Ucraina observă o îmbunătăţire semnificativă a preciziei rachetelor nord-coreene ale Rusiei [Reuters]
Rachetele balistice nord-coreene trase asupra Ucrainei de către forţele ruse de la sfârşitul lunii decembrie au fost mult mai precise decât salvele de arme lansate în ultimul an, au declarat două surse ucrainene de rang înalt pentru Reuters.
Într-un moment în care legăturile tot mai strânse ale Moscovei cu Phenian provoacă îngrijorare de la Washington la Seul, creşterea preciziei - la o distanţă de 50-100 m de ţinta dorită - sugerează că regimul comunist nord coreean foloseşte cu succes câmpul de luptă pentru a-şi testa tehnologia rachetelor, au declarat sursele.
O sursă militară, care a solicitat anonimatul pentru a discuta informaţii sensibile, a descris o îmbunătăţire semnificativă a preciziei în toate cele peste 20 de rachete balistice nord-coreene care au lovit Ucraina în ultimele câteva săptămâni. O a doua sursă, un înalt oficial guvernamental familiarizat cu această problemă, a confirmat constatările atunci când a fost întrebat de Reuters.
Programele militare ale Coreei de Nord s-au dezvoltat rapid în ultimii ani, inclusiv rachete cu rază scurtă şi intermediară care, potrivit Phenian, pot fi echipate cu focoase nucleare. Cu toate acestea, până la implicarea sa în Ucraina, naţiunea mult timp izolată nu a testat niciodată noile arme în luptă.
Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii. De obicei, Ucraina nu dezvăluie rezultatul atacurilor ruseşti cu rachete şi drone asupra ţintelor militare.
Pentagonul şi Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii din SUA au refuzat să comenteze.
Sursa militară a declarat că analiza efectuată asupra resturilor nu a identificat modificări ale designului rachetelor, deşi au rămas foarte puţine resturi de analizat.
Două explicaţii posibile sunt dotarea rachetelor cu sisteme de navigaţie mai bune sau cu un mecanism de direcţie pentru a ajuta la manevrare, a declarat sursa.
Alţi factori care ar putea îmbunătăţi precizia includ informaţii mai bune privind ţintirea pentru echipaje, noi componente ale sistemului de ghidare furnizate de Rusia şi îmbunătăţiri bazate pe datele şi experienţa pe care oamenii de ştiinţă nord-coreeni le-au acumulat în război.
La începutul războiului, rachetele aveau o precizie de 1-3 kilometri, dar cele mai recente aveau o precizie între 50 şi 100 de metri, a declarat sursa militară într-un interviu acordat la Kiev la 27 ianuarie, dezvăluind pentru prima dată o evaluare care nu fusese raportată anterior.
Sursa a refuzat să dezvăluie public ce a fost vizat, de unde au fost trase rachetele sau datele atacurilor, invocând secretul militar.
Rusia a început să tragă rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acţiune K-23, K-23A şi K-24 către Ucraina spre sfârşitul anului 2023 şi de atunci a tras aproximativ 100, a declarat sursa. Kievul spune că Rusia a primit, de asemenea, milioane de proiectile de artilerie şi mii de soldaţi de la Phenian pentru a-şi ajuta efortul de război.
Avansul în precizia armelor a apărut brusc, a declarat sursa, după luni de lansări imprecise. Noua evaluare s-a bazat pe locul în care rachetele - identificate ca fiind nord-coreene prin examinări la locurile exploziilor - au căzut în raport cu presupusa ţintă din apropiere, a declarat sursa.
Deşi rachetele balistice nord-coreene reprezintă doar o mică parte din loviturile cu rachete ale Rusiei, acestea transportă un focos mare de până la o tonă şi au o rază de acţiune de până la 800 km, a declarat sursa militară. Iskander-M, o rachetă rusească echivalentă, transportă o încărcătură utilă mai mică şi are o rază de acţiune mai scurtă, de 500 km.
Moscova şi Phenianul s-au apropiat rapid începând din 2023, când ministrul rus al Apărării de atunci a vizitat Coreea de Nord. Cele două puteri au semnat anul trecut un tratat privind „Parteneriatul strategic cuprinzător”.
Când secretarul de stat american de atunci, Antony Blinken, a vizitat Seulul în noiembrie, el a avertizat că legăturile tot mai strânse ale Phenianului cu Moscova reprezintă o ameninţare la adresa regimurilor globale de neproliferare.
Consilierul pentru securitate naţională al Coreei de Sud, Shin Won-sik, a declarat în noiembrie că Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene şi echipamente de apărare antiaeriană în schimbul trupelor şi al livrărilor de arme.
De asemenea, este posibil ca Moscova să ajute Coreea de Nord cu piese pentru rachete şi sprijin financiar, precum şi cu tehnologie spaţială, a declarat agenţia de informaţii sud-coreeană.