Alimentatia cainelui; sfaturi de baza
Alimentatia cainelui este o postura deosebit de complexa, care trebuie tratata cu seriozitate. Alimentatia poate depinde de multi factori, cei mai importanti fiind varsta, activitatea cainelui, ba chiar si clima. In cele ce urmeaza veti putea afla lucruri de baza in aceaste privinta. Respectand cateva reguli in alimentatie, veti putea oferi patrupedului dumneavoastra sanatate si o buna dispozitie.
Elemente nutritive necesare in alimentatia cainelui
Necesarul zilnic de hrana al cainelui este determinat de doi factori: talia animalului si munca pe care o depune (paza turma, insotire, vanatoare, exercitii de agilitate).
Ca si elemente nutritive de baza in alimentatia cainelui, avem: Proteinele, necesare unei bune intretineri a tesutului muscular. Acestea se gasesc in carne, oua, lapte, peste etc; Lipidele, din care organismul isi extrage energia. Acestea mentin pielea si blana sanatoase si se gasesc in grasimi animale si vegetale; Glucidele, le intalnim in faina, orez, paste fainoase, si sunt si ele o sursa de energie; Vitaminele si mineralele, pentru a realiza unele reactii chimice fundamentale.
Pentru a se mentine sanatos, cainele are nevoie sa consume zilnic o anume cantitate de calorii. Aceasta cantitate se poate calcula in functie de greutatea lui. Astfel, cantitatea zilnica de calorii calculate pentru un animal cu activitate normala sunt:
- Catel: 140 Kcal/Kg masa corporala;
- Adult: 75 Kcal/Kg masa corporala;
- Batran: 35 Kcal/Kg masa corporala.
In cazul puilor de peste 6 saptamani, ratia zilnica se imparte in 5 mese, acesta trebuind sa manance mai des; pe masura ce acesta creste, de la 7-8 luni va primi 2 mese pe zi, iar la maturitate va primi o singura masa pe zi.
La cainele adult, ratia lui zilnica se alcatuieste pornind de la asigurarea necesarului pentru functiile vitale, la care se adauga necesarul pentru serviciul efectuat, modul de intretinere si stare fiziologica.
Raportat la kilograme greutate vie, un caine are nevoie de 4 g proteine pentru intretinere; 2 grame grasime; 2 grame glucide si respectiv 55 – 60 Kcal/kilogram vie.
Sfaturi practice pentru o hranire sanatoasa
Atunci cand dorim sa stabilim cantitatea corecta de hrana, dovada cea mai buna este ‘golirea vasului in cel mai scurt timp’. La cainii maturi ora de masa se stabileste in functie de programul cainelui, dar si al stapanului (in cazul in care detinem un caine de paza, sau unul care a indeplinit anumite servicii). Dar in general, este bine sa hranim cainele inainte de plimbarea de seara.
Administrarea hranei trebuie facuta la ore fixe si intotdeauna inainte ca stapanul sa se aseze la masa. Nu dati cainelui mici gustari intre mese, intrucat sucurile gastrice incep a fi secretate ca pentru o masa normala, nu proportional cu gustarea data, iar asta poate duce la aparitia gastritei.
Hrana trebuie pusa numai in castronul lui. Asta din doua motive: 1) astfel, nu se va face mizerie si, 2) cainele va invata unde ii locul de masa, evitand neplaceri cum ar fi, cautatul prin gunoi, sau urcatul pe masa cu manacare a stapanului.
Daca nu se atinge de mancare cel putin 10 minute, hrana se ridica si se administreaza dupa o ora, in prealabil fiarta din nou, sau i se da o alta portie proaspata. Daca refuzul se repeta de 2-3 ori, e semn ca animalul ar putea fi bolnav si e bine sa se consulte un medic veterinar in aceasta privinta.
Spre surprinderea unora, printre alimentele prohibite in hrana cainelui se afla oasele de pasare, de miel, iepure, carnea de vanat cruda, organe crude, cartofii, prajituri de cofetarie sau ciocolata.
Hrana preparata in casa nu trebuie sa fie fierbinte cand se administreaza cainelui, iar dulciurile in exces, iarasi, nu sunt bune de dat cainelui. Acestea pot conduce la obezitate.
Daca urmeaza sa supunem cainele la un efort fizic de lunga durata (voiaj, excursie, vanatoare), atunci vom administra o ratie concentrata de mancare intr-un volum mai mic. Ratia de mancare trebuie sa fie completa, fiind formata din 1/3 carne sau alte proteine de origine animala, 1/3 cereale (mamaliga, orez, arpacas) si 1/3 legume fierte (morcov in mod special).
Morcovul, pe langa aportul vitaminic, exclude tendinta de constipatie a cainilor sedentari. La cainii peste 7 ani se reduc proteinele din alimentatie, iar la cei care stau in frig se creste aportul caloric. Carnea, cu exceptia celei de porc, se poate da cruda, fiind mai usor digerabila.
Daca dortiti sa dati cainelui lapte, acesta trebuie sa fie lapte dulce si nefiert. Iar, in cazul oualor, galbenusul va fi crud, pe cand albusul se da numai fiert, eventual amestecat intr-o fiertura, alaturi de alte alimente.
In hrana cainelui putem sa adaugam orice fel de grasimi, dar in cantitati moderate. Spre surprinderea unora, printre alimentele prohibite in hrana cainelui se afla oasele de pasare, de miel, iepure, carnea de vanat cruda, organe crude, cartofii, prajituri de cofetarie sau ciocolata.
Pentru ca lucrurile sa fie putin mai clare, mentionez ca: oasele mici produc iritatii ale mucoasei gastrice si perforari; carnea cruda de vanat si organele crude pot infesta cu usurinta cainele cu paraziti, iar ciocolata produce stare de nervrozitate exagerata.
Ultima pe lista, dar si una din cele mai importante in intretinerea cainelui, este apa. Aceasta trebuie sa se afle la discretia cainelui, sa fie proaspata si curata.
Despre hrana industriala
Alimentatia cainelui a devenit un lucru mult mai simplu si accesibil odata cu introducerea pe piata a hranei industriale. Industria alimentara pentru animale este astazi extrem de dezvoltata si ofera multe avantaje.
Reteta acestor produse este rezultatul cercetarilor unor mari laboratoare de specialitate si, cu siguranta, ele contin toate principiile necesare unei alimentatii rationale. Aceste alimente sunt preparate pe categorii de varsta (tineret, adulti, caini in varsta), dar si in functie de rasa. De exemplu, unele sortimente sunt special concepute pentru a mentine blana lucioasa, iar acest detaliu este important in cazul in care detineti o rasa cu par lung.
Hrana industriala este foarte sanatoasa, apreciata de caini si comoda pentru oameni. Singura problema care poate aparea aici este alegerea sortimentului. Sunt o multime de brand-uri, cu diferite arome si compozitii. Ca sa va usurati munca, lasati cainele sa aleaga in locul dumneavoastra. Puteti cumpara, in prima faza, mai multe produse existente pe piata noastra si sa vedeti care din ele sunt mai apreciate de cainele dumneavoastra.
De preferinta, hrana industriala poate fi alternata cu mancare gatita sau resturi de mancare. Chiar si cainele are putina nevoie de diversitate in materie de mancare. Dar, si in acest caz, se recomanda respectarea orelor de masa.
Acest articol a fost oferit de colaboratorul nostru, Dr. Virgil Porutiu, medic veterinar.