Kovesi: CE Oltenia, condusă de însăşi persoana trimisă în judecată, nu s-a constituit parte civilă în proces

CE Oltenia, al cărui preşedinte este trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni, nu a comunicat încă dacă se constituie parte civilă în proces, aceasta nefiind prima dată când procurorii dau peste o astfel de problemă.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Nu este normal ca o instituţie publică care se suspectează că a fraudat să nu se constituie parte civilă într-un proces pentru că, printr-o astfel de inactivitate ar putea fi prejudiciat statul, a susţinut joi seară, în cadrul unui interviu acordat Digi24, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

Concret, este vorba despre faptul că, deşi se presupune că a fost prejudiciat, Complexul Energetic Oltenia nu a comunicat încă dacă se constituie parte civilă în dosarul Turceni-Rovinari în care au fost trimişi în judecată, printre alţii, premierul Victor Ponta, senatorul Dan Şova şi preşedintele CE Oltenia Laurenţiu Ciurel.

"Procurorul de caz şi-a îndeplinit obligaţia de a întreba dacă se constituie parte civilă sau nu. Nu e primul dosar în care o instituţie publică este condusă de însăşi persoana trimisă în judecată în calitate de inculpat şi avem această problemă că instituţia respectivă nu se constituie parte civilă în dosar. Obligaţia noastră este să întrebăm.

Spre deosebire de magistraţi, care la momentul trimiterii în judecată, sunt suspendaţi din funcţie, şi nu îşi mai pot exercita atribuţiile, cred că aceeaşi regulă ar trebui aplicată şi celorlalţi funcţionari din instituţiile publice. Nu este normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, acea instituţie publică să nu participe în calitate de parte civilă in procesul penal. (...) Statul ar putea fi prejudiciat printr-o astfel de inactivitate, în acest caz", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Dosarul "Turceni-Rovinari" a fost trimis spre judecare, pe 17 septembrie, magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii DNA acuză că, prin actele semnate de Ciurel în perioada 2007-2008, compania a fost prejudiciată cu 2,7 milioane de lei, în spre beneficiul casei de avocatură a lui Dan Şova, care a obţinut astfel foloase necuvenite.

Acelaşi model a fost aplicat şi de fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, prejudiciul fiind de 16,9 milioane de lei. În total, CE are de recuperat 19,7 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro), însă pentru a recupera aceşti bani trebuie să se constituie parte civilă în proces, lucru care până acum nu s-a întâmplat.

Pentru mai multe detalii despre acest dosar intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne