Uniunea Europeană va interzice investiţiile în Crimeea


Uniunea Europeană va interzice investiţiile în Crimeea.
Uniunea Europeană va interzice investiţiile în Crimeea. (Captură Foto)

Uniunea Europeană va interzice toate investiţiile în Crimeea, anexată de către Rusia în luna martie, pentru a menţine presiunea asupra Moscovei şi pentru a arăta că problema nu este uitată, au declarat marţi surse diplomatice din blocul european.

Exportul de mărfuri UE către sectoarele transportului, telecomunicaţiilor, explorării petroliere şi a gazelor va fi de asemenea suspendat, au declarat sursele.

Pe lângă aceasta, serviciile turistice vor fi suspendate şi vasele de croazieră nu vor avea voie să se oprească în porturile crimeene.

Cele 28 de state membre ale UE sunt aşteptate să susţină oficial aceste măsuri în cursul zilei de joi, când liderii UE se vor întâlni în Bruxelles pentru un summit regulat.

Aceste ultime sancţiuni reflectă “politica constantă de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Rusia”, a declarat o sursă diplomatică.

“Nu am uitat de problema crimeeană chiar dacă ne concentrăm acum pe luptele din estul Ucrainei”, a mai adăugat sursa.

“Rămânem extrem de îngrijoraţi de situaţia din Crimeea.”

Pe măsura intensificării crizei din Ucraina, UE a impus îngheţări de bunuri şi suspendări de vize împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni consideraţi responsabili pentru această situaţie, pe această listă fiind incluşi şi cei implicaţi în anexarea Crimeei.

Doborârea în luna iulie a unui avion al companiei Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei – pentru care au fost învinuiţi rebelii separatişti proruşi că au folosit o rachetă rusească – a determinat Bruxelles-ul să extindă sancţiunile asupra unor sectoare economice esenţiale ale Rusiei, precum cel al finanţelor, energiei şi apărării.

Unele state UE, în special Germania şi Italia, au avut reţineri să adopte unele măsuri şi diplomaţii UE afirmă că în prezent există un mic apetit pentru a se face mai mult, ţinând cont de apelurile ca blocul european să îşi analizeze legăturile generale cu Rusia.

În acest context, există temeri tot mai mari că peninsula Crimeea, pe care preşedintele rus Vladimir Putin o consideră un “teritoriu sacru” care nu va fi predat niciodată, ar putea ieşi de pe agenda UE şi ar putea deveni un fapt împlinit pe care Occidentul nu îl va contesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe