Televiziunea greacă evacuată forţat

Camera de editare a radiodifuzorului ERT, Atena, Grecia, 10 iulie, 2013.
Camera de editare a radiodifuzorului ERT, Atena, Grecia, 10 iulie, 2013. (DIMITRIS RAPAKOUSIS / AFP / Getty Images)

Poliţiştii greci au declanşat joi dimineaţa o operaţiune de evacuare a sediului postului naţional de radio-televiziune (ERT) ocupat de foşti angajaţi.

Nikos Tsimbidas, reprezentat al sindicatului Pospert al angajaţilor ERT, a declarat pentru AFP că a fost arestat joi dimineaţa, când poliţia a pătruns în fiecare încăpere a televiziunii, evacu-i pe cei aproximativ 200 de protestatari aflaţi în sediul ERT.

Agenţia de ştiri naţională Athens News Agency, a raportat că poliţia a mai ridicat alţi trei foşti angajaţi ERT, printre cei trei aflându-se liderul sindicatului Pospert, jurnalistul Panagiotis Kalfagiannis.

Poliţia a refuzat să facă orice declaraţii pe acest subiect, informează corespondentul Al Jazeera aflat la faţa locului, însă filmările cameramanilor înfăţişează sediul ERT înconjurat de zeci de poliţişti.

"Poliţia nu face nici un comentariu în acest moment, însă politicieni greci au afirmat că poliţia a blocat accesul şi ieşirea din clădirea ERT." informează John Psaropoulos, corespondentul Al Jazeera la Atena.

"Nu ştim dacă în clădire mai sunt încă fost angajaţi ", a mai precizat Psaropoulos.

Anterior intervenţiei în forţă a poliţiei, foşti angajaţi ai ERT, radioteleviziunea publică greacă, au ocupat sediul companiei de stat, a cărei închidere a fost dispusă pe 11 iunie a.c. de guvern, ceea ce a dus la disponibilizarea a aproximativ 2.700 de angajaţi.

În iunie, guvernul conservator de la Atena a anunţat că va închide temporar televiziunea publică şi postul public de radio ERT, "ca parte a planului de austeritate impus de creditorii internaţionali", motivând că ţara nu îşi poate permite salariile celor peste 2.000 de bugetari.

Măsura a provocat proteste internaţionale vehemente, care aproape că au dus la căderea coaliţiei guvernamentale conservatoare condusă de prim ministrul Antonis Samaras.

În ciuda protestelor şi avertismentelor interne şi internaţionale, Samaras a refuzat în repetate rânduri să redeschidă radioteleviziunea în forma în care aceasta funcţiona prealabil închiderii ei, argumentând că ERT costă ţara în jur de 300 de milioane de euro anual.

Noua radioteleviziune publică, Nerit, îşi va începe activitatea abia din 2014.

Refuzând să accepte concedierea, foşti angajaţi au continuat să transmită punctual emisiuni neautorizate din vechiul sediu, iar de la mijlocul lunii iulie, o staţie publică interimară de televiziune, DT, a emis dintr-un studio aflat în apropiere,

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe