Un test de sânge poate detecta cancerul pancreatic în stadiu incipient
alte articole
Deşi nu este cel mai răspândit, cancerul pancreatic are o rată a mortalităţii ridicată. Se estimează că mai puţin de 9% dintre pacienţi supravieţuiesc mai mult de cinci ani după diagnosticare. Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că este detectat numai în momentul în care apar metastazele, din cauza lipsei de teste utile pentru a pune un diagnostic precoce.
Detectarea precoce, în orice tip de cancer, este esenţială pentru îmbunătăţirea prognosticului bolii. Acum, o echipă de cercetători de la Johns Hopkins University, din Baltimore, Maryland (SUA) condusă de Bert Vogelstein, a dezvoltat un test de sânge care localizează ADN-ul tumoral în faza incipientă a cancerului pancreatic.
Rezultatul studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, constă dintr-o biopsie lichidă care detectează ADN-ul tumoral circulant printre multitudinea de molecule din sânge.
În mod specific, acest sistem urmăreşte mutaţiile care pot iniţia procesul tumoral combinându-le cu alţi biomarkeri sau markeri biologici frecvenţi în cancerul pancreatic. Pentru acest studiu au fost colectate mostre de ţesut tumoral şi de sânge de la 221 persoane cu cancer pancreatic în stadiul I şi II, împreună cu probe de sânge de la 182 pacienţi sănătoşi fără antecedente de cancer, boli autoimune sau boli cronice de rinichi.
Combinând mutaţiile de KRAS - care indică debutul procesului tumoral în multe alte tipuri de cancer – cu alţi biomarkeri specifici cancerului pancreatic, cercetătorii au reuşit să detecteze această boală la 64% dintre pacienţi, cu un singur rezultat pozitiv fals.
Autorii spun că testul nu este încă gata pentru a fi utilizat în afara contextului investigaţiei, dar „în cazul în care va fi validată eficacitatea acestui test în studii suplimentare, ar putea fi folosit în curând pentru a identifica cancere pancreatice precoce şi asimptomatice”, spune profesorul Vogelstein într-o declaraţie remisă de centrul de cercetare.
În plus, cercetătorii iau în considerare să folosească aceeaşi abordare pentru a detecta şi alte tipuri de cancer, cum ar fi cel de plămâni sau colon. Viitorul testelor de depistare precoce a cancerului va fi biopsia lichidă, spun cercetătorii.
În anul 2012, cancerul pancreatic de toate tipurile era unul dintre şapte cele mai comune cauze de deces provocate de cancer, rezultând 330.000 de decese la nivel mondial. În Statele Unite ale Americii, cancerul pancreatic este a patra cea mai comună cauză de deces provocată de cancer. Boala apare cel mai des în lumea civilizată, unde au fost descoperite circa 70% din cazurile noi, în anul 2012.
Adenocarcinomul pancreatic are, în general, un prognostic scăzut: după diagnosticare, 25% dintre oameni mai supravieţuiesc doar un an, iar 5% timp de cinci ani. Pentru cazurile de cancer diagnosticate din timp, rata de supravieţuire de cinci ani creşte până la 20%. Cazurile de cancer neuroendocrin au speranţe mai mari; după cinci ani, aproximativ 65% dintre oameni sunt încă în viaţă (sursă).
Referinţe: Proceedings of the National Academy of Sciences , Express: PANCREATIC CANCER HOPE: Scientists develop test to detect early signs of killer disease