După întâlnirea cu Putin, Witkoff afirmă că "cinci teritorii" sunt esenţiale pentru acordul de pace Rusia-Ucraina

Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat la 14 aprilie că discuţiile sale recente cu preşedintele rus Vladimir Putin au fost „convingătoare” şi s-au axat pe un posibil acord de pace bazat pe statutul a „cinci teritorii”, informează The Kyiv Independent.
Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg vineri, 11 aprilie, a descris întâlnirea ca fiind productivă, susţinând că preşedintele rus şi-a exprimat dorinţa pentru „o pace permanentă”, deşi „ne-a luat ceva timp să ajungem” la acest punct.
„Acest acord de pace se referă la aceste aşa-numite cinci teritorii. Dar este mult mai mult de atât. Cred că am putea fi pe punctul de a realiza ceva care ar fi foarte important pentru întreaga lume”, a declarat Witkoff în comentarii pentru Fox News.
Deşi Witkoff nu a numit teritoriile în mod direct, el părea să se refere la Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi la regiunile parţial ocupate Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Moscova a declarat anexarea ultimelor patru regiuni în 2022.
De asemenea, trimisul a făcut aluzie la o ambiţie strategică mai largă legată de stimulentele pentru afaceri.
„Văd o posibilitate de a redefini relaţia dintre Rusia şi Statele Unite prin intermediul unor oportunităţi comerciale foarte convingătoare. Acest lucru oferă stabilitate reală şi regiunii”, a declarat Witkoff.
Potrivit Reuters, Witkoff i-a spus lui Trump că recunoaşterea controlului Rusiei asupra celor patru regiuni parţial ocupate ar fi cel mai rapid mod de a asigura o încetare a focului. Această abordare reflectă cererile Kremlinului şi a stârnit îngrijorare în rândul aliaţilor Kievului.
În ciuda eforturilor de încetare a focului, Rusia continuă să respingă propunerea de încetare completă a focului pentru 30 de zile susţinută de Statele Unite şi sprijinită de Ucraina. Un armistiţiu parţial care vizează infrastructura energetică a fost încălcat în mod repetat de forţele ruse.
Witkoff, care a vizitat Rusia de mai multe ori în acest an şi este principalul negociator al lui Trump, a fost criticat pentru că a adoptat punctele de vedere ale Kremlinului, în special în ceea ce priveşte natura ocupaţiei Rusiei şi perspectivele schimbării teritoriului pentru pace.
De la revenirea în funcţie în ianuarie, administraţia Trump a reluat discuţiile directe cu Kremlinul şi a semnalat un angajament mai redus faţă de apărarea Ucrainei, chiar dacă Rusia intensifică atacurile asupra zonelor civile.