Efectele căderii regimului Assad. Austria demarează procesul de expulzare a refugiaţilor sirieni

Refugiaţi sirieni (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Redacţia
20.12.2024

Până la 40.000 de persoane ar putea fi afectate după ce guvernul austriac pare să fi iniţiat un proces de revizuire a statutului de azilant al sirienilor după căderea regimului Assad.

După cum a raportat agenţia de presă Exxpress, Oficiul Federal pentru Azil şi Imigraţie (BFA) a trimis scrisori sirienilor care se află în Austria de mai puţin de cinci ani, punând la îndoială nevoia lor continuă de protecţie.

Potrivit REMIX, scrisorile, citând „schimbarea circumstanţelor” din Siria, afirmă că beneficiarii nu mai trebuie să se teamă de persecuţie politică.

Persoanele vizate au fost invitate să participe la întâlniri în cadrul cărora trebuie să furnizeze justificări suplimentare pentru cererile lor de azil, inclusiv dovezi de integrare, cum ar fi ocuparea unui loc de muncă, copii înscrişi la şcoală sau alte contribuţii la societatea austriacă.

Directorul BFA, Gernot Maier, a precizat că, în general, protecţia prin azil poate fi revocată în termen de cinci ani dacă motivele iniţiale pentru acordarea acesteia s-au schimbat fundamental.

„De îndată ce este disponibilă o bază bine fundamentată pentru decizie, decizia în aceste cazuri este luată imediat”, se arată în scrisoarea BFA.

Cancelarul Karl Nehammer l-a instruit pe ministrul de Interne, Gerhard Karner, să suspende toate cererile de azil siriene în curs şi să revizuiască cazurile existente, dar Maier a recunoscut „situaţia foarte volatilă” din Siria, care împiedică în prezent orice decizie definitivă privind deportările.

Cu toate acestea, se pare că Viena pregăteşte terenul pentru a accelera repatrierile odată ce peisajul politic din Siria va deveni mai clar.

Comunitatea siriană din Austria, care număra peste 95.000 de persoane la începutul anului 2024, este concentrată în principal în Viena şi reprezintă al optulea cel mai mare grup de străini din ţară.

Ziarul austriac Heute a raportat că până la 30.000 de sirieni au ieşit pe străzile din Viena după căderea fostului preşedinte sirian destituit pentru a sărbători dispariţia acestuia în mâinile rebelilor islamişti, deşi cifrele poliţiei au estimat numărul acestora la 12.000.

Liderul FPÖ, Herbert Kickl, a salutat acţiunile guvernului, afirmând că plecarea lui Assad a eliminat necesitatea ca sirienii să rămână în Austria. Într-o postare pe reţelele de socializare, Kickl a declarat: „Patria voastră are nevoie de voi acum” şi a susţinut că întoarcerea sirienilor ar oferi o „uşurare semnificativă” sistemului social austriac.

Dezbaterea a reaprins tensiunile privind politica de migraţie în Austria şi în întreaga Europa, unde liderii din mai multe ţări cer ca sirienii să se întoarcă acasă. Oficialii austrieci au lansat ideea de a oferi plăţi în valoare de 1.000 de euro şi asistenţă pentru călătorie şi documente pentru întoarcerea voluntară. Cu toate acestea, cei care nu au permisiunea de a rămâne sau care au condamnări penale riscă să fie expulzaţi forţat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor