Ungaria lansează referendumul pentru acceptarea sau respingerea cotelor UE privind refugiaţii

Cetăţenii ungari votează astăzi pentru acceptarea sau respingerea cotelor UE privind refugiaţii la un referendum care probabil că le va respinge. Ungaria a acceptat puţini refugiaţi până acum şi este lider în rândul statelor care resping orice fel de redistribuire a imigranţilor la nivelul UE.
Câţiva imigranţi pătrund ilegal în Ungaria pe sub un gard neterminat ridicat la frontiera sârbo-ungară, 25 august 2015. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
02.10.2016

În Ungaria, urnele de votare s-au deschis duminică dimineaţa la ora locală 6 a.m. şi rămân deschise până la ora locală 7 p.m., cetăţenii ungari urmând să decidă în ceea ce priveşte cotele obligatorii impuse de UE pentru redistribuirea imigranţilor într-o manieră mai echilibrată pe cuprinsul blocului.

Întrebarea pusă alegătorilor şi care poate avea răspunsurile “Da” sau “Nu” este: “Doriţi ca Uniunea Europeană să fie capabilă, fără să se consulte cu Parlamentul ungar, să decidă relocalizarea obligatorie a cetăţenilor non-ungari în Ungaria? ”

Tabăra “Nu” este aşteptată să câştige confortabil, dar rezultatul va fi invalid dacă la vot se vor prezenta mai puţin de 50% dintre alegătorii eligibili. Un sondaj publicat sâmbătă de Publicus Institute a descoperit că doar 46% dintre cei 1.000 de respondenţi au declarat că vor vota, deşi luna trecută numărul lor era de 54%.

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat sâmbătă că imigraţia în masă este o “ameninţare pentru modul sigur de viaţă al Europei” şi că ungarii au “datoria” să lupte împotriva “metodelor liberale” eşuate ale “elitei din Bruxelles”.

“Putem trimite un mesaj către fiecare european... spunându-le că depinde de noi, cetăţenii europeni, să aducem înapoi UE către raţiune, cu un efort comun, sau să o lăsăm să se dezintegreze”, a scris Orban în ziarul de dreapta Magyar Idok.

Propunerea UE – iniţiată de Germania şi aprobată anul trecut de majoritatea celor 28 de membri ai blocului – urmăreşte să reducă presiunea de pe umerii Italiei şi Greciei, principalele puncte de intrare în Europa pentru sutele de mii de imigranţi care fug în principal din Siria. În plus, măsura ar reduce oarecum presiunea asupra Germaniei, care a absorbit cel mai mare număr de imigranţi.

Partidele ungare din opoziţie şi grupurile pentru drepturile omului au desfăşurat proteste înaintea referendumului, acuzând guvernul din Budapesta că alimentează xenofobia, ţinând cont de lipsa de solicitanţi de azil din ţară.

“Acest referendum urmăreşte să mobilizeze frica şi ura, a declarat economistul Tamas Bauer pentru AFP, la un miting desfăşurat vineri în Budapesta.

Plebiscitul ameninţă de asemenea să divizeze şi mai multe UE, deja slăbită de cea mai gravă criză a imigraţiei de după cel de-al Doilea Război Mondial şi de decizia Marii Britanii de a părăsi blocul.

Ungaria a fost prima ţară care a ridicat un gard la frontierele sale pentru a interzice accesul imigranţilor, inclusiv a refugiaţilor, pe teritoriul ţării. Alte câteva state est-europene i-au urmat exemplul iar, în decembrie 2015, Slovacia a lansat, de asemenea, prima provocare legală la planul UE privind cotele.

Peste 400.000 de refugiaţi, care provin în principal din Siria şi Irak, au trecut prin Ungaria în drumul lor spre nordul Europei în 2015, înainte ca Budapesta să îşi închidă frontiera cu un gard de sârmă ghimpată şi să adopte legi dure împotriva imigranţilor. Alte ţări aflate pe ruta Balcanică au făcut la fel, blocând aproximativ 60.000 de imigranţi în Grecia.

În luna martie a acestui an, a fost încheiat un acord între UE şi Turcia care a dus la reducerea semnificativă a valului de refugiaţi, dar viitorul acordului este nesigur ţinând cont de tensionarea relaţiilor dintre liderii UE şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în special după lovitura de stat eşuată din Turcia din luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor