Reprezentanţi ai patru ţări europene, la bordul unei nave chineze pentru ancheta privind un posibil sabotaj în Marea Baltică

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
20.12.2024

China a permis reprezentanţilor Germaniei, Suediei, Finlandei şi Danemarcei să urce la bordul unui vrachier chinez aflat în centrul unei anchete privind deteriorarea unor cabluri submarine din Marea Baltică, a declarat joi ministrul danez de Externe, citat de Reuters.

Nava Yi Peng 3 este căutată în Suedia pentru a fi chestionată cu privire la o breşă făcută în două cabluri submarine de fibră optică în noiembrie şi a staţionat în apele din apropiere o lună, în timp ce diplomaţii de la Stockholm şi Beijing au discutat chestiunea.

Anchetatorii au localizat rapid nava, care a părăsit portul rusesc Ust-Luga la 15 noiembrie, iar o analiză a datelor oferite de MarineTraffic a arătat că, într-adevăr, coordonatele navei corespundeau cu ora şi locul producerii breşelor.

Cablurile din Marea Baltică, unul care leagă Finlanda de Germania iar celălalt care leagă Suedia de Lituania, au fost avariate la 17-18 noiembrie, ceea ce l-a determinat pe ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, să presupună că ar fi vorba de un sabotaj.

Ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat joi că ţara sa a facilitat o întâlnire la începutul acestei săptămâni între reprezentanţii Germaniei, Suediei, Finlandei şi Chinei, contribuind astfel la depăşirea unui blocaj de o lună.

„Ne aşteptăm ca, odată ce inspecţia a fost finalizată de acest grup de persoane din cele patru ţări, nava să poată naviga spre destinaţia sa”, a declarat Lokke Rasmussen.

Datele LSEG au arătat că Yi Peng 3 a rămas ancorat în acelaşi loc în strâmtoarea Kattegat, între Danemarca şi Suedia.

Într-o declaraţie, poliţia suedeză a afirmat că a participat la bordul navei doar în calitate de observator, în timp ce autorităţile chineze au efectuat investigaţii.

„În paralel, ancheta preliminară privind sabotajul în legătură cu ruperea a două cabluri în Marea Baltică continuă”, a declarat poliţia.

Acţiunile întreprinse joi la bordul navei nu au făcut parte din ancheta preliminară condusă de Suedia.

Breşele au avut loc în zona economică exclusivă a Suediei, iar procurorii suedezi conduc ancheta privind suspiciunea de posibil sabotaj.

Oficiali ai serviciilor secrete occidentale din mai multe ţări au declarat că sunt convinşi că nava chineză a provocat tăierea ambelor cabluri, dar au opinii diferite cu privire la faptul dacă acestea au fost accidente sau ar fi putut fi deliberate.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a îndemnat nava să se întoarcă în Suedia pentru a sprijini ancheta.

Ministerul chinez de Externe a declarat că Beijingul este în „deplină comunicare” cu ţările în cauză cu privire la ancheta comună, fără a oferi detalii.

China este dispusă să colaboreze cu părţile relevante pentru „rezolvarea în siguranţă a incidentului”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt Lin Jian în cadrul unui briefing de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor