Ungaria sugerează că sursa epidemiei de febră aftoasă cu care se confruntă ar putea fi un "atac biologic"

Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
10.04.2025

Ungaria a sugerat joi că un „atac biologic” ar putea fi o posibilă sursă a primului focar de febră aftoasă din ţară în mai bine de o jumătate de secol, focar care a dus la închiderea graniţelor şi sacrificarea în masă a vitelor în nord-vest, transmite Reuters.

Ungaria a raportat luna trecută primul caz de febră aftoasă din ultimii 50 de ani la o fermă de bovine din nord-vestul ţării, în apropiere de graniţa cu Austria şi Slovacia, a anunţat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, citând autorităţile ungare.

Până joi, autorităţile de sănătate animală efectuaseră controale la aproape 1.000 de ferme din Ungaria, doar patru din regiunea afectată din nord-vest având rezultate pozitive.

„În acest stadiu, putem spune că nu se poate exclude faptul că virusul nu a fost de origine naturală, este posibil să avem de-a face cu un virus creat artificial”, a declarat şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyás, în cadrul unui briefing de presă.

Gulyás a declarat că nu poate exclude faptul că epidemia de virus a fost rezultatul unui atac biologic, dar nu a oferit informaţii cu privire la cine ar putea fi responsabil.

El a mai spus că suspiciunea se bazează pe informaţii verbale primite de la un laborator străin şi că rezultatele acestora nu au fost încă pe deplin dovedite şi documentate.

Conform recensământului din decembrie, efectivele de bovine ale Ungariei se ridicau la 861.000 de capete, cu puţine modificări faţă de nivelul de acum un an. Conform statisticilor oficiale, această cifră reprezintă 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană.

Febra aftoasă nu prezintă niciun pericol pentru oameni, dar provoacă febră şi băşici în gură la rumegătoarele cu copite bifurcate, cum ar fi bovinele, porcinele, ovinele şi caprinele, iar focarele duc adesea la restricţii comerciale.

Mii de bovine au trebuit să fie sacrificate în timp ce ţara fără ieşire la mare încerca să limiteze focarul, iar Austria şi Slovacia au închis zeci de puncte de trecere a frontierei, după ce boala a apărut şi în partea de sud a Slovaciei.

„Toată lumea stătea acolo, plângând şi spunând că nu poate fi adevărat, că este imposibil”, a declarat Paul Meixner, un cetăţean cu dublă cetăţenie austriacă şi maghiară, care deţine una dintre fermele afectate din Ungaria.

Deşi afacerea sa a suferit o pierdere de 1,5 miliarde de forinţi (4,09 milioane USD) după sacrificarea a 3.000 de bovine şi alte animale, Meixner a promis să reconstruiască.

„În două săptămâni, vom începe recoltarea şi depozitarea fânului. Avem nevoie de furaje pentru anul viitor”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor