UPDATE: Miniştrii zonei euro cer măsuri dure Greciei. Summitul UE pe tema Greciei a fost anulat
alte articole
UPDATE: Summit-ul extraordinar al liderilor ţărilor UE, pe tema Greciei, programat pentru duminică dupa-amiază, a fost anulat, în aşteptarea unei decizii a miniştrilor de Finanţe din zona euro privind Grecia, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează HotNews.
***
Miniştrii de finanţe ai zonei euro au cerut sâmbătă Greciei să facă mai mult decât implementarea măsurilor de austeritate agreate de premierul Alexis Tsipras, dacă vor să redeschidă negocierile pentru un al treilea pachet de ajutor care să menţină Grecia în zona euro.
Miniştrii au decis ca vor amâna până duminică o decizie privind restartarea de negocieri pentru un nou împrumut care să fie acordat Atenei, cerând noi măsuri pentru liberalizarea pieţei, reforma codului muncii, privatizare, reforma statului, tăieri ale bugetului de apărare şi, în plus, promisiunea de a vota acte legislative importante începând cu săptămâna următoare, au declarat oficialii.
Eurogrupul se va întruni din nou astăzi, când este aşteptată şi decizia privind viitorul Greciei în zona euro.
Ieri, după şedinţa care a durat nouă ore, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat reporterilor că negocierile sunt extrem de dificile şi că vor fi reluate duminică la ora 11, locală (9 GMT).
"A fost discutată problema de credibilitate şi încredere şi de asemenea unele consideraţii financiare" a declarat el.
Subliniind reticenţa de a mai acorda Greciei un nou împrumut de salvare, după cele două de până acum – totalizând 240 de miliarde – ministrul german de Finanţe a cerut măsuri dure sau o perioadă de cinci ani de timeout de la zona euro – care pare o expulzare mascată.
Oficialii europeni par convinşi că până la sfârşitul săptămânii o rezoluţie poate fi adoptată care să permită menţinerea Greciei pe linia de plutire, însă ceilalţi 18 miniştri ai zonei euro pa convinşi că vor fi necesare măsuri care să arate dorinţa Greciei de a-şi îmbunătăţi situaţia.
Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanţe al celui mai mare creditor al Greciei, a declarat că negocierile vor fi „excepţional de dificile” şi că optimismul pentru Grecia „a fost distrus într-un mod incredibil în ultimele luni” de când Tsipras s-a aflat la putere.
Unii miniştri au cerut adoptarea unor legi începând de luni, în special cele referitoare la mărirea TVA-ului.
Un memoriu prezentat de Schaeuble la întâlnire a cerut transferul unor active de stat ale Greciei, în valoare de 50 de miliarde, într-un cont folosit la plata împrumuturilor, sau ca Grecia să ia o pauză de cinci ani de la zona euro, timp în care o parte a datoriilor sale să fie ştearsă.
Documentul vehiculat de Schaeuble menţiona că propunerile Greciei sunt încă lipsite de reforme ale unor zone extrem de importante şi că ar fi nevoie de o „soluţie sustenabilă”.