Copii în pericol de moarte din lipsa citostaticelor. Deputat USR cere demisia ministrului Sănătăţii
alte articole
Deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel îi cere public Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită de urgenţă Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean din Craiova pentru a verifica situaţia stocului citostaticelor. Solicitarea lui Prisnel vine la scurt timp după ce fiica doctorului Polixenia Stancu, singurul medic onocopediatru al spitalului, a descris situaţia cutremurătoare de la respectivul spital, unde trei copii cu leucemie s-ar putea să moară din cauză că în unitatea medicală nu există citostatice.
„Medicii din spital se descurcă pe cont propriu să cumpere citostaticele necesare pentru tratarea copiilor bolnavi de leucemie, din afara ţării, deşi, potrivit unui răspuns primit de Elena Stancu de la Unifarm, trei dintre citostaticele necesare, Metotrexat, Lanvis şi Asparaginase, se găsesc în depozitul companiei, doar că NU au fost comandate de Spitalul Judeţean Craiova.
Cele patru medicamente trebuie anunţate urgent, de către medic, pe site-ul http://medicamentelipsa.ms.ro/ creat de fostul ministru Vlad Voiculescu ca instrument de alertare a Ministerului Sănătăţii, în astfel de cazuri”, semnalează, pe Facebook, Prisnel.
Potrivit lui Prisnel, managerul Spitalului judeţean din Craiova este menţinut în funcţie deşi situaţia dezastruoasă de acolo este cunoscută, iar colegul său, Emanuel Ungureanu a făcut o presiune constantă pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale a căror lipsă de calitate a dus la moartea unor oameni.
„Dacă relatarea este adevărată - şi nu am niciun fel de dubiu că este - se impune demiterea urgentă a directorului Spitalului Judeţean şi după aceea şi a Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, la pachet. Acest ministru şi-a dovedit incompetenţa, până acum, de nenumărate ori", cere Prisnel.
În opinia deputatului USR, sunt mai multe cauze care au dus la această situaţie:
1. Promisiunile electorale ale PSD s-au transformat în promisiuni ucigaşe. Scăderea preţului medicamentelor a dus la retragerea unor molecule vitale pentru viaţa oamenilor de pe piaţă. E suficient să accesăm site-ul http://medicamentelipsa.ms.ro/ pentru a vedea la câte anunţuri Ministerul dă acelaşi răspuns: medicamentul a fost retras. La unele nici nu mai reacţionează.
2. Prima grijă a PSD după ce a ajuns la putere a fost să modifice ordonanţa Voiculescu care depolitiza şi profesionaliza conducerea spitalelor şi introducea criterii clare pentru conflicte de interese. Numirile politice fac victime, dar, pentru PSD, satisfacerea clientelei e mai importantă decât viaţa oamenilor. În Bucureşti, conducerea catastrofală numită de primăriţa PSD, Gabriela Firea, la Spitalul Colentina a dus la revolta medicilor, susţine Prisnel.
Redăm postarea Elenei Stancu:
Când o sun pe mama nu vorbim nici despre noi, nici despre familia noastră, nici despre ce s-a mai întâmplat prin Craiova sau despre locurile în care am călătorit.
Când o sun pe mama vorbim despre cei trei copii cu leucemie care s-ar putea să moară din cauză că în spital nu există citostatice. Mama mea, Polixenia Stancu, e oncopediatru la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi se confruntă anul acesta cu cea mai mare lipsă de medicamente de până acum.
Una dintre promisiunile electorale ale PSD a fost că va reduce preţurile la medicamente cu 35% dacă va câştiga alegerile. PSD a ignorat avertizările medicilor, pacienţilor şi firmelor care au spus că măsura e ucigaşă şi va crea o criză a medicamentelor. Aşa că anul acesta producătorii au retras o serie de medicamente de pe piaţa românească din cauza preţurilor prea mici.
Cei care suferă sunt mama şi cei trei copii cu leucemie pe care-i tratează: o fetiţă de şapte luni, un băiat de trei ani şi jumătate şi unul de cinci ani. Mama nu are Asparaginase, de care în martie i-a făcut rost din Ungaria Asociaţia Little People România. Şase flacoane pentru un singur copil au costat 4.617 euro, deşi el ar trebui să le primească gratuit prin Programul Naţional de Oncologie. Cele şase flacoane sunt jumătate din cantitatea necesară unui copil.
Mama nu are nici Cytosar şi a făcut rost de medicament printr-o donaţie. A fost mai complicat să găsească o asociaţie în contul căreia să vireze banii şi care să cumpere medicamentul din Germania – la un preţ mai mare decât dacă l-ar fi luat din România prin Programul Naţional de Oncologie. Restul flacoanelor au fost cumpărate de mame, deşi toate sunt sărace şi îngropate în datorii. Băiatul de cinci ani e crescut de o mamă singură care e şomeră. Fetiţa de şapte luni e crescută de bunică, pentru că părinţii ei sunt plecaţi în străinătate.
Mama nu are nici Metotrexat, alt citostatic de bază, care a dispărut de pe lista de medicamente gratuite, şi nici Lanvis, care tratează leucemiile.
Mama nu se ocupă doar de medicină, ci şi de strângere de fonduri şi birocraţie. Scrie rapoarte inutile către spital în care cere medicamente de urgenţă, sună la asociaţii, la biserici şi la diverşi donatori pe care îi roagă să-i cumpere din Germania medicamentele care-i lipsesc. Se ceartă adesea cu directorul financiar şi cu managerul spitalului. Cu managerul mai puţin, pentru ca el o evită pe cât posibil.
Ieri seară, mama mi-a spus că dacă o să-i vină cazuri noi de leucemie, situaţia e tragică. N-are cu ce să-i trateze.
Nu am vorbit cu mama nici despre vacanţă, pentru că mama n-o să plece anul acesta în concediu. E singurul oncopediatru din judeţ şi n-are pe cine să lase în locul ei ca să-i îngrijească pe cei trei copii cu leucemie. Vrea să fie lângă ei, să-i urmărească după fiecare etapă de citostatice, să jongleze cu dozele, să le facă puncţie osoasă sau rahidiană, intervenţii pe care nu le poate face nimeni altcineva în afară de ea.
O să-şi ia doar două-trei zile libere vara asta, deşi mama are 71 de ani şi ar trebui să fie la pensie şi să vorbească cu mine nimicuri despre ce mai fac vecinii şi ce cald a fost ieri.
***
Mi-a scris un mesaj Adrian Ionel de la Unifarm, compania de la care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova ar trebui să cumpere medicamentele. El mi-a spus că Unifarm are trei din cele patru citostatice care-i lipsesc mamei (Metotrexat, Lanvis şi Asparaginase), dar că spitalul nu le-a comandat. „Achiziţiile de la Spitalul Craiova nu au lansat nici măcar o comandă care să genereze o livrare imediată”, mi-a scris el. „E o licitaţie făcută pentru Asparaginase care nu s-a finalizat din 16 iunie până acum, dar pentru restul nu. Noi nu le putem băga pe gât medicamentele necesare fără ca ei să le comande, din păcate”, scrie Elena pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, medicul Polixenia Stancu a declarat pentru Mediafax că medicamentele necesare copiilor lipsesc din spital, dar că problema este una generală, la nivel naţional şi că pentru a-şi trata copiii, părinţii fac împrumuturi şi cumpără medicamentele pe care ar trebui să le primească în spital.
Se împrumută părinţii. Unii au dat 60 de milioane (6.000 RON – n.r.) pe un medicament şi acum trebuie să recupereze banii de la stat. Dar de peste o lună îi tot amână. Şi după ce vor primi banii, probabil cu ei vor cumpăra alt tratament. Au plecat şi ei din ţară să facă rost de bani”, a mai afirmat dr. Polixenia Stancu.
La rândul său, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, Bogdan Fănuţă, a declarat că unele medicamente există în farmacia spitalului, iar pentru altele sunt licitaţii în derulare. Fănuţă mai susţine că unul dintre medicamente, respectiv Lanvis, nu ar fi fost cerut niciodată de medicul şef de la Oncopediatrie. Mai multe informaţii, aici