Criza medicamentelor. Vlad Voiculescu: Simt că ne-am întors în timp!
alte articole
''Simt că ne-am întors în timp!'', scrie, pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, arătând că, după câteva luni de guvernare PSD-istă, s-a ajuns din nou ca suferinzii de boli grave din România să apeleze la binevoitori care să le cumpere şi aducă din străinătate medicamentele pe care ar trebui să le asigure statul român.
Reamintim că, înainte de a fi ministru, Vlad Voiculescu era cunoscut ca fondator al Reţelei Citostaticelor, o reţea a binelui care aducea din străinătate medicamente pentru bolnavii lăsaţi fără tratamentul necesar de statul român. Acum, Voiculescu s-a văzut obligat să revină la vechile preocupări, pentru a-i putea ajuta pe bolnavi.
"Ieri la prânz am postat un mesaj în care căutam pe cineva care să zboare dintr-o altă capitală a Europei către Bucureşti. Era vorba, după cum mulţi cred că şi-au imaginat... de un medicament. Unul care ar fi trebuit să se găsească în România dar nu se găseşte.
192 share-uri mai târziu, am primit mai bine de 30 de mesaje de la români care călătoreau de la Londra la Bucureşti weekendul acesta. Pentru asta, vreau să vă mulţumesc!!!
Medicamentul a ajuns astăzi la pacient şi va fi administrat luni. Pentru asta trebuie mulţumit Mariei - doamna care a cumpărat medicamentul şi a refuzat să primească banii de la părintele care şi-a vândut tot ce mai avea pentru a cumpăra medicamentele lipsă care i-ar putea salva copilul şi lui Daniel şi Elenei Lapau care au organizat transportul medicamentului către Bucureşti.
Nu este însă o singură zi în care să nu primesc mesaje de la oameni care întâmpină dificultăţi în a procura medicamentele necesare.
Simt că ne-am întors în timp!", scrie fostul ministru.
Vlad Voiculescu atrage atenţia că postarea de ieri nu a fost prima de acest gen şi nu e prima oară când pacienţii români trebuie să apeleze la cei care locuiesc sau călătoresc în străinătate pentru a-şi procura medicamentele pe care statul ar trebui să le pună la dispoziţie.
"Între 2008 şi 2013, "Reţeaua Citostaticelor", adică vreo 400 de voluntari de peste tot din Europa, a cumpărat şi transportat medicamente citostatice pentru peste 2.000 de pacienţi cu cancer.
În cele 7 luni cât eu şi echipa mea am fost la Ministerul Sănătăţii am făcut tot ce ne-a stat în putere pentru că situaţia să nu se repete. Am introdus pentru prima dată reglementări pentru a opri exportul paralel, primul sistem online de raportare a lipsei medicamentelor, primul sistem de monitorizare a stocurilor medicamentelor şi prioritizarea medicamentelor esenţiale - adică cele mai ieftine şi cele mai eficiente medicamente (conform listei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) şi altele.
Din păcate, una dintre priorităţile noului guvern a fost să anuleze mare parte dintre măsuri şi să le ducă în derizoriu pe celelalte. Din lipsa capacităţii de a înţelege - pentru că altă motivaţie nu îmi pot imagina - Guvernul României a eliminat fără nicio motivaţie prevederile introduse în toamna anului trecut, menite să asigure disponibilitatea măcar a medicamentelor esenţiale în spitalele şi farmaciile din România, iar sistemul oficial de raportare şi cel de monitorizare al lipsei medicamentelor (www.medicamente-lipsa.ro) nu este nici promovat, nici cu adevărat folosit de către minister pentru a preîntâmpina crizele majore.
Criza medicamentelor va continua şi va afecta pacienţi cu afecţiuni dintre cele mai grave (diverse forme de cancer, epilepsie etc.). Şi nimeni din Ministerul Sănătăţii nu pare să aibă vreo idee sau zbatere în legătură cu ce e de făcut.
Simt că ne-am întors în timp!", adaugă fostul ministru.
Reamintim că zilele trecute o tânără trăgea semnalul de alarmă, arătând că la spitalul Judeţean din Craiova, unde mama sa este pediatru oncolog, trei copii bolnavi de leucemie sunt în pericol de moarte, căci spitalul nu le poate asigura medicaţia.