.
Părerea lor a fost că electoratul pe care îl reprezintă nu ar înţelege o eventuală retragere a lui Nicuşor Dan, chiar şi clasat în urma lui Cătălin Predoiu. Din păcate, nu am reuşit să îi convingem de contrariu.

Din acest moment, USB şi candidatul lor poartă întreaga responsabilitate pentru divizarea voturilor anti-PSD. Nu înţeleg de ce îşi doresc atât de mult locul trei dar, de astăzi înainte, ne vom lupta doar noi pentru un Bucureşti care să nu devină o anexă a comunelor limitrofe din judeţul Ilfov", a scris Alina Gorghiu.

* * *

UPDATE. Candiatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că PNL a refuzat sondajul comun cu formaţiunea pe care o reprezintă.

"Am avut în această seară o întâlnire cu PNL. Au refuzat organizarea unui sondaj comun, organizat de o firmă internaţională, auditat de ambele partide. În aceste condiţii, noi am decis să mergem înainte cu organizarea sondajului. Îi invităm în continuare pe cei de la PNL să auditeze cercetarea sociologică.

Nu avem nimic de ascuns. Vom face publice rezultatele în ultimele zile de campanie. Am convingerea că ele vor arăta ceea ce am spus de la bun început: că USB este singura forţă capabilă să aducă o schimbare adevărată în felul în care se face administraţie în Bucureşti", a declarat Nicuşor Dan.

* * *

UPDATE. Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, îi solicită rivalului său de la USB, Nicuşor Dan, să spună clar, până luni la ora 21:00, dacă acceptă sau nu propunerea PNL, respectiv să se retragă din cursa electorală şi să sprijine cel mai bun candidat al dreptei în eventualitatea în care sondajul de opinie ce urmează a fi realizat va arăta că nu este el acela.

"Propunerea mea şi a PNL de a constitui un pact anti-PSD la alegerile locale din 5 iunie a intrat în linie dreaptă. Noi am făcut o propunere corectă, cinstită, în beneficiul bucureştenilor, şi anume să dăm sprijin cu toţii celui mai bine plasat candidat pe partea de centru dreapta. (...)

Dacă dl Dan sau oricine altcineva este plasat într-un sondaj făcut de comun acord înaintea mea, eu şi PNL îl vom sprijini astfel încât doamna Firea şi PSD să nu strângă în braţe Bucureştiul până o să-l sufoce. Aştept aceleaşi cuvinte din partea dlui Dan şi a oricărui alt candidat din partea de centru dreapta — şi anume dacă eu sunt cel mai bine plasat în sondaje să primesc sprijinul lor pentru ca împreună să putem opri pericolul PSD", a declarat Predoiu, citat de Agerpres.

Candidatul PNL la Primăria Capitalei a subliniat că Nicuşor Dan trebuie să spună clar dacă se retrage din cursa electorală pentru că timpul trece în favoarea Gabrielei Firea şi a PSD.

"Timpul trece în favoarea PSD şi a doamnei Firea, de aceea îl rog pe dl Dan să spună clar, româneşte, răspicat, cum o spun şi eu în faţa bucureştenilor, dacă acceptă să se retragă şi să sprijine cel mai bine plasat candidat în sondaj, aşa cum eu am spus lucrul acesta, inclusiv azi. Chestiunea sondajului este partea tehnică, partea politică este miezul acestei oferte. Decizia cu cine mergem este cheia câştigului în faţa pericolului PSD.

Să ne comportăm ca oameni politici responsabili, să nu facem alba-neagra cu Bucureştiul — la asta se pricep cel mai bine PSD, doamna Firea şi Pandele. (...) Vreau să acţionăm bărbăteşte, corect, pe faţă, fără jocuri, cine e primul ia tot din spate. Aştept aceleaşi cuvinte, în faţa bucureştenilor, de la dl Dan până diseară la ora 21:00. Să nu facem jocul PSD prin ezitări, prin orgolii.

Eu sunt un om serios, am spus ceva, ăla rămâne, dar timpul nu mai are răbdare, aşteptăm până la ora 21:00. Dacă nu se întâmplă ce am propus noi, mie mi se pare că aici e altceva. Şi nici nu vreau să mă gândesc acum ce ar putea fi, dar nici nu voi tace. Aşteptăm, deocamdată", a subliniat Predoiu, care se declară liniştit cu privire la un eventual sondaj.

* * *

Deşi nu are de gând să se retragă din cursa electorală şi nici să le propună bucureştenilor să-l voteze pe Cătălin Predoiu, dacă acesta va fi mai bine clasat ca el în această săptămână, Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, a anunţat duminică, la TVR, că va accepta propunerea contracandidatului său de la PNL de a se realiza un sondaj de opinie astfel încât alegătorii să voteze în cunoştinţă de cauză.

"Alegătorii mei sunt oameni care s-au săturat de corupţia şi de jaful generalizat din Primăria Capitalei patronate şi de PSD şi de PNL. În numele lor spun aici, declar că nu o să mă retrag din această campanie şi sub nicio condiţie nu o să le propun bucureştenilor să îl voteze pe domnul Predoiu. Sunt în această luptă de 10 ani, nu de trei săptămâni şi voi mai fi până când Bucureştiul va avea administraţia pe care o merită.

Sunt totuşi responsabil pentru un grup întreg de bucureşteni care nu vor ca PSD, cel mai corupt partid din România, să câştige alegerile şi din această perspectivă accept provocarea pe care domnul Predoiu mi-a făcut-o şi sunt gata ca o mare casă internaţională de sondaje să facă un sondaj supravegheat de USB şi de PNL astfel încât bucureştenii să voteze în cunoştinţă de cauză ştiind cine are şanse mai mari să o învingă pe doamna Firea", a afirmat Nicuşor Dan, citat de Mediafax.

În replică, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, s-a declarat bucuros de mişcarea lui Nicuşor Dan, care este, în opinia lui, o dovadă de "deschidere".

"Nu pot decât să mă bucur, este o deschidere importantă faţă de ultimele zile. Este adevărat, în urmă cu aproape o săptămână, am propus ca cel mai bine plasat candidat de centru-dreapta să fie susţinut de toţi ceilalţi. Nu am cerut votul niciunui contracandidat, cer votul bucureştenilor, dar mă bucură faptul că există o deschidere în această direcţie şi eforturile din ultimele zile au dat rezultate.

Lumea începe să vadă că ceea ce am spus acum câteva zile, la GDS, prinde contur, Gabriela Firea nu va fi primarul general al Capitalei. Azi, s-a mai făcut un pas în această direcţie", i-a răspunsul lui Cătălin Predoiu, adăugând că nu a vrut să excludă pe nimeni din propunerea sa, ci a vorbit într-un studio de televiziune celor prezenţi.