Lavrov: Noile sancţiuni ale Congresului american sunt “ostile”
focus
alte articole
Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a declarat luni că noile sancţiuni aprobate de Congresul american împotriva Rusiei sunt ostile.
“Această mişcare a Statelor Unite este bineînţeles ostilă”, a spus Lavrov agenţiei de ştiri Interfax. “Preşedintele american Barack Obama are acum de ales: să semneze sau nu această lege.”
Congresul american a aprobat sâmbătă, în unanimitate, Actul de Susţinere a Libertăţii Ucrainei în ambele Camere şi această lege include sancţiuni noi împotriva Moscovei - pedepsită pentru sprijinul acordat rebeliunii proruse din estul Ucrainei.
Măsurile, care necesită aprobarea lui Obama pentru a putea fi puse în aplicare, lovesc sectoarele ruseşti ale apărării şi energiei printr-o serie de sancţiuni suplimentare împotriva unor firme care vând sau transferă echipament militar către teritoriul ucrainean (precum şi spre Georgia, Moldova şi Siria). Scopul declarat al sancţiunilor este oprirea fluxului de arme către separatiştii din estul Ucrainei.
Răspunsul Moscovei la aceste sancţiuni va depinde de aprobarea şi punerea lor în practică, a declarat Lavrov, adăugând că astfel de sancţiuni ar putea lovi chiar şi unele companii ucrainene care au parteneri în industria rusă a apărării.
Lavrov a mai declarat că Moscova are dreptul de a trimite arme nucleare în Crimeea după aceasta a devenit teritoriu rus în urma unui disputat referendum în luna martie.
“Statul rus are tot dreptul să îşi folosească arsenalul nuclear legitim în conformitate cu interesele sale şi cu responsabilităţile sale internaţionale”, a declarat ministrul. “Crimeea face parte dintr-un stat... care deţine astfel de arme” şi-a continuat Lavrov logica, uitând de faptul că anexarea Crimeei este ilegală, conform acordurilor semnate de Rusia după căderea comunismului.
Rusia a desfăşurat numeroase exerciţii militare de când legăturile sale cu Occidentul s-au deteriorat tot mai mult datorită crizei din Ucraina. Cele mai recent, au avut loc în perioada 5-10 decembrie în Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia şi Lituania, ambele state NATO.
Luna trecută, NATO şi-a exprimat temerile că Rusia plasează arme capabile nuclear în peninsula din Marea Neagră.
De asemenea, alianţa a criticat Moscova pentru intensificarea activităţilor sale militare în spaţiul aerian din zona balcanică. Pe parcursul anului 2014 s-au înregistrat 400 de cazuri de interceptări ale unor avioane ruseşti în apropierea ţărilor membre ale blocului NATO, cu 50% mai multe decât în anul precedent.
Duminică, NATO a declarat că activitatea militară rusă considerabilă din ultimile luni “poate fi destabilizatoare şi potenţial periculoasă dacă nu sunt respectate normele internaţionale.”