UNPR şi PSD vor comisie parlamentară pentru Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara

UNPR şi PSD cer înfiinţarea unei comisii pentru a afla cauzele situaţiei financiare dificile în care au ajuns CE Oltenia şi Hunedoara în timpul guvernării lor.
Greenpeace acordă premiul de iresponsabilitate socială Complexului Energetic Oltenia. (Greenpeace)
Ana Ion
14.03.2016

UNPR a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să afle cauzele situaţiei dificile a Complexurilor Energetice Hunedoara şi Oltenia, în vederea stabilirii de măsuri vizând evitarea falimentului celor două societăţi, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, liderul senatorilor progresişti, Haralambie Vochiţoiu.

"În urma discuţiilor pe care le-am avut cu colegii din UNPR şi colegii parlamentari din PSD am luat decizia de a cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, comisie comună, Camera Deputaţilor — Senat, pentru a analiza situaţia a două mari complexuri energetice din ţară — Hunedoara şi Oltenia, două entităţi care asigură împreună peste 50% din necesarul sistemului energetic naţional. Două entităţi care se află în dificultate în acest moment şi care preocupă sute de mii de oameni", a afirmat Vochiţoiu, citat de Agerpres.

Vochiţoiu a reamintit că în luna ianuarie, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a intrat în insolvenţă şi că nici Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu se simte prea bine.

"Deci, obiectivele acestei comisii parlamentare vor fi atât aflarea cauzelor care au dus la această situaţie, cât şi, bineînţeles, (...) soluţii pentru redresarea activităţii acestor două mari entităţi economice. Vă repet: sute de mii de oameni din judeţul Hunedoara, dar şi din Ardeal şi Oltenia aşteaptă un răspuns favorabil de la această comisie şi de la noi, ca parlamentari", a declarat Vochiţoiu, adăugând că la lucrările comisiei urmează să fie invitaţi "toţi specialiştii acestei ţări, care au un cuvânt de spus şi care au soluţii".

Propunerea vizând înfiinţarea comisiei poartă semnătura a 70 de parlamentari şi va fi supusă deciziei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 21 martie, urmând, cel mai probabil, să fie validată de plenul comun din 22 martie.

Reamintim că CE Oltenia a fost condus până nu demult de Laurenţiu Ciurel, coleg de dosar penal cu PSD-istii Ponta şi Şova. Ca exemplu de probleme ce au marcat activitate CEO, reamintim că, la finele anului 2014, an în care compania a avut sute de milioane de lei pierdere, managementul societăţii a renunţat să participe la o licitaţie organizată de autorităţile din Serbia pentru a achiziţiona două milioane de tone de lignit, la un preţ foarte bun.

În schimb, CE Oltenia a ales să vândă 1,2 milioane de tone de lignit la un preţ de aproape trei ori mai mic decât ar fi obţinut la licitaţia din Serbia unui SRL înfiinţat cu trei săptămâni înainte de licitaţia organizat de sârbi, licitaţie câştigată, surpriză, de un consorţiu format din două firme sârbeşti şi respectivul SRL. Mai grav, preţul la care vinde CE Oltenia cărbunele acelui SRL ar fi sub costurile din 2014. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

În ceea ce priveşte CE Hunedoara, acesta a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni, iar în februarie 2013, a fuzionat cu Societatea Naţională a Huilei (CNH). Trei ani mai târziu, în lipsa oricărui plan de restructurare şi eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achiziţie de cărbune din import păgubitoare, CE Hunedoara a ajuns la pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat. La aceste cauze se adaugă şi deciziile politice dăunătoare ale guvernelor Ponta, relata în mai 2015, Hotnews

Complexul Energetic Hunedoara are circa 6.300 de angajaţi. De la intrarea în insolvenţă a companiei, aceştia au organizat numeroase proteste, temându-se să nu-şi piardă locul de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor