Vicepreşedintele american JD Vance: Europa nu poate fi un "vasal de securitate permanent" al SUA

J. D. Vance (Matthew Hatcher/Getty Images)
Redacţia
15.04.2025

Într-un interviu acordat site-ului britanic de ştiri şi opinii UnHerd, vicepreşedintele american JD Vance a declarat că Charles de Gaulle - care a condus rezistenţa franceză împotriva naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost preşedinte între 1959 şi 1969 - a avut dreptate când a venit vorba de independenţa militară europeană, relatează POLITICO.

De Gaulle „a iubit Statele Unite ale Americii”, a spus Vance, „dar [el] a recunoscut ceea ce recunosc şi eu cu siguranţă, că nu este în interesul Europei, şi nici în interesul Americii, ca Europa să fie un vasal permanent al Statelor Unite în materie de securitate”.

Comentariile lui Vance au loc în timp ce administraţia preşedintelui Donald Trump loveşte în mod repetat capitalele europene cu privire la dependenţa lor excesivă de puterea militară americană pentru propria apărare, lăsând să se înţeleagă în mod repetat că SUA nu vor veni în ajutorul aliaţilor NATO care nu investesc în propria lor securitate. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a avertizat, de asemenea, că prezenţa militară americană în Europa nu este „pentru totdeauna”.

Trump doreşte ca ţările NATO să cheltuiască 5% din PIB-ul lor pentru apărare - o creştere puternică faţă de obiectivul actual de 2% al alianţei, care urmează să crească la un summit la Haga în această vară.

„Nu cred că faptul că Europa este mai independentă este rău pentru Statele Unite - este bine pentru Statele Unite. Mergând înapoi în istorie, cred că - sincer - britanicii şi francezii au avut cu siguranţă dreptate în dezacordurile lor cu Eisenhower cu privire la Canalul Suez”, a spus Vance.

În anii 1950, liderul american Dwight Eisenhower a forţat Londra şi Parisul, înainte ca de Gaulle să devină preşedinte, să renunţe la o intervenţie militară pentru a recâştiga controlul Canalului Suez de la Egipt, care era esenţial pentru interesele economice şi coloniale ale ţărilor.

Cu excepţia Marii Britanii, Franţei şi Poloniei, „majoritatea naţiunilor europene nu au armate care să le poată asigura o apărare rezonabilă”, a susţinut Vance.

„Realitatea este - este crud să o spun, dar este şi adevărat - că întreaga infrastructură de securitate a Europei, pentru întreaga mea viaţă, a fost subvenţionată de Statele Unite ale Americii”, a adăugat vicepreşedintele american.

De Gaulle a avertizat frecvent că europenii ar trebui să fie mai independenţi faţă de SUA şi a lucrat pentru a face armata franceză mai autonomă, inclusiv prin dezvoltarea armelor nucleare şi a unei industrii de apărare puternice. El a inspirat un efort de zeci de ani pentru ceea ce actualul preşedinte francez Emmanuel Macron numeşte acum „autonomie strategică”.

Totul este dragoste

Vance s-a gândit şi la răspunsul european la invazia Irakului condusă de americani în 2003, despre care a spus că s-a transformat într-un „dezastru strategic”.

În timp ce SUA se pregăteau să invadeze Irakul în 2003, multe naţiuni europene, inclusiv Franţa şi Germania, s-au opus unei incursiuni, în timp ce Marea Britanie a sprijinit SUA.

El a afirmat că „multe naţiuni europene au avut dreptate” să aibă îndoieli cu privire la războiul din Irak şi a argumentat cu puţine dovezi că Europa ar fi putut opri războiul dacă „ar fi fost puţin mai independentă şi puţin mai dispusă să se ridice”.

Vicepreşedintele - care a lansat anterior atacuri vehemente la adresa bătrânului continent pe tema migraţiei şi a libertăţii de exprimare - a încercat să tempereze unele dintre criticile sale subliniind „dragostea” sa pentru Europa.

„Îi iubesc pe europeni. Am spus de nenumărate ori că nu poţi separa cultura americană de cultura europeană. Suntem, într-o mare măsură, produsul filozofiilor, teologiilor şi, desigur, al modelelor de migraţie care au pornit din Europa şi au dus la formarea Statelor Unite ale Americii”, a spus el.

Dar, a adăugat Vance, „liderii europeni au subinvestit radical în securitate, iar acest lucru trebuie să se schimbe”.

De asemenea, Vance l-a atacat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aceasta fiind cea mai recentă salvă într-un război al cuvintelor între cei doi politicieni, care a început cu schimbul lor de replici în Biroul Oval în februarie, când Vance l-a catalogat pe Zelenski drept „lipsit de respect”.

Într-un interviu acordat duminică emisiunii americane 60 Minutes, Zelenski l-a acuzat pe vicepreşedinte că „justifică într-un fel” invazia Rusiei şi că a căzut pradă dezinformării Moscovei.

Vance a ripostat, numind „cumva absurd” faptul că Zelenski le spune guvernanţilor americani — care în prezent îi susţin întreaga guvernare şi efortul de război — că „suntem, într-un fel, de partea ruşilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor