Un studiu despre „citirea cozii” relevă limbajul secret al câinilor
alte articole
Potrivit unui studiu, coada câinilor se dovedeşte a fi un dispozitiv inteligent de comunicare. Odată ce începeţi să înţelegeţi limbajul corpului acestuia, veţi şti, cu siguranţă, mult mai bine cum să vă comportaţi cu el, un lucru util deoarece nimănui nu-i plac muşcăturile de câine.
În primul rând, câinii nu mint, spre deosebire de oameni. Cozile reflectă clar lumea lor interioară. S-au făcut o mulţime de cercetări în acest domeniu care are chiar şi un nume oficial - "citirea cozii". Cartea lui Sophie Collins "Vorbitul din coadă" relevă "limbajul secret al câinilor".
O privire de ansamblu arată că de multe ori interpretăm greşit reacţiile lor.
Când vedem un câine dând din coadă credem că este jucăuş şi fericit. Asta este doar parţial adevărat şi o astfel de interpretare se poate dovedi periculoasă. Un dat din coadă rigid său într-un mod lent, înseamnă "Atenţie: Sunt în poziţie de atac".
De multe ori o coadă care stă în jos nu indică un câine bolnav sau trist. Cel mai adesea, aceasta înseamnă că acesta este pur si simplu relaxat.
Expresia pe care noi o folosim ''a pleca cu coada între picioare" este adevărată. Un câine se poate retrage din faţa a ceva de care se teme sau este timid. În cazuri extreme, aceasta înseamnă "nu-mi face rău". Dacă vedeţi acest lucru e bine să fiţi atenţi, pentru că ar putea ataca dacă se simte încolţit. În acest caz e de preferat să laşi câinele să vină la tine, nu să te duci tu spre el.
Un dat din coadă fericit, prietenos, este de necontestat, se recunoaşte foarte uşor. Uneori întreaga parte din spate a acestuia se mişcă.
Un alt studiu, publicat de revista Current Biology, arată că mişcarea cozii către dreapta are o semnificaţie diferită decât atunci când câinele dă din coadă către stânga, scrie cotidianul spaniol ABC.
Potrivit studiului, câinii, asemeni oamenilor, au creierul organizat asimetric, emisferele dreaptă şi stângă având funcţii separate. Această analiză extinde o cercetare realizată în Italia, care a ajuns la concluzia că atunci când câinii trăiesc emoţii pozitive îşi agită coada către dreapta, iar când trăiesc emoţii negative îşi mişcă coada spre stânga.
În cadrul studiului, câinilor li s-au arătat filmări cu alţi câini care dădeau din coadă fie la dreapta, fie la stânga, iar cercetătorii au observat reacţiile acestora. S-a remarcat că, atunci când un câine îl vede pe altul mişcându-şi coada la stânga, ritmul său cardiac creşte şi devine neliniştit, în schimb, când coada se mişcă spre dreapta, acesta rămâne relaxat.
Se poate concluziona că o mişcare a cozii la stânga corespunde unei activări a emisferei drepte a creierului, iar una către dreapta, corespunde activării emisferei stângi a creierului. În opinia unuia dintre cercetătorii care au realizat studiul, această mişcare asimetrică nu este rezultatul vreunei intenţii a câinilor de a transmite mesaje, ci pur si simplu este involuntară şi automată şi este determinată de activarea uneia dintre cele două emisfere cerebrale.