Un tribunal italian l-ar putea condamna azi pe vicepremierul Matteo Salvini, într-un caz de răpire a migranţilor

Matteo Salvini (Getty Images)
Redacţia
20.12.2024

Un tribunal din Palermo este aşteptat să pronunţe, vineri, un verdict în procesul de răpire în care este implicat vicepremierul italian Matteo Salvini, care riscă o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru că a ţinut în larg o barcă plină cu migranţi timp de aproape trei săptămâni în 2019, transmite Reuters.

Salvini, care la momentul respectiv era ministru de Interne, a încercat să împiedice organizaţia caritabilă spaniolă Open Arms să aducă 147 de solicitanţi de azil în Italia, ca parte a politicii sale de a închide porturile pentru ambarcaţiunile cu migranţi şi de a reduce sosirile ilegale.

Verdictul vine pe fondul tensiunilor dintre guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni şi sistemul judiciar pe tema migraţiei, după ce un tribunal din Roma a pus la îndoială legalitatea planului său emblematic de a trimite solicitanţi de azil în Albania.

Salvini a negat întotdeauna faptele, susţinând că a urmărit doar să apere frontierele naţionale şi a acuzat grupurile caritabile că au contribuit la atragerea migranţilor în Italia.

Dacă va fi condamnat, Salvini va avea dreptul la două apeluri înainte de o hotărâre finală care i-ar putea interzice să ocupe o funcţie. Acest proces ar putea dura ani de zile, dar el a promis că nu se va retrage dacă va fi găsit vinovat în prima instanţă şi are sprijinul lui Meloni.

Nava caritabilă a preluat migranţii, în principal africani, de pe coasta Libiei pe o perioadă de două săptămâni şi a cerut să acosteze într-un port italian.

Acesta a refuzat o cerere de a naviga spre ţara sa de origine, Spania, afirmând că cei de la bord erau prea epuizaţi pentru a face faţă călătoriei de trei zile şi aveau nevoie de îngrijire imediată, declanşând o confruntare cu Salvini.

Magistraţii au sechestrat în cele din urmă ambarcaţiunea şi au ordonat evacuarea migranţilor, însă Salvini a fost ulterior acuzat de răpire şi neglijenţă în serviciu.

Avocata apărării, Giulia Bongiorno, care este senator din partea partidului Liga al lui Salvini, a declarat judecătorilor că nu exista niciun drept ca bărcile să acosteze automat în Italia şi că migranţii ar fi putut fi duşi în altă parte dacă organizaţia de caritate ar fi fost preocupată de starea acestora.

Joi, la Bruxelles, Salvini s-a întâlnit cu aliaţi din grupul de extremă dreapta Patrioţi pentru Europa din Parlamentul European.

Câţiva dintre aceştia, inclusiv premierul ungar Viktor Orban şi Santiago Abascal, liderul partidului spaniol Vox, s-au pozat cu Salvini ţinând în mână un tricou cu chipul său şi mesajul „vinovat de a fi apărat Italia”.

Miliardarul american Elon Musk, care a criticat luna trecută judecătorii italieni pentru că s-au pronunţat împotriva planului guvernului de a trimite migranţii în Albania, a scris pe contul său X că este „o nebunie” ca Salvini să fie judecat pentru că „a apărat Italia”.

Şeful Ligii i-a mulţumit lui Musk pentru sprijin şi a declarat că este mândru de ceea ce a realizat în încercarea sa de a apăra frontierele Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor