Un Labrador antrenat determina cancerul dupa miros
Cainii care au un bun simt al mirosului, au posibilitatea de a diagnostica cancerul colorectal cu mare precizie. Mirosind respiratia unui pacient sau scaunul acestuia, un caine special antrenat a determinat cancerul, chiar in fazele incipiente.
Capacitatea cainilor de a determina cancerul a fost deja utilizata pentru diagnosticul cancerului de piele, pulmonar, de san, prostata sau vezica urinara. Dupa invatare cainelui ii este necesar un pic de timp si un usor miros de respiratie, urina sau fecale ale pacientului, pentru a diagnostica cresterea celulelor canceroase.
Medicii francezi au folosit mirosul cainelui — lup pentru diagnosticarea cancerului de prostata. In acest moment, medicii japonezi, impreuna cu cainele Labrador au inceput experimentul de identificare a cancerului colorectal. Amintim ca in lume anual exista mai mult de 500.000 de cazuri noi de cancer colorectal. Cea mai mare incidenta este observata in Europa de Vest, America de Nord si Rusia.
Dupa cum raporteaza Live Science.com, medicii au folosit mostre de aer expirat si un scaun de la 48 de pacienti cu diagnostic confirmat de cancer, 55 care au avut anterior cancer, si 203 de persoane sanatoase. La momentul sondajului pacientii nu au avut nici un proces activ. Dupa colectarea esantioanelor, labradorul de 8 ani le-a mirosit. In identificarea mirosului bolii, cainele se aseza jos in fata probei. A fost evaluata capacitatea de a detecta cancerul, precum si capacitatea de a ignora mostrele "sanatoase". Raspunsurile corecte au fost recompensate cu un joc cu mingea.
Cainele a identificat corect 91% din probele de respiratie si de 97% din probele de scaun. El, de asemenea a ignorat 99% din probele oamenilor sanatosi. Nu l-au impiedicat chiar mirosuri cum ar fi fumul de tutun sau alte boli ale tractului gastro-intestinal
Desigur, oamenii de stiinta nu au de gand sa-i imbrace pe Labradori in halate albe, si sa le ofere o masa in ordinatoriul medicilor. Ar fi prea scump, greoi si, probabil, destul de nepotrivit. Mai degraba, in studiile viitoare vor incerca sa determine markerii volatili de cancer, care pot fi capturati in aer cu echipament.