Urmărire generală: căutarea unui şef de bandă care controla o închisoare de lux în Venezuela

Poliţia din America de Sud îl caută pe liderul unei bande din Venezuela, care a evadat din închisoarea luxoasă pe care o controla, cu puţin timp înainte ca aceasta să fie percheziţionată, relatează BBC.
Atunci când 11.000 de soldaţi şi poliţişti au intrat miercuri în închisoarea Tocorón din Venezuela, administrată de deţinuţi, Hector Guerrero Flores era de negăsit.
Sub conducerea lui Guerrero Flores, Tocorón a ajuns să semene cu o staţiune de lux. Închisoarea s-a lăudat chiar cu o mică grădină zoologică, un club de noapte şi o piscină.
Bărbatul de 39 de ani, originar din statul Aragua din Venezuela, a intrat şi a ieşit din închisoarea Tocorón timp de peste un deceniu.
În 2012, liderul bandei criminale transnaţionale Tren de Aragua a reuşit să evadeze din închisoare mituind gardienii.
După ce a fost arestat din nou în 2013, şi a intrat în aceeaşi închisoare, se pare că puterea sa în interiorul închisorii - şi asupra celor însărcinaţi cu paza lui - a crescut şi mai mult.
Nu numai că a transformat Tocorón în centrul nevralgic al organizaţiei criminale Tren de Aragua, dar, sub conducerea lui, închisoarea a fost dotată cu toate facilităţile unui hotel de lux.
Familiile deţinuţilor s-au mutat în incintă. Deţinuţii aveau acces la o bancă improvizată, o casă de pariuri, un restaurant şi un teren de baseball, iar copiii lor puteau să se minuneze de flamingo şi struţi în incinta animalelor.
Se pare că Guerrero Flores putea veni şi pleca după bunul plac. Scriitoarea venezueleană Ronna Rísquez, care a scris o carte despre Tren de Aragua, povesteşte că poliţia a dat o dată peste el la o petrecere pe un iaht în 2016.
Potrivit lui Rísquez, deţinutul le-a arătat calm ofiţerilor un permis de liberă trecere eliberat de serviciul penitenciar din Venezuela care îi permitea să călătorească liber prin ţară.
Humberto Prado, directorul ONG-ului Observatorul închisorilor din Venezuela, a declarat că Guerrero Flores a trăit "ca un rege" în interiorul închisorii şi probabil că s-a întors în ea datorită siguranţei pe care i-o oferea.
"Avea un etaj întreg numai pentru el, cu tot luxul... paturi duble, ecrane cu plasmă, sisteme de sunet. Avea chiar şi propriile gărzi de corp şi nimeni nu putea intra în etaj fără permisiunea lui."
Potrivit lui Prado şi altor persoane familiarizate cu condiţiile din interiorul închisorii, Guerrero Flores nu avea rivali în interiorul închisorii şi, prin urmare, putea conduce în siguranţă reţeaua sa infracţională în continuă expansiune.
Sub conducerea lui, Tren de Aragua s-a extins în Columbia, Ecuador, Peru şi Chile şi s-a diversificat de la extorcarea migranţilor la traficul sexual, crimă la comandă şi răpire.
Banda are o asemenea amploare încât preşedintele chilian, Gabriel Boric, s-a referit direct la ea, spunând că "îi vom vâna, îi vom încarcera şi, în cazul în care este necesar, îi vom expulza".
Se crede că presiunea exercitată de liderii latino-americani a dus la operaţiunea masivă de securitate lansată de autorităţile venezuelene săptămâna trecută la închisoarea Tocorón.
Oficialii au declarat că 11.000 de soldaţi şi poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a recâştiga controlul închisorii de la deţinuţi.
În timpul raidului a fost observată pentru prima dată absenţa lui Hector Guerrero Flores, dar oficialii venezueleni nu au făcut publică evadarea acestuia la momentul respectiv.
Abia sâmbătă, la trei zile după operaţiunea de securitate, Ministerul de Interne din Venezuela a oferit o recompensă pentru informaţii care să conducă la capturarea lui Guerrero Flores.
În ciuda evadării celui mai puternic deţinut, preşedintele Nicolas Maduro a declarat că raidul a fost efectuat "impecabil".
El a recunoscut totuşi că "unii deţinuţi au evadat din cauza corupţiei funcţionarilor, care i-au alertat pe deţinuţi cu privire la iminenţa operaţiunii de securitate".
Preşedintele a declarat că cei responsabili vor fi "pedepsiţi sever".
Între timp, poliţia din Columbia, Ecuador, Peru, Chile şi Venezuela îl caută pe Hector Guerrero Flores.