DNA cere un an în plus de pedeapsă pentru Adrian Năstase

DNA a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia Tribunalului Bucureşti de a nu îi adăuga lui Adrian Năstase un spor de pedeapsă ca urmare a contopirii pedepselor din dosarele Trofeul Calităţii şi Zambaccian.
Loredana Diacu
03.06.2014

alte articole

Adrian Năstase (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.06.2014

DNA a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia Tribunalului Bucureşti de a nu îi adăuga lui Adrian Năstase un spor de pedeapsă ca urmare a contopirii pedepselor din dosarele Trofeul Calităţii şi Zambaccian.

Procurorii anti-corupţie consideră că argumentele în virtutea cărora magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să nu majoreze sentinţa pe care o executa fostul premier ar trebui să fie, în fapt, circumstanţe agravante, nu motive pentru a justifica clemenţă faţă de Năstase, care a abuzat de poziţia sa pentru a comite repete infracţiuni:

"Înaltele studii juridice la care face referire instanţa de fond, nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică ale petentului sunt aspecte de natură să circumstanţieze negativ persoana acestuia, întrucât faptele sale apar cu atât mai grave, cu cât sunt săvârşite de o persoană care avea ca obligaţie atât morală cât şi legală, respectarea şi aplicarea legii şi nicidecum încălcarea ei", se menţionează în contestaţia depusă de DNA la Curtea de Apel Bucureşti, citată de Realitatea.

În plus, explică procurorii, fostul premier a dat dovadă de "perseverenţă infracţională", comiţând mai multe infracţiuni şi nu a recunoscut niciodată faptele comise. Mai mult, Năstase a avut o poziţia de negare a faptelor pentru care a fost condamnat şi o atitudine "constant defăimătoare şi de dispreţ la adresa actului de justiţie", inclusiv în faţa instanţei care a contopit pedepsele.

În consecinţă, procurorii DNA consideră hotărârea instanţei de fond ca netemeinică sub aspectul stabilirii pedepsei de 4 ani închisoare, în sensul neaplicării unui spor de 1 an.

"Aspectele ce ţin de gradul concret de pericol social al faptelor, periculozitatea făptuitorului, împrejurările concrete de săvârşire a faptelor, atitudinea avută de făptuitor după săvârşirea infracţiunilor, raportat la asumarea răspunderii şi înţelegerea represiunii ce se exercita asupra lui nu au fost avute în vedere de instanţa de fond, neexistând niciun fel de referire la acestea în motivarea soluţiei sale." mai explică procurorii DNA, arătând că decizia Tribunalului Bucureşti de a nu-i aplica spor de pedeapsă lui Năstase s-a bazat exclusiv pe criterii ce au ţinut de persoana acuzatului, "criteriu important dar nu şi suficient."

"Codul Penal Vechi presupune aplicarea pedepsei celei mai grave care poate fi sporită în 2 etape. Raţiunea acestui sistem este de a nu crea sentimentul de impunitate condamnatului, dar şi societăţii, întrucât nu poate fi admis că indiferent câte infracţiuni ai săvârşi se va aplica şi executa o singură pedeapsă." mai argumentează DNA.

Decizia Tribunalului Bucureşti

Reamintim că, în urma cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor în dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis pe 8 mai ca fostul premier să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv, cea de patru ani de închisoare, fără a-i aplică sporul de pedeapsă de un an de zile cerut de procurori.

În motivarea deciziei, magistraţii Tribunalului Bucureşti au invocat faptul că Năstase este un deţinut model, bine integrat familial, social şi, în plus mai are şi un înalt nivel de pregătire culturală şi politico-ideologică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor