Uncle Sam scoate bolnavul de pe reanimare. Fed opreşte programul de uşurare cantitativă (QE)
alte articole
Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă (FOMC), un comitet din cadrul Federal Reserve (the Fed), a încheiat miercuri programul de uşurare cantitativă (QE) şi a publicat un comunicat destul de dur vis a vis de economia Statelor Unite.
"Uşurarea cantitativă" (QE) este un termen eufemistic adoptat de economiştii de pe Wall Street pentru a descrie procedeul extrem de periculos prin care se injectează bani (fără acoperire) în economia americană, în speranţa că aceasta va genera creştere economică (pe lângă inflaţie).
QE a început ca măsură în 2008, când pe atunci trezorierul şef al SUA, Henry Paulson, a cerut un împrumut de 700 miliarde USD pentru a acoperi băncile (entităţi private) care puteau suferi un crah major. Măsura, adoptată de Congres după mai multe runde de amenintări din partea economiştilor de pe Wall Street, a fost hulită de economişti pe motiv că statul trebuia să plătească datoriile făcute de privaţi - şi nu în ultimul rând pentru că era nefolositoare.
Suma iniţială, de 700 de miliarde, a fost scoasă din burtă, nu calculată pe baza vreunei analize, după cum a recunoscut chiar iniţiatorul ei.
Au mai urmat alte tranşe de împrumuturi, care nu au reuşit să repună economia pe picioare, după care, cu câţiva ani în urmă, Federal Reserve a decis să injecteze lunar sume uriaşe (cca 80 mld) în piaţa financiară, "până la noi ordine".
Numeroşi economişti au manifestat îngrijorări faţă de măsură, considerând-o numai un mod de a amâna şi acoperi dezastrul economic real. Banii injectaţi au eşuat să stimuleze cererea sau producţia, fiind în principiu folosiţi în operaţiuni bursiere speculative şi generând inflaţie.
În anunţul de ieri, Fed a afirmat că va trece un ”timp considerabil” până va anunţa prima creştere a ratei dobânzilor după finalizarea uşurării cantitative, fără să anunţe ce înseamnă acest lucru.
Reflectând o mişcare în rata de şomaj de 5,9% (cea mai scăzută din ultimii şase ani), caracterizarea iniţială a Fed-ului privind utilizarea incompletă a forţei de muncă a fost apreciată acum ca fiind într-o ”micşorare treptată”.
Rata mică a şomajului american poate însemna un număr mic de şomeri, sau un număr mare de şomeri, care, însă, nu şi-au putut găsi de lucru la timp, ieşind din evidenţa administraţiei.
Piaţa de muncă nu şi-a revenit, din moment ce creşterea salarială rămâne mică iar muncitorii part-time nu sunt capabili să obţină o slujbă full-time.
Reacţia pieţei
Până la anunţul deciziei Fed de la ora 2:00 locală, profiturile aduse de obligaţiunile de Trezorerie au crescut cu unul până la trei bp iar S&P 500 a scăzut cu aproximativ 0,25%. După această decizie, bursa a coborât.
Pieţele trebuie să se ajusteze faţă de un Fed care încearcă să reducă viitoarele injecţii de lichidităţi.
Ţinând cont de evaluarea Fed-ului, deloc surprinzător, dolarul a crescut. Pe de altă parte, moneda euro s-a depreciat de vreme ce Banca Centrală Europeană este aşteptată să-şi crească achiziţiile de active în timp ce Fed-ul le-a stopat pe ale sale. Accentuarea divergenţelor dintre cele două economii a ajuns să se reflecte în monedele lor.
Previziunile pieţei s-au concentrat pe o creştere bruscă a ratei în mijlocul lui 2015, în locul uneia la sfârşitului aceluiaşi an.
Următoarea întâlnire a FOMC va avea loc pe 16-17 decembrie. În urma întâlnirii, va furniza un nou sumar de proiecţii economice iar preşedintele Fed, Janet Yellen, va desfăşura o conferinţă presă.