Austria se pregăteşte să ridice un gard la frontiera cu Ungaria

Guvernul din Viena a decis să ia unele măsuri pentru a fi pregătit în cazul în care se va repeta afluxul masiv de refugiaţi care a lovit Europa în 2015. O astfel de măsură va fi construirea unui gard la frontiera cu Ungaria şi chiar în Pasul Brenner la graniţa cu Italia, dacă situaţia o cere.
Câţiva imigranţi pătrund ilegal în Ungaria pe sub un gard neterminat ridicat la frontiera sârbo-ungară, 25 august 2015. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
21.09.2016

Austria a început să pregătească o bază pe care ar putea fi ridicat rapid un gard de-a lungul unei fâşii de 1,9 km la graniţa sa cu Ungaria, chiar lângă un punct de trecere folosit de sute de mii de migranţi în urmă cu un an în timpul unui val puternic de sosiri în Europa.

Pregătirile, care implică introducerea unor ţevi verticale în pământ, în care vor fi fixaţi stâlpii de susţinere a gardului, au început luni, dar încă nu s-a luat o decizie finală în ceea ce priveşte ridicarea gardului, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Gardul, situat în apropierea punctului de trecere din oraşul Nickelsdorf, va fi ridicat dacă Austria decide să activeze unele măsuri mai dure care i-ar putea permite să întoarcă rapid din drum un mare număr de migranţi care speră să solicite azil în momentul în care ajung la graniţă.

Fluxul de migranţi care traversează frontiera comună dintre cele două ţări s-a diminuat semnificativ comparativ cu anul trecut, când sute de mii de oameni, majoritatea fugind din calea conflictelor şi sărăciei din Orientul Mijlociu şi Africa, s-au îndreptat spre Balcani şi Germania.

De atunci, Ungaria a construit un gard de-a lungul graniţei sale cu Serbia, iar ţările balcanice au introdus propriile restricţii la frontierele proprii, în coordonare cu Austria, închizând în mare parte acea rută către inima Europei.

După afluxul masiv de anul trecut, în care Austria a acceptat aproximativ 90.000 de solicitanţi de azil, peste 1% din populaţia sa, guvernul din Viena a declarat că va permite doar unui număr de 37.500 de persoane să depună cerere pentru azil în 2016. Numărul cererilor pentru azil a ajuns la 26.400 luna trecută şi se apropie de limita impusă. În plus, pentru a menţine numărul de migranţi sub limita respectivă, Austria ar putea lua anumite măsuri, inclusiv o evaluare rapidă a solicitărilor pentru azil făcute la graniţă, dar nu înainte de sfârşitul lunii octombrie.

Viena susţine că astfel de garduri sunt necesare pentru a gestiona mulţimile de oameni. Austria a construit o barieră de 4 km de-a lungul graniţei cu Slovenia când fluxul de imigranţi şi-a schimbat cursul spre acea frontieră. În plus, autorităţile austriece au declarat că vor ridica o altă barieră la punctul de trecere Brenner cu Italia dacă fi necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor