Polonia încheie cu SUA un contract de apărare antiaeriană în valoare de 10,5 miliarde USD

Sistemul antirachetă american Patriot
Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)

SUA a aprobat vânzarea unui sistem antirachetă Patriot, în valoare de 10,5 miliarde USD, către Polonia, membră NATO. Statele est-europene din NATO şi-au îmbunătăţit capabilităţile militare în faţa unei agresiuni ruseşti percepute.

Într-o mişcare care va irita probabil Rusia, SUA şi Polonia au aprobat vineri o importantă tranzacţie de armament care ar putea duce în curând la situaţia în care membrul est-european al NATO să înceapă să desfăşoare operaţiuni de apărare antiaeriană şi antirachetă.

Ca parte a acordului de 10,5 miliarde de dolari (8,9 miliarde euro), se preconizează ca Polonia să primească 208 rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement, 16 staţii de lansare, 4 radare AN/MPQ-65, 4 staţii de control, piese de schimb, programe şi echipamente asociate.

Realizate de contractorul american în sectorul apărării Raytheon, rachetele aparent sunt proiectate pentru a detecta, urmări şi ataca vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră şi rachete balistice de rază scurtă sau tactice.

Tranzacţia încă necesită aprobarea Congresului SUA, din moment ce orice vânzare de tehnologie militară avansată către o altă ţară necesită o permisiune specială. Congresul are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi exprima vreo obiecţie la adresa acordului, deşi acesta este aşteptat să fie aprobat cu uşurinţă ţinând cont legăturile militare apropiate dintre cele două ţări.

De fapt, în timpul vizitei preşedintelui american Donald Trump în Varşovia în luna iulie a acestui an, SUA şi Polonia au semnat un memorandum de intenţie privind vânzările de arme.

Polonia este una din cele câteva naţiuni est-europene care şi-au îmbunătăţit rapid capacitatea militară în faţa unei potenţiale agresiuni ruseşti, după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Anul trecut, Rusia a trimis rachete capabile nuclear Iskander în enclava sa Kaliningrad, care se învecinează cu Lituania şi Polonia. Mişcarea a îngrijorat membrii NATO şi i-a determinat pe unii dintre ei, inclusiv SUA şi Germania, să înceapă să desfăşoare exerciţii militare în regiune.

Polonia se alătură Olandei, Germaniei, Spaniei şi Greciei pentru a intra într-un mic club de ţări europene care se află în posesia unui sistem de apărare antiaeriană Patriot. De asemenea, SUA a trimis recent o baterie Patriot în Lituania, ca parte a unor exerciţii multinaţionale desfăşurate de NATO în regiunea baltică.