Lipsă de cvorum în Parlament: Moţiunea respinsă, pachetul de legi privind recuperarea miliardului aprobat

Majoritatea parlamentară de la Chişinău sfidează din nou Legea. Cu mai multe încălcări, au organizat o şedinţă specială a Parlamentului, la care nici măcar nu s-au prezentat, ca ulterior, din lipsă de cvorum să se declare anulată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip.
Parlamentul Republicii Moldova păzit de poliţişti
Parlamentul Republicii Moldova păzit de poliţişti (Epoch Times România)

La Chişinău a avut loc, luni, 3 octombrie o nouă şedinţă specială a Parlamentului la care s-au prezentat mai puţin de jumătate din deputaţi. La şedinţa în cadrul căreia trebuia să se examineze moţiunea de cenzură s-au prezentat 47 deputaţi din totalul celor 101. Astfel că, din lipsă de cvorum, moţiunea de cenzură s-a considerat respinsă, iar legile aprobate de Guvern, legalizate şi de Parlament.

Ceea ce s-a întâmplat la şedinţa de luni a Parlamentului, în opinia deputatului liberal-democrat, Tudor Deliu, nu este decât „o sfidare a cetăţeanului RM. Constat că actuala şedinţă a Parlamentului a fost cu vădite încălcări legale. Noi membrii biroului permanent al Parlamentului am fost anunţaţi după ora 8 dimineaţa că la ora 9:00 va avea loc şedinţa biroului permanent”.

Întrucât preşedintele Parlamentului, Andrian Candu se află într-o vizită în Statele Unite, şedinţele parlamentare sunt coordonate de vice-preşedintele Parlamentului, dna Liliana Palihovici care a fost anunţată, de asemenea, prea târziu despre solicitarea unei asemenea şedinţe.

Cei care au votat pentru convocarea şedinţei Parlamentului, astăzi au lipsit şi nu a venit niciunul la şedinţă. Noi considerăm că ceea ce s-a făcut astăzi este o ilegalitate şi este o atitudine nefastă faţă de cetăţeanul R. Moldova. Sunt sigur că peste câteva zile aceste acte legislative prin care şi-a asumat răspunderea Guvernul, vor intra în vigoare şi ei atunci vor încerca să ne convingă că faptul s-a consumat şi moţiunea de cenzură nu mai poate fi dispusă dezbaterilor în Parlament”, a mărturisit Deliu, conform privesc.eu.

Liderul fracţiunii socialiste, Igor Dodon, care este şi iniţiator al moţiunii, consideră acţiunile de luni ale Parlamentului ca fiind o ilegalitate. „Moţiunea de cenzură trebuia în primul rând să fie avizată pozitiv sau negativ de Comisia juridică care nu a organizat nicio şedinţă, conform art.114 din Regulamentul Parlamentului. Art.102 din regulamentul Parlamentului spune foarte clar că şedinţele de plen se desfăşoară joi şi vineri. Tot în regulament este scris că luni este zi de lucru în teritoriu.

Nu se poate ca printr-o şedinţă a biroului care nu e clar cum a fost convocată să schimbi legea. Mai mult ca atât, participarea deputaţilor la şedinţele Parlamentului este obligatorie, cu excepţia când este o poziţie politică a fracţiunilor expusă. Trebuia să vină fracţiunea asta de majoritate parlamentară a PD şi să spună clar, noi nu venim pentru că... Legea prevede foarte clar că moţiunea de cenzură ar trebui discutată în plen, de aceea faptul că ei n-au venit nu înseamnă că moţiunea a picat”, a afirmat Dodon, precizând la în cel mai scurt timp se va adresa Curţii Constituţionale, întrucât miliardul nu poate fi achitat de către cetăţeni.

Cu o reacţie în acest sens, a venit şi fostul candidat la funcţia de premier, Ion Sturza, menţionând că nu-şi doreşte căderea actualului Guvern. „Cu el sau fără el, deciziile se iau în altă parte. Această forţă tenebră aş dori să dispară. Cu cât mai degrabă, cu atât mai bine pentru trista ţară Republica Moldova, care riscă să rămână doar denumire geografică...”, a opinat Sturza pe contul său de Facebook.

Trecând peste faptul că nu s-a ştiut până în ultimul moment despre desfăşurarea acestei şedinţe a Parlamentului de luni, Ion Sturza se întreabă retoric: „Se tem de cine?”, venind în acelaşi timp şi cu un sfat pentru cei de la guvernare, îndemnându-i „să se teamă de istorie care îi va trata ca pe nişte laşi, ciorditori de miliarde şi de speranţă pentru milioane de oameni rămaşi ostatici ai poftelor maniacale de putere şi bani”.

Şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate a criticat dur guvernarea, dar şi pe cel care a depus moţiunea de cenzură, considerând că „şedinţa a fost convocată astfel incit să facă imposibilă mobilizarea cetăţenilor, singurii care vor duce povara acestei decizii. Preluarea datoriilor provocate de furtul bancar este un subiect mult prea important pentru a fi tratat cu atâta neseriozitate. Se apropie ziua în care hoţii vor da socoteală”. Aceasta a ţinut să precizeze că atât iniţiatorul moţiunii mimează opoziţie împotriva guvernării, cât şi guvernarea mimează aplicarea instrumentului democratic care este moţiunea de cenzură.

Din Polonia, liderul fracţiunii Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a transmis, la fel un mesaj de susţinere pentru cetăţeni, îndemnându-i să iasă în stradă, să protesteze şi să-şi ceară ţara înapoi de la „Plahotniuc şi toată gruparea lui criminală”.

„E o chestiune de importanţă naţională care în mod normal trebuia să fie pusă în faţa întregului popor printr-un referendum, dacă această guvernare nu înţelege că este inuman ca prin lege să împovărezi oamenii cu miliarde de lei şi chiar dolari pentru următorii 25 de ani. Iată că o aşa-zisă majoritate parlamentară a profanat ideea unei moţiuni de cenzură. Au mai făcut-o şi de alte ori, dar ca astăzi n-au mai făcut-o niciodată. Astăzi este o zi tristă în viaţa RM”, a punctat Năstase.

Cu toate că şedinţa Parlamentului a durat foarte puţin, fiind suficiente câteva minute pentru a stabili lipsa de cvorum şi imposibilitatea de a vota, în faţa clădirii Parlamentului mai mulţi oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva deciziei luate de Guvern de a pune pe umerii poporului miliardul de dolari furat din băncile moldoveneşti. Notabil este faptul că în faţa Parlamentului se aflau mult mai mulţi poliţişti decât cetăţeni veniţi să protesteze.

Guvernul Filip a decis la 26 septembrie, transformarea în datorie de stat a celor 13,5 miliarde de lei oferite de Banca Naţională a Moldovei (BNM) băncilor falimentare după frauda din sistemul financiar-bancar. Astfel, rambursarea banilor este pusă pe umerii cetăţenilor. Ulterior, liderul PSRM Igor Dodon a anunţat că va iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe