Ungaria ia partea Rusiei. Nu mai vrea o nouă rundă de sancţiuni economice

Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin. (YURI KOCHETKOV / AFP / Getty Images)

Ungaria s-a declarat contra impunerii de către Uniunea Europeană a unei noi runde de sancţiuni economice asupra Rusiei ca urmare a intervenţiei sale în Ucraina, a declarat vineri premierul Viktor Orban în cadrul unui interviu.

Motivul acestei reticenţe ar fi de natură pur economică. Ungaria se bazează pe Rusia pentru aproximativ 80% din necesarul de gaze naturale şi, pe deasupra, a semnat recent un acord de 10 miliarde de euro cu Moscova care prevede ca Rosatom, corporaţia nucleară de stat din Rusia, să extindă centrala nucleară Paks din Ungaria, un generator de mare putere.

Rusia este, de asemenea, cel mai mare partener comercial al Ungariei din afara Uniunii Europene, cu exporturi care s-au ridicat la circa 2,55 de miliarde de euro în 2013.

"Sancţiuni economice sunt în runda a treia şi ar fi de preferat ca acestea să fie evitate pentru că nu este în interesul Europei, şi cu atât mai puţin Ungariei", a declarat Orban pentru publicaţia Vilaggazdasag.

Orban a afirmat că până în prezent criza cin Ucraina şi sancţiunile politice impuse nu au afectat acordul nuclear dintre Ungaria cu Moscova şi speră ca acest lucru să nu se schimbe. Şeful Rosatom a ameninţat joi că o parte din contractele sale internaţionale ar putea fi afectate de sancţiunile occidentale.

Mesajele de săptămâna trecută de la oficialii din 11 state fost-comuniste, membre ale UE, au indicat că cele mai multe dintre ele au de gând să opună rezistenţă oricărei tentative a UE de a impune următoarea etapă de sancţiuni privind comerţul şi legăturilor economice.

Joi, Ungaria şi Slovacia şi-au conectate reţelele de gaze, ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a consolida securitatea aprovizionării într-o regiune a blocului puternic dependentă de importurile din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe