Donald Trump şi Xi Jinping poartă discuţii cruciale la Mar-a-Lago

Preşedintele Donald Trump va continua vineri discuţiile începute ieri cu omologul său chinez Xi Jinping la reşedinţa sa neoficială Mar-a-Lago, din statul american Florida.
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA.
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA. (Getty Images)

Cei doi şefi de stat vor încerca să abordeze o gamă amplă de probleme la Mar-a-Lago, reşedinţa unde Trump se simte cel mai confortabil. Pe primul loc în agenda întâlnirii se află Coreea de Nord şi repetatele teste nucleare şi de rachete ale acesteia.

Coreea de Nord a lansat în acest an mai multe rachete balistice după ce, în septembrie 2016, a efectuat un test nuclear.

În replică, comunitatea internaţională a răspuns prin aplicarea mai multor sancţiuni împotriva Coreei de Nord.

Trump doreşte ca Xi Jinping, aflat în vizită în SUA pentru două zile, să facă mai mult pentru a ţine sub control regimul dictatorului comunist Kim Jong-un.

Washingtonul doreşte ca Beijingul să implementeze sancţiunile adoptate de ONU. Dar, chinezii susţin că acest lucru va devasta economia şi populaţia nord-coreeană, în condiţiile în care 90% dintre exporturile Coreei de Nord merg în China. De altfel, Beijingul susţine că a oprit importurile de cărbune, principala sursă de comerţ extern a Phenianului.

China este nemulţumită de amplasarea unui sistem american de apărare antirachetă – THAAD – pe teritoriul Coreei de Sud, considerând că scutul ameninţă siguranţa acesteia. Pe de altă parte, SUA a declarat că sistemul respectiv va descuraja Coreea de Nord să îşi atace vecinul.

Mai mult, China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi în ultimii ani a construit mai multe insule artificiale, pe unele dintre ele amplasând instalaţii militare. Administraţia Trump încă nu a stabilit o politică în privinţa acestei probleme, deşi fosta administraţie a preşedintelui Barack Obama a trimis nave de luptă şi avioane în zonă pentru a monitoriza situaţia.

Comerţul este o problemă în atenţia lui Trump şi, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, el a criticat China pentru manipularea valutei sale pentru a favoriza exporturile, ameninţând că va aplica tarife mai mari produselor chinezeşti dacă SUA nu reuşeşte să obţină un acces adecvat pe piaţa chineză.

SUA are un deficit comercial cu China de 347 miliarde de dolari – o problemă majoră pentru administraţia Trump. Mai mult, Banca Chinei a cheltuit un trilion de dolari pentru a-şi susţine yuanul în ultimii doi ani.