Unde se depune proteina Spike în organism după COVID sau vaccinare

(adike/shutterstock)

Mulţi medici pun acum nenumăratele afecţiuni debilitante raportate după infecţiile şi vaccinările COVID-19 pe seama proteinelor Spike prezente atât în virus, cât şi după vaccinare. Cercetările emergente au descoperit proteine Spike prezente în diverse organe, adesea implicate în inflamaţii şi deteriorarea ţesuturilor înconjurătoare.

Deşi există cercetări privind mecanismele proteinelor Spike şi ipoteze privind modul în care proteinele pot interacţiona cu diverse aspecte ale organismului, prezenţa proteinelor Spike este dificil de testat.

Acest articol îşi propune să treacă în revistă cercetările actuale limitate privind acumularea de proteine Spike atât prin infecţie, cât şi în urma vaccinării, locurile cu care poate intra în contact şi patologiile pe care le poate cauza.

Celule imune

Proteinele Spike au fost adesea detectate în celulele imune prelevate de la persoanele care au fost infectate. O serie de celule imune vor eşantiona periodic mediul din jurul lor şi, prin urmare, nu ar fi neobişnuit să se găsească proteine Spike prezente în celulele imune în timpul infecţiei sau după vaccinare.

Cu toate acestea, într-un studiu condus de Dr. Bruce Patterson, CEO şi fondator al IncellDx - o companie care diagnostichează COVID de lungă durată cu ajutorul testelor de sânge -, dintre pacienţii care au suferit de COVID de lungă durată timp de peste 15 luni, 73% dintre ei aveau încă proteine Spike prezente în celulele lor imune. În timp ce, 91 la sută dintre pacienţii cu infecţie COVID severă şi acută aveau proteine Spike în celulele lor imune.

Un alt studiu care a evaluat ţesuturile de organe obţinute prin autopsie a constatat prezenţa proteinelor Spike în celulele imune ale persoanelor care au murit din cauza COVID-19. Unele dintre aceste celule imune erau moarte şi prezentau semne că încercau să elimine sau să recicleze materiale celulare; toate acestea sugerează o toxicitate generală din partea proteinei Spike.

Plămâni

Plămânul reprezintă un loc afectat major în urma infecţiei cu COVID-19 şi se crede că este un organ foarte sensibil.

Studiile efectuate pe probe de autopsie de la persoane care au murit la câteva zile sau luni după vaccinarea împotriva COVID-19 au constatat prezenţa puternică a proteinei Spike în celulele pulmonare ale acestor persoane. Echipa condusă de patologul german Dr. Arne Burkhardt a descoperit proteine Spike în celulele pulmonare ale unei persoane în viaţă la nouă luni după vaccinare, cu celule imune în vecinătate, ceea ce sugerează o posibilă acţiune imunitară.

Studiile efectuate pe probe în urma autopsiei de la persoane care au fost infectate au constatat în plămâni inflamaţii severe, prezenţa proteinelor Spike în celule, o mare prezenţă imună, însoţite adesea de zone mai mici pentru schimbul de gaze, cicatrici şi îngroşarea ţesuturilor pulmonare.

Cavitatea bucală şi nazală

Studiile au arătat că virusul SARS-CoV-2 se infiltrează probabil prin cavităţile nazală şi orală.

Testele COVID pozitive deseori se prelevează din cavităţile nazale sau orale pentru ARN viral sau particule virale. Virusul SARS-CoV-2 a fost detectat în eşantioane de celule nazale prin tamponarea zonei.

Un studiu de autopsie asupra a 18 pacienţi care au murit după infecţia cu COVID-19 a găsit proteine de tip Spike în glandele salivare ale acestora. Autorii au găsit proteine Spike ale virusului atât în celulele glandelor, cât şi în salivă. De asemenea, aceştia au constatat prezenţa proteinelor Spike împreună cu inflamaţia şi prezenţa celulelor imune, precum şi umflarea glandelor salivare şi cicatrizarea, toate acestea indicând posibile afecţiuni cauzate de proteinele Spike.

Ţesutul conjunctiv

Ţesutul conjunctiv cuprinde sângele, oasele şi grăsimea. Proteinele Spike au fost găsite în toate cele trei zone. Un studiu din 2021 a constatat că în urma vaccinării, proteinele Spike ar putea rămâne în sânge până la 30 de zile după vaccinare. Aceste proteine Spike prezintă, prin urmare, riscuri pentru celulele endoteliale care căptuşesc vasele de sânge şi, de asemenea, prezintă un risc de formare de cheaguri de sânge datorită capacităţii proteinelor Spike de a se lega de proteinele de coagulare a sângelui.

Testele efectuate la persoanele care au murit din cauza COVID-19 au detectat, de asemenea, prezenţa proteinei virale SARS-CoV-2 în măduva osoasă.

Un studiu efectuat pe probe în urma autopsiei prelevate din regiunea toracică a 47 de persoane care au murit în urma infecţiei cu COVID-19 a descoperit proteine Spike distribuite în celulele adipoase; celulele adipoase reglează, de asemenea, metabolismul organismului, iar disfuncţia celulelor adipoase poate duce la boli metabolice, inclusiv inflamaţii şi diabet.

Celulele endoteliale

Celulele endoteliale sunt abundente în organism, mai ales în căptuşeala interioară a vaselor de sânge. Acestea sunt, de asemenea, foarte vulnerabile la infecţia virală cu SARS-CoV-2 şi la interacţiunea cu proteina Spike, deoarece celulele endoteliale au mulţi receptori de care se pot lega proteina Spike, declanşând atacuri imunitare împotriva celulelor care ne căptuşesc vasele de sânge.

Studiile efectuate pe celulele endoteliale ale vaselor de sânge umane au arătat că expunerea la proteina Spike a făcut ca celulele inflamatorii să se lipească de celulele endoteliale, ceea ce indică un atac imunitar şi care poate duce, de asemenea, la deteriorarea celulelor sau chiar pot muri din cauza inflamaţiei.

Studiul echipei lui Burkhardt pe persoane vaccinate a constatat o prezenţă puternică a proteinei Spike în celulele endoteliale care căptuşesc straturile interioare ale vaselor de sânge din creier, inimă, plămâni şi splină.

Acest lucru ar fi însoţit, de asemenea, de un atac imunitar asupra mediului înconjurător. Echipa a găsit vase de sânge deteriorate, în special în capilarele mici, înconjurate de celule imune inflamatorii, ceea ce sugerează o vătămare indusă de proteina Spike. Acest lucru pune în pericol toate organele interne, deoarece toate organele interne sunt alimentate cu vase de sânge.

Creier

Deşi virusul SARS-CoV-2 nu este capabil să treacă în creier prin bariera hemato-encefalică, studiile efectuate pe şoareci au arătat că proteina Spike este capabilă să o traverseze.

Studiile efectuate pe culturi de celule neuronale umane au constatat, de asemenea, că proteina Spike poate pătrunde în celule şi poate cauza disfuncţii în eliminarea proteinelor din neuroni, ceea ce duce la moartea acestora.

Studiul autopsiei efectuate de Burkhardt asupra persoanelor vaccinate a constatat că proteinele Spike au fost găsite în biopsiile multor vase de sânge din creier. Proteinele Spike au fost, de asemenea, detectate în neuroni, deşi la o rată mai mică.

Inimă

Inima este predispusă la afecţiuni cauzate de proteinele Spike. Miocardita, care este o inflamaţie a muşchilor inimii, este o reacţie adversă majoră în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Echipa lui Burkhardt a găsit proteine Spike în muşchii inimii unor persoane vaccinate decedate, cu semne de inflamaţie şi activitate a celulelor imune, ceea ce ar putea indica miocardita.

Cu toate acestea, proteinele Spike au fost găsite, de asemenea, în arterele coronare şi în aortă, cel mai mare vas de sânge din organism. Toate aceste constatări au fost însoţite de prezenţa celulelor imune şi de semne severe de inflamaţie şi leziuni tisulare, ceea ce implică o posibilă leziune cardiacă.

Un alt studiu de laborator a arătat că proteina Spike, ea însăşi, ar putea provoca leziuni cardiace. Celulele ţesuturilor umane au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, studiul constatând că proteina Spike din virus se putea lega de pericitele cardiace. Acestea sunt celule care susţin celulele vaselor de sânge şi controlează constricţia şi dilatarea vaselor de sânge.

Atunci când proteina Spike s-a ataşat de pericite, acestea au devenit mai mobile şi au sprijinit mai puţin celulele vaselor de sânge. De asemenea, acestea au secretat molecule pro-inflamatorii şi substanţe chimice care au declanşat moartea celulelor vaselor de sânge. Toate aceste constatări sugerează că leziunile cardiace pot apărea doar prin simpla prezenţă a proteinei Spike.

Tiroidă

Un studiu în urma autopsiei asupra unui bărbat care a decedat din cauza infecţiei cu COVID-19 a constatat prezenţa proteinelor Spike la biopsia tiroidei sale. Tiroida este responsabilă pentru secreţia de hormoni. Proteina nucleocapsidică a SARS-CoV-2 a fost, de asemenea, detectată, dar cu o distribuţie mai rară. Prezenţa proteinelor Spike a fost urmată, de asemenea, de inflamaţie şi leziuni celulare, arătând similar cu tiroidita, potrivit studiului. Inflamaţia tiroidei poate afecta funcţia tiroidiană, ducând la disfuncţii ale organului.

Tiroidita a fost, de asemenea, raportată la persoane la trei-patru zile după vaccinarea cu COVID-19, unii cercetători declarând că tiroidita a fost indusă de vaccin.

Pancreas

Un studiu chinezesc a descoperit proteine de tip Spike în probele de pancreas prelevate la autopsie de la persoane care au murit din cauza COVID-19.

Proteinele Spike au fost găsite în două tipuri de celule ale pancreasului - care produc şi secretă enzimele care descompun alimentele, în timp ce celelalte produc şi eliberează insulină pentru a ne scădea nivelul de zahăr din sânge. Cel de-al doilea tip include celulele beta pancreatice, implicate adesea în boli metabolice precum diabetul; pierderea celulelor beta duce la diabetul de tip 1, în timp ce rezistenţa la insulină este o caracteristică a diabetului de tip 2 (diabet zaharat non-insulinodependent).

La persoanele infectate, unde erau prezente proteinele Spike, ţesuturile pancreatice ale acestora prezentau semne de deteriorare celulară. Membranele celulelor pancreatice erau deteriorate, iar conţinutul din interiorul celulelor era umflat şi dezintegrat.

Aceste celule aveau, de asemenea, mai puţine enzime şi insulină pregătite pentru a fi eliberate, ceea ce sugerează un posibil declin al digestiei şi al reglării zahărului din sânge.

Autorii au constatat că celulele beta pancreatice aveau prezenţi, în special, indicatori care în mod normal ar fi fost găsiţi în caz de diabet sau în alte boli metabolice, ceea ce poate indica faptul că virusul SARS-CoV-2 sau proteina sa Spike poate contribui la disfuncţii metabolice.

Bolile metabolice au fost asociate cu infecţiile şi vaccinările COVID-19; modificarea indicatorilor celulelor beta pancreatice poate fi motivul pentru care mulţi pacienţi COVID au niveluri anormale de zahăr, chiar dacă nu au nicio boală metabolică de bază.

Ficat

Proteinele Spike au fost detectate în ficat la cinci pacienţi COVID recuperaţi. Pacienţii raportaseră anterior rezultate negative la SARS-CoV-2 timp de nouă până la 180 de zile, ceea ce sugerează, prin urmare, o recuperare. De asemenea, au fost prezente proteine Spike în vezica biliară.

Un alt studiu în urma autopsiei efectuat pe 11 persoane care au murit după infectarea cu COVID a constatat că două dintre acestea au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2; cu toate acestea, toate prezentau semne de steatoză hepatică (ficat gras), iar unele prezentau, de asemenea, cicatrici şi inflamaţii, ceea ce sugerează posibila afectare a ficatului de către proteinele Spike.

Rinichi

Rinichiul este responsabil pentru filtrarea sângelui şi eliminarea substanţelor toxice din organism.

Un studiu în urma autopsiei efectuate pe 21 de pacienţi COVID a detectat un decedat care a fost pozitiv la proteinele SARS-CoV-2 în rinichi. Deşi ceilalţi pacienţi nu au fost testaţi pozitiv la virus, toţi au avut patologii similare cu disfuncţii în circulaţie, cu congestie în vasele responsabile de filtrare şi semne de leziune şi lărgire a compartimentelor renale.

Un alt studiu a detectat proteine Spike în urină în aproximativ 25 la sută din probele de urină de la pacienţii COVID spitalizaţi. Deoarece proteinele sunt mai mari decât alte substanţe chimice excretate în mod obişnuit - cum ar fi ureea şi ionul de sodiu -, în general există cantităţi scăzute de proteine în urină, nivelurile mai ridicate (proteinurie) fiind considerate un semn de disfuncţie renală. Proteinuria şi sindromul nefrotic, ambele identificate cu o excreţie excesivă de proteine în urină şi asociate cu disfuncţionalităţi ale rinichilor, au fost documentate în timpul infecţiei cu COVID şi după vaccinare.

Intestin

Într-un studiu efectuat pe cinci pacienţi COVID recuperaţi, la perioade cuprinse între nouă şi 180 de zile după ce au fost testaţi negativ la virus, autorii au găsit proteină Spike şi proteină nucleocapsidă în ileon (ultima parte a intestinului subţire), în apendice, în colon şi în hemoroizi, care sunt vene rectale umflate în zona anală şi în partea inferioară a rectului. Aproape trei din patru adulţi vor avea probleme cu hemoroizii la un moment dat în viaţa lor.

Într-un alt studiu ca urmare a autopsiei asupra a 11 persoane care au murit din cauza COVID-19 s-a constatat că la două persoane care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 s-au găsit proteine de tip Spike în tractul intestinal.

Glandele suprarenale

Glandele suprarenale sunt adesea vizate în infecţiile bacteriene şi virale.

Două studii efectuate la pacienţi decedaţi de COVID-19 au descoperit, în urma autopsiei, proteine Spike localizate în zonele corticale ale glandei pacienţilor. Prezenţa proteinelor Spike a fost, de asemenea, însoţită de inflamarea glandelor suprarenale, moartea ţesuturilor, coagularea sângelui şi multe alte disfuncţii. Deoarece glandele suprarenale sunt responsabile de secreţia de hormoni, se speculează că deteriorarea acestor regiuni induce riscul de insuficienţă suprarenală în viitor.

Mai mult, o lucrare privind vaccinurile COVID-19 a constatat, de asemenea, că vaccinurile au favorizat ca glandele suprarenale să producă proteine Spike, ARN-ul şi proteinele Spike fiind găsite în ţesuturile suprarenale.

Splina

Echipa lui Burkhardt a găsit proteine Spike după biopsia splinei efectuată la persoane vaccinate decedate; aceste proteine Spike erau prezente în vasele de sânge din splină.

Un alt studiu care a examinat ţesutul splenic obţinut prin autopsii de la pacienţi COVID-19 a găsit proteine Spike în celulele splinei şi în celulele imune prezente în splină. Autorii au constatat că indivizii infectaţi prezentau semne mai mari de deteriorare şi moarte tisulară în probele de splină, ceea ce sugerează o vătămare a splinei indusă de proteinele Spike.

Ochi

Proteinele Spike au fost găsite în timpul autopsiei la trei persoane care au decedat din cauza COVID-19, în stratul intern al retinei, în interiorul celulelor retinei şi în vasele de sânge care alimentează retina. S-a constatat că infecţiile cu SARS-CoV-2 sunt asociate cu o dilatare crescută a vaselor de sânge din retină, ceea ce duce la o posibilă afectare a vederii.

Celule cutanate şi glandele sudoripare ecrine

Cel puţin două studii de caz au detectat virusul SARS-CoV-2 în ţesuturile pielii şi ale glandelor sudoripare după infecţia cu COVID-19. Aceste persoane prezintă adesea o decolorare a pielii la locul infecţiei; examinarea de laborator a ţesutului cutanat a arătat o inflamaţie şi o înroşire a ţesuturilor infectate.

Muşchi

Echipa lui Burkhadt a găsit proteine Spike în muşchii deltoizi la persoane vaccinate decedate, în urma unui studiu după autopsie; de asemenea, existau celule imune în zonă, ceea ce sugerează o posibilă infecţie. De asemenea, s-au găsit proteine Spike în celulele musculare din partea inferioară a piciorului.

Ovare

Probleme privind reproducerea au fost rareori raportate în urma vaccinării împotriva COVID-19, deşi au fost înregistrate de regulă modificări ale menstruaţiei la femeile vaccinate sau chiar la cele care au intrat în contact cu persoane vaccinate.

Cu toate acestea, un studiu italian in vitro a expus celulele granuloase şi cumulus umane cultivate la virusul SARS-cov-2 la intervale de 24, 48 şi 72 de ore. Autorii au constatat o infecţie virală pentru toate culturile. Virusul a infectat celulele ovariene, deşi studiile privind infecţiile cu COVID au arătat că femeile sunt, în general, mai puţin afectate de infecţiile cu COVID-19 în comparaţie cu bărbaţii.

Testicule

Testiculele par să fie vizate în mod special de SARS-cov-2. Un studiu preprint a constatat că testiculele, locul de producere a spermei, reprezintă un rezervor pentru replicarea virală. Acest lucru poate reprezenta un risc pentru producţia de spermă a individului.

Un studiu chinezesc a descoperit proteine de tip Spike în testiculele a cinci persoane care au murit după ce au contractat COVID-19. Ţesuturile afectate sunt responsabile de spermatogeneză şi prezentau semne de inflamaţie, deteriorare şi degenerare. Aceste constatări corelează afecţiunile testiculare şi potenţiala afectare a spermatogenezei cu prezenţa proteinelor Spike.

Studiile au detectat virusul SARS-cov-2 şi ARN-ul său viral în spermă în urma infecţiilor. Acestea sunt adesea asociate cu reducerea numărului de spermatozoizi şi a motilităţii, sugerând că infecţia afectează spermatogeneza. Studiile efectuate pe persoane vaccinate s-au soldat, de asemenea, cu constatări similare, toate acestea sugerând că proteina Spike poate fi capabilă să afecteze producţia de spermatozoizi.