UPDATE - Năstase din nou faţă în faţă cu magistraţii
alte articole
Curtea Supremă a reluat, luni, audierile în dosarul "Zambaccian" şi referitor la modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat numeroase bunuri care proveneau din China.
La acest termen, avocatul soţiei premierului a depus două acte medicale care au atestat faptul că starea de sănătate a acesteia nu îi permite, pentru moment, să facă declaraţii. Aflată în sala de judecată, Dana a fost întrebată de magistraţi dacă vrea să facă declaraţii, iar aceasta a răspuns afirmativ, dar i-a rugat pe judecători să acorde un termen în acest sens. Magistraţii au decis ulterior că aceasta poate da declaraţii la un termen ulterior ce va fi acordat în caz.
Tot la termenul de luni, instanţa a audiat-o pe Irina Paula Jianu, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Aceasta le-a arătat magistraţilor că a fost audiată de fostul şef de secţie din DNA, procurorul Lucian Papici, care i-ar fi precizat că poate scăpa de acuzaţii dacă va demasca alte persoane cu funcţii importante.
"Am fost audiată de procurorul Papici. Eu i-am spus că nu ştiu de ce sunt acuzată, pentru că eu nu am dat sau luat mită vreodată. El mi-a spus atunci să fac declaraţii. Mi-a spus să vorbesc despre oamenii pe care îi cunosc. Atunci, eu l-am întrebat dacă voi mai fi acuzată dacă fac declaraţii, iar el a răspuns că nu", a declarat Jianu.
Tot luni a fost audiat şi martorul Smaranda Corbeanu, după care urmează fostul consul onorific al României în China din perioada guvernării lui Năstase, respectiv Ioan Păun.
***
Fostul premier Adrian Năstase s-a prezentat luni în faţa unui complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru judecarea recursul la dosarul Zambaccian, al treilea dosar de corupţie întocmit de DNA pe numele său. Instanţa Supremă a judecat până acum trei termene în acest dosar, dar avocaţii lui Năstase au reuşit de fiecare dată să obţină o amânare.
Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj, iar pe fond a fost deja condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Dacă pedeapsa va fi menţinută, fostul premier ar putea reveni în închisoare. La ultimul termen de judecată Năstase şi-a susţinut nevinovăţia.
Dosarul Zambaccian
Cunoscut sub numele de dosarul Zambaccian, acesta este al treilea dosar de corupţie pentru care, în mai 2010, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul premier Adrian Năstase.
Potrivit procurorilor, fostul premier a primit mită în repetate rânduri sub formă de produse din China, care ar fi fost folosite la casele lui din Cornu şi Zambaccian. Conform acuzaţiilor, Năstase ar fi primit mită în valoare totală de 630.000 de euro de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. De asemenea, acesta ar fi primit şi foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Cu banii primiţi de la Irina Jianu, Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase, ar fi cumpărat bunuri din China, prin consulul Ioan Păun, căruia în schimbul acestei operaţiuni, i s-ar fi promis că va fi menţinut pe poziţia de consul.
Procurorii au susţinut ulterior şi că Năstase l-ar fi şantajat pe Ioan Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA în faza de urmărire penală.
La data de 30 martie 2012 completul Curţii Supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind totodată achitat pentru infracţiunea de luare de mită.
Dana Năstase a fost condamnată şi ea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru folosirea de acte vamale false, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.
Procurorii au atacat cu recurs decizia dată în martie 2012 de completul de trei judecători de la ÎCCJ în acest dosar, iar acum decizia finală aparţine completului de cinci judecători de la ÎCCJ.
Dacă magistraţii menţin pedeapsa dată în fond, Adrian Năstase, care a primit în primă instanţă o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, s-ar putea reîntoarce în penitenciar, după ce a fost eliberat condiţionat în luna martie în urma pedepsei de doi ani de închisoare primite în dosarul Trofeul Calităţii. Potrivit unor experţi consultaţi de Gândul, ar fi vorba despre o perioadă minimă de 3-4 luni de închisoare cu executare.
Amintim că fostul premier a fost acuzat de DNA că, în 2004, a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin iniţierea unui simpozion denumit "Trofeul calităţii în construcţii", care a fost organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), condus de aceeaşi Irina Jianu. Taxele de participare care au fost încasate în cadrul evenimentului, peste 1,6 milioane de euro, au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase, după care mai departe la o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a acestuia.