SUA blochează declaraţia G7 care denunţă atacul Rusiei de la Sumîi [Bloomberg]

Statele Unite au transmis celorlalţi membri ai G7 că nu vor susţine o declaraţie comună de condamnare a atacului mortal al Rusiei asupra oraşului Sumîi de săptămâna trecută, pentru a nu perturba eforturile de pace, a relatat Bloomberg pe 15 aprilie, citând surse confidenţiale, relatează The Kyiv Independent.
Rusia a lansat atacul cu rachete împotriva oraşului din nord-est în Duminica Floriilor, pe 13 aprilie, omorând 35 de persoane şi rănind 119. Acesta a marcat unul dintre cele mai grave atacuri împotriva Sumîi de-a lungul întregului război.
Canada, care prezidează în prezent grupul G7, le-ar fi transmis celorlalţi membri că declaraţia nu poate fi adoptată fără sprijinul SUA.
Potrivit Bloomberg, declaraţia urma să denunţe atacul Rusiei drept dovadă că Moscova este hotărâtă să îşi continue războiul.
În timp ce liderii europeni au denunţat atacul ca fiind o crimă de război, Trump a adoptat un ton mai blând, afirmând că, deşi lovitura a fost „îngrozitoare”, probabil a avut loc din „greşeală”, fără a oferi alte detalii.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a prezentat condoleanţe victimelor „oribilului atac rusesc cu rachete asupra oraşului Sumîi”, dar nu a făcut apel la o creştere a presiunii asupra Rusiei.
Măsura este doar cea mai recentă din şirul de demersuri ale Washingtonului de subminare a unităţii G7 privind Rusia şi Ucraina.
Administraţia Trump s-a opus anterior unei declaraţii comune cu ocazia împlinirii a trei ani de la declanşarea invaziei ruse la scară largă împotriva Ucrainei şi a blocat prin veto o propunere pentru crearea unei echipe speciale care să monitorizeze "flota din umbră" de petroliere ruseşti.
De la preluarea mandatului în ianuarie, Trump a răsturnat ani de politică externă americană în privinţa războiului dintre Rusia şi Ucraina, reluând contactele directe cu Moscova, în timp ce a exercitat presiuni asupra Kievului prin suspendarea temporară a unui ajutor militar esenţial.
Trump s-a angajat să medieze o încetare rapidă a focului între Rusia şi Ucraina, însă aceste eforturi au stagnat în mare parte, deoarece Moscova respinge un armistiţiu de 30 de zile susţinut de Washington şi Kiev. În ciuda acestor întârzieri, Trump nu a exercitat până acum presiuni suplimentare asupra Rusiei.