Trump dă vina pe Biden, Putin şi Zelenski pentru războiul din Ucraina şi spune că lucrează pentru a-i pune capăt

Preşedintele american Donald Trump i-a învinuit luni pe fostul preşedinte american Joe Biden, pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru continuarea războiului din Ucraina, spunând că nu este războiul său şi promiţând încă o dată că îl va încheia rapid.
Comentariile lui Trump din 14 aprilie într-o postare pe reţelele sociale şi în Biroul Oval au venit la o zi după apariţia lui Zelenski în emisiunea „60 Minutes” de la CBS. Liderul ucrainean a criticat afirmaţiile administraţiei Trump potrivit cărora Ucraina are o parte de responsabilitate pentru războiul cu Rusia, numindu-le parte a unei „realităţi alterate”.
„Războiul dintre Rusia şi Ucraina este războiul lui Biden, nu al meu. Abia am ajuns aici şi, timp de patru ani în timpul mandatului meu, nu am avut nicio problemă în a-l împiedica să se întâmple. Preşedintele Putin, şi toţi ceilalţi, l-au respectat pe preşedintele vostru!”, a scris Trump pe Truth Social.
Trump i-a acuzat atât pe Biden, cât şi pe Zelenski că au făcut „o treabă absolut oribilă” pentru a permite izbucnirea războiului, spunând că ar fi existat „atât de multe modalităţi de a-l împiedica să înceapă vreodată”.
Vorbind mai târziu cu reporterii în Biroul Oval, Trump a spus că şi Putin are parte de vină.
„Biden ar fi putut să-l oprească, şi Zelenski ar fi putut să-l oprească, iar Putin nu ar fi trebuit să-l înceapă niciodată. Toată lumea este de vină”, a spus el.
Trump a declarat că echipa sa „face progrese” în eforturile de încetare a focului. Săptămâna trecută, emisarul său pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg pentru a discuta despre un acord de pace intermediat de SUA.
În timp ce Ucraina a sprijinit propunerea de încetare a focului, Rusia a impus condiţii radicale care au blocat efectiv eforturile. Trump a îndemnat Rusia să „treacă la acţiune” cu privire la un acord de pace, subliniind în acelaşi timp bilanţul uman devastator al „unui război teribil şi fără sens”.
Trimisul adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, Dmitri Polyanski, a declarat luni pentru postul rusesc de presă de stat Tass că vizita lui Witkoff ar putea deschide calea pentru un viitor summit Trump-Putin, deşi o încetare oficială a focului este puţin probabilă înainte de Paşte.
Comentariile lui Trump au venit la doar câteva ore după ce o rachetă rusească a lovit oraşul ucrainean Sumîi, omorând cel puţin 34 de civili, inclusiv doi copii, şi rănind peste 100, potrivit oficialilor ucraineni.
Atacul a fost cel mai recent dintr-o serie de lovituri aeriene recente şi atacuri cu drone care au atras condamnarea fermă a liderilor internaţionali.
Oficialii europeni au criticat atacul de la Sumîi drept o nouă dovadă a dispreţului lui Putin faţă de negocierile de pace. Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat că atacul, care a urmat îndeaproape vizita lui Witkoff, „demonstrează că Rusia manifestă un dispreţ total pentru procesul de pace”.
Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a reluat criticile, afirmând că Putin nu are nicio intenţie de a accepta o încetare a focului.
Zelenski, în interviul său „60 Minutes”, a respins afirmaţiile anterioare ale lui Trump potrivit cărora Ucraina ar fi putut provoca războiul, spunând: „Există un agresor şi există o victimă. Ruşii sunt agresorul, iar noi suntem victima”.
Zelenski a făcut, de asemenea, apel la Trump să viziteze Ucraina, să vadă cu ochii lui devastarea şi „apoi să ne mişcăm cu un plan pentru a termina războiul”.