Un Stradivarius furat, recuperat după 35 de ani

Familia violonistului polonez Roman Totenberg a recuperat recent o vioară Stradivarius care i-a fost furată acestuia în anul 1943.
Un Stradivarius din 1729 cunoscut pe numele de 'Solomon, Ex-Lambert' la Christie's din New York. (Don Emmert / AFP / Getty Images)
Simona Milea
14.08.2015

Familia violonistului polonez Roman Totenberg a recuperat recent o vioară Stradivarius care i-a fost furată acestuia în anul 1943, informează procurorul federal al Districtului de sud din New York. Vioara, al cărei nume este Ames Stradivarius - numită astfel după posesorul ei din secolul al XIX-lea, George Ames - a fost lucrată manual în Italia, în anul 1734, de Antonio Stradivarius. Se estimează că în lume mai există aproximativ 450-700 de viori Stradivarius.

Roman Totenberg a cumpărat vioara în 1943, fiind singurul care a cântat la ea. După un concert susţinut la Şcoala de Muzică Longy în Cambridge (Massachussetts, SUA), violonistul a lăsat vioara în biroul Şcolii de Muzică pentru a-şi saluta admiratorii şi revenind, a constatat că vioara dispăruse.

Vioara a fost depistată la sfârşitul lunii iunie într-un hotel din Manhattan, când femeia care o moştenise a apelat la un specialist pentru a o expertiza. Contactată de agenţii FBI şi aflând că este vorba despre un instrument furat, aceasta a încredinţat de bună voie vioara autorităţilor.

Roman Totenberg a emigrat în SUA în 1938 şi s-a stins din viaţă în 2012, la vârsta de 101 ani. A cântat cu cele mai importante orchestre din lume şi în aceleşi timp a predat ore de muzică multor elevi în SUA.

„Această poveste extraordinară se datorează unui iscusit evaluator, care a recunoscut vioara Ames Stradivarius - pierdută de mult timp - şi a chemat imediat autorităţile”, a declarat procurorul federal Preet Bharara, în timp ce returna vioara celor trei fiice ale violonistului Roman Totenberg: Amy, Jill şi Nina Totenberg.

În timpul ceremoniei de înmânare a viorii, care a avut loc recent, Nina Totenberg a anunţat că familia intenţionează să restaureze şi să vândă instrumentul de o valoare incontestabilă pentru a le face o bucurie tuturor admiratorilor. „Vrem să ne asigurăm că vioara va trece în mâna unui artist care va susţine concerte în toată lumea”.

În 2011 o vioară Stradivarius a fost vândută la o licitaţie cu suma record de 15,9 milioane $.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor