Un tribunal special pentru urmărirea penală a liderilor ruşi cu privire la Ucraina primeşte sprijinul instituţiilor europene
Proiectul de înfiinţare a unui tribunal pentru urmărirea penală a liderilor ruşi care au orchestrat invazia Ucrainei a făcut miercuri un pas înainte, prin anunţul unui grup de organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, care lucrează împreună cu Ucraina, potrivit AP.
Experţii juridici au convenit asupra cadrului pentru Tribunalul Special pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei, care va permite urmărirea penală a oficialilor ruşi de rang înalt pentru planificarea şi coordonarea invaziei la scara largă în 2022.
„Când Rusia a ales să îşi rostogolească tancurile peste graniţele Ucrainei, încălcând Carta ONU, a comis una dintre cele mai grave încălcări: crima de agresiune. Acum se face dreptate”, a declarat într-o declaraţie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Demersul de creare a unui tribunal special urmăreşte să umple un gol creat de limitările impuse Curţii Penale Internaţionale. În timp ce tribunalul de la Haga poate urmări cetăţenii ruşi pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, acesta nu poate urmări ruşii pentru orchestrarea invaziei în sine.
Statutul de la Roma din 2002, care a creat Curtea, include crima de agresiune, dar numai pentru ţările care au aderat la Curte. Federaţia Rusă nu este un stat membru.
„Lacuna în materie de răspundere pentru crima de agresiune trebuie închisă chiar acum, deoarece capacul Cutiei Pandorei a explodat complet şi lumea noastră este cufundată în haos şi întuneric”, a declarat ministrul adjunct al Justiţiei din Ucraina, Irina Mudra, reporterilor după ce a fost făcut anunţul.
Ucraina a făcut presiuni pentru crearea unui tribunal special încă de la începutul conflictului. „Dacă dorim o justiţie adevărată, nu ar trebui să căutăm scuze şi nu ar trebui să ne referim la deficienţele dreptului internaţional actual, ci să luăm decizii îndrăzneţe care să corecteze acele deficienţe care, din păcate, există în dreptul internaţional”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite în Olanda în 2023.
Există încă probleme semnificative care trebuie rezolvate, inclusiv modul în care tribunalul va fi plătit şi unde va fi amplasat. Olanda, care găzduieşte CPI, Curtea Internaţională de Justiţie şi alte organizaţii judiciare, s-au oferit să găzduiască tribunalul.
Olanda găzduieşte deja Centrul internaţional pentru urmărirea penală a infracţiunilor de agresiune, care sprijină strângerea de probe pentru un viitor tribunal şi este supravegheat de Eurojust, agenţia de cooperare judiciară a Uniunii Europene.
Registrul daunelor, sprijinit de Consiliul Europei, care permite victimelor ucrainene ale războiului să catalogheze prejudiciile financiare suferite, se află, de asemenea, în Olanda.
Tribunalul va fi instituit în temeiul legislaţiei ucrainene, ceea ce face ca viitoarea instanţă să nu poată urmări în justiţie aşa-numita troică, formată din şeful de stat, şeful guvernului şi ministrul afacerilor externe al unei ţări. Dreptul internaţional acordă imunitate acestui trio cât timp se află în funcţie.
CPI, care nu este limitată de imunitate, a emis un mandat de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi mai mulţi lideri militari pentru crime de război.
Consiliul Europei îşi propune ca tribunalul să devină operaţional până la sfârşitul anului.