O VISA rusă: Putin anunţă că îşi va face propriul sistem de plăţi prin card

Putin versus Obama.
Putin versus Obama. (captură youtube.com)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia îşi va dezvolta propriul sistem de plată prin card, pentru a reduce dependenţa de companiile occidentale şi pentru a atenua potenţialul impact al sancţiunilor impuse de SUA şi UE.

Putin şi-a exprimat sprijinul pentru planurile unor oficiali care vor să creeze un sistem intern, ca răspuns la restricţiile care au fost impuse unor bănci ruseşti săptămâna trecută de Visa şi Mastercard.

"Cu siguranţă trebuie să facem acest lucru şi o vom face", a declarat Putin. Putin nu a menţionat cum îţi propune să facă noul sistem popular în vest, dată fiind concurenţa acerbă în sectorul cardurilor.

Visa şi Mastercard au oprit furnizarea de servicii pentru operaţiunile de plată ale clienţilor de la Banca Rossiya, asociata cu Vladimir Putin, ca urmare a sancţiunilor americane impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei.

După ce a lovit funcţionarii şi parlamentarii ruşi cu interdicţii de acordare a vizelor şi îngheţarea activelor, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană ameninţă că vor lua măsuri mai drastice care vor afecta sectoare economice întregi dacă Rusia escaladează criza. Statele vestice au subliniat că nu recunosc Crimeea ca fiind parte a Rusiei, în timp ce Putin a grăbit paşii de integrare a fostei regiunii autonome ucrainene în Federaţia Rusă.