Năstase: ”să se pronunţe dacă o companie importantă din Austria a participat sau nu la o “mare ticăloşie” în România “

Adrian Năstase (Epoch Times România)
Adrian Sturdza
31.07.2013

Într-o scrisoare deschisă trimisă ambasadorului Austriei la Bucureşti, fostul premier-puşcăriaş Adrian Năstase reclamă declaraţiile critice făcute de Traian Băsescu cu privire la privatizarea Petrom.

Scrisoarea, postată pe blogul său, îi are trecuţi la CC pe fost cancelar al Austriei - Wofgang Schussel, fost preşedinte al Consiliului de administraţie al OMV - Wolfgang Ruttenstorfer, preşedinte al Consiliului de supraveghere al Vienna Insurance Group şi pe Mariana Gheorghe, CEO şi Preşedinte al Directoratului OMV Petrom SA.

Obiectul scrisorii este un interviu recent în care Traian Băsescu afirma: "Aici însă poate fi un aranjament murdar...Mai mult sau mai puţin tehnica lui Adrian Năstase, care a reuşit să-şi ascundă marile ticăloşii în spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului şi cele submarine..."

Năstase declară : “cu doar trei săptămâni în urmă, acelaşi fost preşedinte se exprima în felul următor "Petrom cum s-a privatizat? Prin lege. Pentru că nimeni să nu-l poată întreba pe Adrian Năstase - cum ai dat resursele pe 30 de ani, măi omule? Dar a construit o relaţie foarte bună cu socialiştii austrieci ".

"Dacă astfel de declaraţii ale sale aveau, poate, o explicaţie subiectivă în campania pentru prezidenţiale din 2004 sau pentru a justifica hărţuirea mea politică din anii care au urmat, continuarea formulării unor astfel de acuze, după aproape zece ani, crează în mod nejustificat dificultăţi de imagine pentru cel mai mare contributor român la bugetul de stat dar şi pentru imaginea Austriei şi a firmelor sale în România, asociată cu ideea unor ''mari ticăloşii'", nota Adrian Năstase mizând pe o reacţie la tentativa de pătare a “imaginii Austriei”.

Năstase arată că, “astfel de acuzaţii nu mai constituie o problemă doar pentru mine(..) Cu atât mai mult cu cât acelaşi fost preşedinte foloseşte o dublă măsură, criticând privatizarea Petrom în interiorul ţării – pentru raţiuni de partid – şi oferind decoraţii pentru oficialii OMV, în exterior. Astfel, prin Decretul din 31 ianuarie 2013, Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de ofiţer lui Gerhard Roiss, preşedintelui Consiliului de administraţie al OMV dar şi lui Wolfgang Ruttenstorfer, fostul presedinte al OMV, cel cu care a fost realizată “marea ticăloşie”, în 2004”.

El ştie că ambasadorul Michael Schwarzinger nu se poate pronunţa public asupra acestei chestiuni, dar speră ca autorităţile austriece, "inclusiv cele judiciare, să se pronunţe dacă o companie importantă din Austria a participat sau nu la o “mare ticăloşie” în România, aşa cum afirma fostul preşedinte al României, Traian Băsescu".

“..Cititorii mei sunt mai inteligenţi decât scriitorii altora“, îşi flatează fanii fostul puşcăriaş - motto care poate fi descifrat din primul rând al paginii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor